Friday, November 6, 2009

Ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο ζητά η ΕΕ από την Τουρκία
Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν
Βρυξέλλες
Τελευταία ενημέρωση 14/10/09 17:00
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Να επιταχύνει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις κάλεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τουρκία, στην έκθεση προόδου για την ενταξιακή της πορεία που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Η Κομισιόν ζήτησε επίσης ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο. «Προτείνω έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ» λέει ο Όλι Ρεν.

Η Κομισιόν ζήτησε από την Τουρκία να συμπεριφερθεί «δίκαια» απέναντι στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Dogan Yahin στην διαμάχη του με την κυβέρνηση για επιβολή προστίμου-μαμούθ που η ΕΕ φοβάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά την ελευθερία του Τύπου.

Ειδικότερα, η έκθεση δήλωσε ότι η Αγκυρα έχει σημειώσει πρόοδο στον τρόπο χειρισμού ανθρωπιστικών θεμάτων και στο θέμα της κουρδικής μειονότητας, τόνισε, πάντως ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν.

«Κατηγορίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση, και ατιμωρησίας για τους αυτουργούς προκαλούν μεγάλη ανησυχία και πρέπει να γίνουν πρώτη προτεραιότητα» ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει χρησιμοποιήσει την μεγάλη πλειοψηφία της για να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Στην έκθεση της Επιτροπής περιλαμβάνονται θετικές αναφορές στα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος με την έμφαση να δίνεται στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στο ζήτημα των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας, στην υποχρέωση της Τουρκίας να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας. Για το τελευταίο, ειδική αναφορά γίνεται στις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, ενώ επισημαίνεται και η στάση της Αγκυρας στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος, εκ μέρους της Τουρκίας, ούτε στο θέμα του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Αγκυρας, αλλά ούτε και στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και ζητά από την Αγκυρα να προβεί σε συγκεκριμένα βήματα, ώστε να συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τη συνολική λύση του Κυπριακού.

Αναλυτικά, στα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνεται ότι η Τουρκία και η Ελλάδα συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και ότι ο 41ος κύκλος διερευνητικών επαφών πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2008, στην Κωνσταντινούπολη.

Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε αυτές τις επαφές -οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το 2002- είναι περιορισμένη.

Μάλιστα, ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από την Τουρκία να προχωρήσει στην πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Αγκυρας και στην εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κύπρο».

Σε δηλώσεις του ο Όλι Ρεν είπε ότι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου από την Τουρκία θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης, που θα συνεισφέρει στην επίλυση του Κυπριακού.

Ο κοινοτικός Επίτροπος, αφού τόνισε ότι δεν είναι η ώρα για παιχνίδια επίρριψης ευθυνών, απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να οικοδομήσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ ζήτησε ειδικά από την Τουρκία να συνεισφέρει με συγκεκριμένο τρόπο στην κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού.

«Είναι εντελώς αναχρονιστικό, ένα τείχος να διαιρεί το νησί και δεν μπορεί ένα κράτος-μέλος, η Κύπρος, να γνωρίζει αυτή την κατάσταση. Η ΕΕ πρέπει να είναι ενωμένη και ειρηνική», είπε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος χαιρέτισε την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία, καλώντας σε πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε θετικά σημεία της προόδου που έχει σημειώσει η Αγκυρα.

Τόνισε πάντως ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για το πρόστιμο στον όμιλο Dogan Yahin.

Για την ΠΓΔΜ

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν προέτρεψε την Τετάρτη να ξεκινήσει η ΕΕ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι η χώρα έχει σημειώσει «πειστική πρόοδο».

Ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι η χώρα «συναντά επαρκώς» τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια που χρειάζονται για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Υπογράμμισε επίσης ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αποτελεί πλέον επείγουσα ανάγκη.

Η Κροατία

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κροατίας, η Κομισιόν ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι εάν πραγματοποιήσει τους απαιτούμενους στόχους μέσα στον χρόνο που χρειάζεται, τότε οι ενταξιακές συνομιλίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν το 2010.

Η Κροατία θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της, ιδίως όσον αφορά τον δικαστικό τομέα και τη δημόσια διοίκηση, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αναφέρει η Επιτροπή.

Για τη Σερβία

Όσον αφορά τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων που προσβλέπουν σε ένταξη (Σερβία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο) η ΕΕ ανέφερε ότι σημειώνουν άνιση πρόοδο, λέγοντας πάντως ότι η Σερβία έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κομισιόν, η Σερβία απέδειξε τη βούλησή της να προσεγγίσει περισσότερο την ΕΕ με την εφαρμογή των διατάξεων της ενδιάμεσης συμφωνίας με την ΕΕ και την πραγματοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Με βάση τη συνεχή συνεργασία της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, η Επιτροπή θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει τώρα να εφαρμόσει την ενδιάμεση συμφωνία.

Η Σερβία, από την πλευρά της, πρέπει να επιδείξει πιο εποικοδομητική στάση στα θέματα που έχουν σχέση με το Κόσοβο, σημειώνει η Επιτροπή.

Newsroom ΔΟΛ


No comments:

Post a Comment