Monday, October 13, 2014

Σταθάκης: Λύση στο χρέος με μείωση

Σταθάκης: Λύση στο χρέος με μείωση

Το ζήτημα της απομείωσης του χρέους και μια νέας αναπτυξιακής ατζέντας για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία έθεσε ο Γ. Σταθάκης στην παρέμβασή του στη Σύνοδο του ΔΝΤ, ενώ την ίδια χρονική στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι δεν θα αναγνωρίσει καμία συμφωνία για το δημόσιο χρέος που δεν θα έχει την έγκρισή του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας με τον βουλευτή Γ. Σταθάκη. Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να εντείνει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το δημόσιο χρέος της χώρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας με τον βουλευτή Γ. Σταθάκη. Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να εντείνει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το δημόσιο χρέος της χώρας
Στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Σταθάκης μίλησε με την ιδιότητα του καθηγητή σε συζήτηση για την πολιτική στην Ευρώπη και τη «νέα πορεία προς τα εμπρός», καταθέτοντας ένα μέρος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο χρέος της χώρας.
«Κατά την επικείμενη επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί εκ των πραγμάτων το ζήτημα της απομείωσης του δημόσιου χρέους της χώρας τουλάχιστον κατά 50% και η αποπληρωμή του εναπομείναντος τμήματός του με ρήτρα ανάπτυξης» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι αδύνατο να πληρώνει 9 δισεκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο κάθε χρόνο ανεξάρτητα από την πορεία της οικονομίας της.
Επιπλέον, είπε ο κ. Σταθάκης ότι θα τεθεί το ζήτημα της εξαίρεσης από τον συνυπολογισμό του συνολικού δημόσιου χρέους των κεφαλαίων που έχουν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι λογικό, με τις τάσεις που επικρατούν σήμερα, να προστεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η αγορά εθνικών ομολόγων ή ακόμη και η έκδοση ευρωομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μη βιώσιμο
Σημειώνεται ότι ο κ. Σταθάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ, χαρακτήρισε μη βιώσιμο το χρέος, χαρακτηρίζοντας προϋπόθεση για την προοπτική εξόδου από το μνημόνιο την αναδιάρθρωσή του. Στελέχη της Κουμουνδούρου, αποτιμώντας την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, σημείωναν ότι η κυβέρνηση «βγήκε πιο απομονωμένη», παραθέτοντας και τις φωνές που ακούστηκαν περί «κυβέρνησης ειδικού σκοπού».
Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει ψηλά στην ατζέντα της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση την αναφορά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο.
«Αλήθεια, τι θα διαπραγματευτεί ο κ. Σαμαράς, όταν θεωρεί πως όλα πάνε καλά και το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ως έχει, εκεί που βρίσκεται; Πώς είναι δυνατόν να φεύγεις από το μνημόνιο και να συζητάς για νέα μνημονιακά προαπαιτούμενα και μέτρα, τη στιγμή που δεν ακυρώνεις τα προηγούμενα;» ρωτούν στην Κουμουνδούρου, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει καμία συμφωνία που δεν θα έχει την έγκρισή του και θα υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας και του λαού της.
Διαιώνιση μνημονίου
Ταυτόχρονα, δε, θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα με διαιώνιση του μνημονίου ως απαραίτητου συνοδευτικού μιας νέας «προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης».
Εν όψει των νέων δεδομένων και ενός «θερμού» τετραμήνου αναμένεται τις επόμενες μέρες να διαμορφωθεί η εικόνα στην Κουμουνδούρου για τις επικείμενες εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται εντός της εβδομάδας να συνεδριάσουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή, η οποία -εκτός απροόπτου- θα συνέλθει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ   ethnos

No comments:

Post a Comment