Sunday, October 19, 2014

Ο αγροτοπατέρας που όργωνε στον κάμπο του τζάμπα

ΠΟΡΙΣΜΑ - ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΑΝΕΤΟ ΚΑΡΑΜΙΧΑ

Ο αγροτοπατέρας που όργωνε στον κάμπο του τζάμπα

Ενα πόρισμα-φωτιά, που βρίθει αποκαλυπτικών στοιχείων για τα έργα και τις ημέρες της ΠΑΣΕΓΕΣ και του ανθρώπου που για δεκατέσσερα χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι της, αποδεικνύει ότι ακόμη και στα χρόνια της κρίσης συνεχίζουν να υπάρχουν εστίες κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος.

Ο Τζανέτος Καραμίχας ήταν στην «πρώτη γραμμή» για τη διοργάνωση της συνδικαλιστικής κίνησης των διακοσίων, για την ίδρυση της οποίας έβαλε ο ίδιος την υπογραφή του με άλλους «επωνύμους» των συνδικαλισ
Ο Τζανέτος Καραμίχας ήταν στην «πρώτη γραμμή» για τη διοργάνωση της συνδικαλιστικής κίνησης των διακοσίων, για την ίδρυση της οποίας έβαλε ο ίδιος την υπογραφή του με άλλους «επωνύμους» των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Κανένα βέβαια από τα 200 στελέχη του συνδικαλιστικού τομέα του ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώθηκαν προ δύο εβδομάδων στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» για να εκφράσουν ένα νεοσύστατο ρεύμα σκέψης στην ευρύτερη σοσιαλδημοκρατία, ανάμεσα στα οποία και ο Τζανέτος Καραμίχας, προέδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, δεν φανταζόταν την επερχόμενη «βροχή» αποκαλύψεων για το όργιο σπατάλης στη μεγαλύτερη αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση της χώρας.
Μάλιστα, ο Τζανέτος Καραμίχας ήταν στην «πρώτη γραμμή» για τη διοργάνωση της συνδικαλιστικής κίνησης των διακοσίων, για την ίδρυση της οποίας έβαλε ο ίδιος την υπογραφή του με άλλους «επωνύμους» των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Το μέλλον της φιλολαϊκής και σοσιαλιστικής Αριστεράς ήταν στο βασικό «μενού» της σχετικής εκδήλωσης στο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι υπογράφοντες το ίδιο κείμενο... έσκισαν τα ιμάτιά τους καταγγέλλοντας τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για φιλομνημονιακή και αντιλαϊκή πολιτική.
Λίγες μόλις μέρες πριν από τις σοβαρές πρώτες αποκαλύψεις σχετικά με το πόρισμα που ολοκλήρωσαν οι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο εκ Λακωνίας πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ συνέχιζε τους «πύρινους λόγους» εναντίον της συμπολίτευσης και του κόμματος στο οποίο είχε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια ισχυρούς συμμάχους.
Ηταν ένα από τα πρόσωπα που στήριξαν τον Γιώργο Παπανδρέου. Μάλιστα, το 2007 τάχθηκε με την πλειοψηφία του συνδικαλιστικού χώρου υπέρ της επανεκλογής του.
Ηταν ένα από τα πρόσωπα που στήριξαν τον Γιώργο Παπανδρέου. Μάλιστα, το 2007 τάχθηκε με την πλειοψηφία του συνδικαλιστικού χώρου υπέρ της επανεκλογής του.
Με τις αποκαλύψεις όμως στοιχείων όπως ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ πλήρωνε 67.000 ευρώ για λιμουζίνα Lexus 3.000 κυβικών για τις μετακινήσεις του προέδρου της, ο Τζανέτος Καραμίχας θα έμπαινε για άλλους λόγους πέραν της πολιτικής κίνησης των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο επίκεντρο της δημοσιότητας.
Από το 2000 στο τιμόνι της ΠΑΣΕΓΕΣ και επί πολλά χρόνια ως κορυφαίο «πράσινο» συνδικαλιστικό στέλεχος, ο Τζανέτος Καραμίχας ανέπτυσσε πλούσια δράση κάνοντας συμμαχίες με κορυφαίους παράγοντες του ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμες εσωκομματικές συγκρούσεις.
Παράγοντας
Ηταν ένα από τα πρόσωπα που στήριξαν τον Γιώργο Παπανδρέου. Μάλιστα, το 2007 τάχθηκε με την πλειοψηφία του συνδικαλιστικού χώρου υπέρ της επανεκλογής του Γιώργου Παπανδρέου, παίζοντας τότε σημαντικό ρόλο για την εξασφάλιση δυνάμεων κατά την προσυνεδριακή περίοδο.
Και η αλήθεια είναι ότι δεν αποχώρησε πρόσφατα από τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, αλλά προ τριετίας. Το «γιατί» εξήγησε συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2011 με επιστολή του στον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο ενημέρωσε ότι παραιτείται από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, αντιδρώντας για το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις συνεταιριστικές οργανώσεις. «Η δημοκρατική μου ευαισθησία και η συνεταιριστική μου ιδεολογία που συνιστούν την ταυτότητά μου, επιβάλλουν να το πράξω», υποστήριζε τότε στην επιστολή ο κ. Καραμίχας.
Στο παρελθόν πολλές φορές είχε δεχθεί πυρά από άλλους συνδικαλιστές, κατηγορώντας την ΠΑΣΕΓΕΣ ότι δεν εκπροσωπεί πλέον τους αγρότες, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που σχολίαζαν ότι την ίδια ώρα που οι περισσότερες συνεταιριστικές ενώσεις είναι χρεοκοπημένες προσπαθώντας να επιβιώσουν, η ΠΑΣΕΓΕΣ και τα στελέχη της κινούνταν πλουσιοπάροχα με συχνά ταξίδια στις Βρυξέλλες και σε άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ, συνέδρια, προγράμματα και παχυλές εθνικές και κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
Την περασμένη Τετάρτη, πρώτη ημέρα των αποκαλύψεων, ο Τζανέτος Καραμίχας δήλωνε ότι τα βασικά κίνητρα είναι πολιτικά και οικονομικά. Πολιτικά γιατί η ΠΑΣΕΓΕΣ συνεχίζει να είναι ένα αγκάθι στην προσπάθεια κομμάτων και κομματαρχών για τον έλεγχο ενός ζωτικού και κρίσιμου τομέα όπως είναι ο αγροτικός και οικονομικά γιατί μια απαξιωμένη ΠΑΣΕΓΕΣ δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί τα μέλη και τις οργανώσεις τους.
Δύο μέρες αργότερα, με τις αποκαλύψεις για νέα στοιχεία να συνεχίζονται, απαντώντας για το πολυτελές αυτοκίνητο Lexus, ανέφερε ότι «δεν είναι από τα δικά σας λεφτά ή του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά των αγροτών», προσθέτοντας ότι «το προσωπικό του αυτοκίνητο είναι μεγαλύτερου κυβισμού από το Lexus».
Στο πόρισμα πάντως που εστιάζει στην περίοδο 2001-2011 αποκαλύπτεται ένα όργιο κακοδιαχείρισης και διαπιστώνει ανυπαρξία κανονισμού προμηθειών, αλλά και πλήρη ανεπάρκεια ελέγχου δαπανών. Μάλιστα, από τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι από τα ταμεία της ΠΑΣΕΓΕΣ καλύπτονταν δαπάνες για ενοίκιο και κοινόχρηστα της οικίας του προέδρου στον Χολαργό, αγορά πολυτελούς αυτοκινήτου μάρκας Lexus 3.000 κυβικών και αξίας 67.000 ευρώ για τις μετακινήσεις του προέδρου, έξοδα λειτουργίας οργάνων της Διοίκησης, όπως εδέσματα και πιστωτική κάρτα προέδρου, διάφορα απρόβλεπτα έξοδα για αγορές λουλουδιών, κινητών τηλεφώνων, δαπάνες για πρωτοχρονιάτικα φλουριά, έξοδα για εκδηλώσεις Τσικνοπέμπτης, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Στη μακρά λίστα με τις δαπάνες που εμπεριέχονται στο πόρισμα, γίνεται αναφορά για έξοδα κίνησης και αποζημιώσεων υπαλλήλων χωρίς να τα δικαιούνται, αλλά και έξοδα της ΠΑΣΕΓΕΣ σε μη ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν τον ίδιο τόπο κατοικίας και ενδεχομένως συγγενική σχέση.
Κώστας Νικολαΐδης  ethnos

No comments:

Post a Comment