Wednesday, October 15, 2014

Συνάντηση Μέρκελ-Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία

Συνάντηση Μέρκελ-Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει αύριο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμήρ Πούτιν, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ασίας στο Μιλάνο. «Τα σχέδια για τις συνομιλίες μας περιλαμβάνουν όλο το φάσμα των θεμάτων για την Ουκρανία - όπως το φυσικό αέριο και η συμφωνία του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός» δήλωσε η καγκελάριος.

Συνάντηση Μέρκελ-Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει της συνάντησης η Αγκελα Μέρκελ είπε ότι προσβλέπει σε έναν «ειλικρινή διάλογο» και μια «ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων» με τον Πρόεδρο Πούτιν.
Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν αναμένει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ ταυτόχρονα, στο περιθώριο της συνόδου ASEM των κρατών της ΕΕ και πολλών χωρών της Ασίας στο Μιλάνο, το επόμενο διήμερο.
Η Μέρκελ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Βιετνάμ, τον Νγκιεν Ταν Ντουνγκ, τον οποίο υποδέχθηκε στο Βερολίνο.
Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μιλώντας πλάι στον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς με τον οποίο συναντήθηκαν στο Βερολίνο, απηύθυνε έκκληση να «εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ σε όλες τις διαστάσεις της».
Ο Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε ιδίως σε τέσσερις διαστάσεις της συμφωνίας: όπως τόνισε, οι έλεγχοι στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας πρέπει να είναι «πραγματικά αποτελεσματικοί», οι αιχμάλωτοι και οι όμηροι των δύο πλευρών πρέπει να ανταλλαγούν, πρέπει να τυγχάνει σεβασμού η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη για τη δημιουργία της οποίας συμφώνησαν το Κίεβο και οι φιλορώσοι αυτονομιστές και να μην καταγράφονται «καθημερινά» βίαια επεισόδια σε αυτή, ενώ —όπως κατέληξε— δεν πρέπει τίποτε να θέσει υπό αμφισβήτηση «την ενότητα της Ουκρανίας» ενόψει και των βουλευτικών εκλογών στα τέλη του μηνός.ethnos

No comments:

Post a Comment