Πολιτική | 16.11.2009
Μαραθώνιος διαβουλεύσεων για τα ανώτατα αξιώματα
Κάθε άλλο παρά εύκολο είναι το έργο που έχει αναλάβει ο προεδρεύων της ΕΕ Φρέντρικ Ράινφελντ. Ο Σουηδός πρωθυπουργός ηγείται των διαπραγματεύσεων για τα ανώτατα θεσμικά αξιώματα της ΕΕ, όπως αυτά προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Ράινφελντ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών της ΕΕ σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.
"Να τηρηθούν οι ισορροπίες"
O κ. Ράινφελντ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους ομολόγους του.Υποψηφιότητες υπάρχουν πολλές, βάσει τουλάχιστον των όσων έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα στον ευρωπαϊκό τύπο, καμία ωστόσο δεν θεωρείται προς το παρόν οριστική. Το βασικότερο στην επιλογή των δύο προσώπων, όπως έχει τονίσει ο κ. Ράινφελντ, είναι να τηρηθούν κάποιες ισορροπίες: "Θα πρέπει καταρχήν να βρούμε την βασική ισορροπία ανάμεσα στην δεξιά και την αριστερά στην πολιτική. Μετά μιλάμε για την ισορροπία ανάμεσα στις μικρές, τις μεσαίες και τις μεγάλες χώρες - μέλη, μιλάμε για Βορρά και Νότο, Ανατολή και Δύση και φυσικά για το ζήτημα του φύλου. Το πρόβλημα είναι ότι καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν όλες αυτές οι ισορροπίες όταν έχεις να διανείμεις μόλις δύο θέσεις".
Ομόφωνη απόφαση;
Βέβαιο μπορεί να θεωρείται προς το παρόν μόνον το εξής: οι Χριστιανοδημοκράτες αξιώνουν τη θέση του προέδρου της ΕΕ, ενώ οι Σοσιαλιστές εκείνη του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Ο προεδρεύων της ΕΕ Φρέντρικ Ράινφελντ θα προσπαθήσει να πετύχει μια ομόφωνη απόφαση, εάν ωστόσο αυτό δεν καταστεί δυνατό, δεν αποκλείεται η σχετική απόφαση να ληφθεί με ειδική πλειοψηφία, δυνατότητα που παρέχει πλέον η Συνθήκη της Λισαβόνας.
Απόντες…οι Γερμανοί
'Ελμαρ Μπροκ: (...) Ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι πρώην ή νυν πρωθυπουργός".Και ενώ τις τελευταίες ημέρες ακούγονται διάφορα ονόματα και για τα δύο πόστα, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι δεν κυκλοφορεί κανένα όνομα πολιτικού από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη χώρα-μέλος της ΕΕ. Τους λόγους εξηγεί ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Έλμαρ Μπροκ: "Σύμφωνα με τη λογική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι πρώην ή νυν πρωθυπουργός. Στη Γερμανία έχουμε πολιτική σταθερότητα και μακροημέρευση στην καγκελαρία. Αναμφίβολα ο Χέλμουτ Σμιτ, 90 ετών σήμερα, και ο Χέλμουτ Κολ, 79 ετών, δεν θα ήθελαν να είναι υποψήφιοι. Επίσης δεν είμαι βέβαιος εάν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ θα εξασφάλιζε την υποστήριξη των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης (σημ. σύνταξης: εξαιτίας της στενής συνεργασίας του με τον Ρώσο πρώην πρόεδρο Βλ. Πούτιν). Η Άνγκελα Μέρκελ, τέλος, αποφάσισε να παραμείνει στην καγκελαρία".
Επίσης, σύμφωνα με τον Γερμανό ευρωβουλευτή, θα πρέπει να αποκλείσει κανείς την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ για το αξίωμα του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, εξαιτίας της βαριάς ήττας που υπέστη το κόμμα του στις πρόσφατες εκλογές στη Γερμανία.
Διαβουλεύσεις…στο παρασκήνιο
Εντός της εβδομάδας οι "27" θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνίαΓιατί όμως γίνονται όλες αυτές οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο; Δεν έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες το δικαίωμα να μάθουν εάν για παράδειγμα ο δικός τους πρωθυπουργός έχει πιθανότητες να εκλεγεί, ρωτήθηκε ο κ. Ράινφελντ;
"Αυτό θα έστελνε το εξής μήνυμα: Πάω για μια νέα θέση. Επιστρέφω την Δευτέρα γιατί τελικά δεν μου την έδωσαν, αλλά σας αγαπώ ακόμη...Λυπάμαι...αλλά όποιος έχει κάνει πολιτική και γνωρίζει λίγο τα πράγματα ξέρει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό".
Hasselbach, Christoph/Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
No comments:
Post a Comment