Monday, October 20, 2014

Deutsche Bank: Υπάρχουν περιθώρια λύσης για την ελληνική οικονομία - Οι αγορές φοβούνται την πολιτική κατάσταση

ΕΚΘΕΣΗ

Deutsche Bank: Υπάρχουν περιθώρια λύσης για την ελληνική οικονομία - Οι αγορές φοβούνται την πολιτική κατάσταση

Deutsche Bank: Υπάρχουν περιθώρια λύσης για την ελληνική οικονομία - Οι αγορές φοβούνται την πολιτική κατάσταση
Περιθώριο για μία μέση λύση στην Ελλάδα, που είναι η προληπτική γραμμή πίστωσης σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση της δέσμευσης του 2012 να γίνει το χρέος πιο βιώσιμο, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, βλέπει η Deutsche Bank σε έκθεσή της που αναφέρεται στην ελληνική οικονομία.
Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας επισημαίνουν ότι η πρόσφατη αναταραχή δείχνει τις εγγενείς αδυναμίες της Ελλάδας και ότι η χώρα μοιάζει να βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, με τον Αντώνη Σαμαρά να επιθυμεί έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τώρα. Πιστεύει, όπως εξηγεί η Deutsche Bank, ότι αυτό θα του έδινε τις καλύτερες πιθανότητες να είτε να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές ή να τις κερδίσει, εάν δεν μπορέσει να τις αποτρέψει.
Το πρόβλημα είναι ότι η αγορά -η οποία άνοιξε με χαρά για την Ελλάδα φέτος- ξαφνικά δείχνει να ανησυχεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι ακόμα βιώσιμο και επομένως, δεν της αρέσει η ιδέα της πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα, χωρίς το ανάχωμα που αυτή συνεπάγεται.
Όμως, χωρίς την πρόωρη έξοδο -που να αποδεικνύει τα στοιχεία της επιτυχίας των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια- ο Σαμαράς ανησυχεί ότι θα χάσει από το ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ο οίκος.
Αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις βοηθούν, τονίζεται, με τον οίκο να αναφέρεται στη συμφωνία του Γ. Στουρνάρα με τον Μάριο Ντράγκι για τη μείωση του κουρέματος που εφαρμόζει η ΕΚΤ στα collaterals που της δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να λάβουν ρευστότητα (από την οποία προκύπτει όφελος ύψους 12 δισ. ευρώ για τον τραπεζικό κλάδο, ίσο με το 6,6% του ΑΕΠ).
Αυτό, σημειώνει ο οίκος, θα μπορούσε να ενισχύσει την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να ωφεληθούν από το πρόγραμμα φθηνών δανείων TLTRO της ΕΚΤ. Αν και ο σημαντικότερος παράγοντας (game changer) για τον ελληνικό κλάδο παραμένουν τα κεφάλαια και όχι η ρευστότητα, εντούτοις, η Deutsche ερμηνεύει τη συμφωνία με τον Draghi σαν ένα ισχυρό μήνυμα εκ μέρους του επίσημου τομέα ότι τα θεμελιώδη της Ελλάδας βελτιώνονται.
Η Deutsche υπενθυμίζει πως εφόσον η Ελλάδα παραμείνει σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να αγοράσει ελληνικά ABS με αξιολογήσεις επιπέδου «σκουπιδιών».
Αναφερόμενη στην πολιτική κατάσταση επισημαίνει ότι η διεύρυνση του προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ αποτελεί παράγοντα αβεβαιότητας για τις αγορές, αναφέρεται. Οι αναλυτές τονίζουν μεν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερασπίζεται πια την έξοδο από το ευρώ, αλλά την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες.
Οι αγορές μοιάζουν να φοβούνται πως δεν υπάρχει διέξοδος, σημειώνει η Deutsche Bank, αλλά τονίζει πως πρόκειται για υπερβολική αντίδραση. Οικονομικά, τα πράγματα στην Ελλάδα βελτιώνονται και την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πιο mainstream, ή τουλάχιστον πιο ήπιος στις πολιτικές του.HMERHSIA

No comments:

Post a Comment