Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Στο παρά πέντε της λήξης του τελεσίγραφου των φοιτητών με αίτημα την παραίτησή του -κι ενώ στον αέρα πλανιόταν η απειλή για καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων-, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ έκανε χθες δημόσια παρέμβαση προσφέροντας φαινομενικά «κλάδον ελαίας» στους διαδηλωτές υπέρ του εκδημοκρατισμού, που όμως έκρυβε πολλά… αγκάθια.
Αφού ξεκαθάρισε, λοιπόν, πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, πως τυχόν καταλήψεις κτιρίων θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις και πως οι εκλογές του 2017 -οι πρώτες για την ανάδειξη νέας τοπικής ηγεσίας- θα γίνουν με τους όρους του Πεκίνου (προέγκριση των υποψηφίων) ή… καθόλου, ο Λεούνγκ Τσουν-γινγκ ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ανέθεσε ήδη στη Νο2 αξιωματούχο της κυβέρνησής του, Κάρι Λαμ, να αρχίσει διάλογο με τους ηγέτες του φοιτητικού κινήματος «για πολιτικές μεταρρυθμίσεις».
Επιμελώς πάντως απέφυγε να δεσμευτεί σε κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα. Κι αυτό που έμεινε τελικά να πλανάται στον αέρα -στη θέση της απειλής των καταλήψεων- ήταν μία διάχυτη καχυποψία πως η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ και κατ' επέκταση το Πεκίνο επιχειρούν απλώς να εξαγοράσουν χρόνο, ποντάροντας στη διάσπαση του μαζικού κινήματος πολιτικής ανυπακοής και εν τέλει στο «ξεφούσκωμα» των διαδηλώσεων υπέρ του εκδημοκρατισμού στον υπό κινεζική κυριαρχία διεθνή οικονομικό κόμβο. Τώρα που οι διαδηλωτές καλούνται να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις, η έλλειψη κοινής γραμμής και ηγεσίας είναι ο “αδύναμος κρίκος” που η κυβέρνηση Λεούνγκ μπορεί να εκμεταλλευτεί για να σπείρει τη διχόνοια», επισημαίνει ο Γουίλι Λαμ, αναλυτής στο κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Ηδη από χθες το βράδυ, αμέσως μετά τις επίσημες εξαγγελίες, αρκετοί διαδηλωτές άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά από τα σημεία των συγκεντρώσεων, κυρίως γύρω από το αρχηγείο της τοπικής κυβέρνησης, όπου είχαν παραταχθεί από νωρίς και αστυνομικές δυνάμεις…
«Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες» παρατηρεί ο Τζόναθαν Φέντι, πρώην συντάκτης στη South China Morning Post. «Θα καθορίσουν προς τα πού θα κινηθεί αυτή η σιωπηρή πλειοψηφία. Πολλοί από τα 7 εκατομμύρια των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ εκτιμούν δεόντως τη σταθερότητα. Μπορεί αρκετοί να θεωρούν ότι οι μαχητικοί φοιτητές είναι ταραξίες, όμως δεν τους αρέσει να τους υποδεικνύει τι θα κάνουν το Πεκίνο».
Αυτό εν τω μεταξύ τρίζει εδώ και ημέρες τα δόντια του, με τελευταίο δείγμα το χθεσινό σχόλιο της «Λαϊκής Ημερησίας». «Η κεντρική κυβέρνηση εμπιστεύεται πλήρως τον Λεούνγκ Τσουν-γινγκ και είναι πολύ ικανοποιημένη με το έργο του», γράφει το επίσημο όργανο του ΚΚΚ, καλώντας σε «χειρισμό των παράνομων σύμφωνα με τον νόμο» που θα διασφαλίζει «την υγιή ανάπτυξη της δημοκρατίας και της πολιτικής στο Χονγκ Κονγκ»…εφημεριδα συντακτών
No comments:
Post a Comment