Friday, October 31, 2014

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Τι λένε ΔΝΤ και ΓερμανίαΒελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο
31/10/2014
Βελτίωση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα σε Ελλάδα και Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πιο αναλυτικά, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο στη ζώνη του ευρώ, αλλά και στην ΕΕ των 28, μετά από τέσσερις μήνες στασιμότητας ή μείωσης.
Στην ευρωζώνη ανήλθε στις 100,7 μονάδες, έναντι 99,9 το Σεπτέμβριο, ενώ στην ΕΕ ανήλθε στις 104 μονάδες , από 103,5 μονάδες το Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα της Κομισιόν ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ανήλθε τον Οκτώβριο στις 102,2 μονάδες, από 99,3 μονάδων του Σεπτεμβρίου.
Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα οφείλεται στην αύξηση των προσδοκιών που κατεγράφη στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο, αλλά και στην μείωση των αρνητικών προβλέψεων για την εξέλιξη των εργασιών σε βιομηχανία και κατασκευές.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε, καθώς από τις -55,8 μονάδες το Σεπτέμβριο, οι αρνητικές γνώμες περιορίσθηκαν στις -50,9 μονάδες.
Τέλος, στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέδειξαν πως τον Οκτώβριο βελτιώθηκε και ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος στη ζώνη του ευρώ από τις 0,02 μονάδες το Σεπτέμβριο στις 0,05 μονάδες. Σύμφωνα με την Κομισιόν οι προσδοκίες για την παραγωγή και τις εξαγωγές ήταν καλύτερες, ενώ αμετάβλητές παρέμειναν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα.
Γερμανία: Δεν υπήρξε συμφωνία για νέα στήριξη της Ελλάδας
Την ίδια ώρα, στην αποσαφήνιση ότι δεν υπήρξε καμία διμερής συμφωνία για περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον γερμανό ομόλογό του κ.Σόιμπλε προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, το γερμανικό υπουργείο ξεκαθαρίζει πως η συζήτηση Χαρδούβελη - Σόιμπλε «δεν ήταν δεσμευτική».
«Απορρίπτουμε τις αναφορές σε ελληνικά ΜΜΕ ότι η Γερμανία και η Ελλάδα κατέληξαν σε συμφωνία, χθες, για περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης. Η συνάντηση έληξε χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα» ανέφερε στο Bloomberg ο Φράνκ Πολ Βέμπερ, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Γ. Χαρδούβελης: Απαραίτητη η αποδοχή των μεταρρυθμίσεων από τον ελληνικό λαό
Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε, στο Βερολίνο, αλλά και στους φόβους των πιστωτών, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle.
Όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης στη συνάντηση δεν συζητήθηκε η αξιολόγηση της τρόικας. Έγινε όμως μια αναδρομή στην πορεία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, από τότε που έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, εστίασε την προσοχή του συνομιλητή του σε ένα θέμα που αποτέλεσε και το «κομβικό σημείο» της όλης συζήτησης: η αποδοχή των μεταρρυθμίσεων από τον ελληνικό λαό.
Μπορεί κανείς να τις ξεκινήσει, υποστήριξε ο κ. Χαρδούβελης, αλλά για να έχουν συνέχεια θα πρέπει να γίνουν «κτήμα» του. Το ζητούμενο είναι, πως κανείς το πετυχαίνει.
«Θα γίνουν κτήμα, εάν ο κόσμος δει λεφτά στην τσέπη του και επιτέλους καταλάβει ότι όλη αυτή η προσπάθεια είχε ένα αίσιο τέλος. Θα συνδέσει την πορεία αυτή και τις μεταρρυθμίσεις με το αίσιο τέλος και το γεγονός ότι η χώρα αναπτύσσεται και η ανεργία μειώνεται. Και σιγά σιγά θα θέλει να φτιάξει το κράτος του, να φτιάξει τους θεσμούς. Θα θέλει να βλέπει την εφορία να λειτουργεί, θα θέλει να βλέπει τη δικαστική εξουσία να απονέμει δικαιοσύνη γρήγορα, θα θέλει να βλέπει διαφάνεια, να πάψει να υπάρχει το μπαξίσι στις υπηρεσίες, να δουλεύει σωστά το δημόσιο. Όλα αυτά όλοι τα θέλουμε αλλά ποτέ δεν τα προσπαθήσαμε να τα καταφέρουμε. Τώρα σιγά σιγά τα καταφέρνουμε», σημείωσε ο κ. Χρδούβελης.
Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε πως στη συνάντηση δεν τέθηκε θέμα για τρίτο πακέτο. «Η κουβέντα ήταν για το περιεχόμενο της (προληπτικής) γραμμής στήριξης και το τι συνάδει αυτή τη γραμμή στήριξης», είπε.
Παράλληλα, συζητήθηκαν και οι φόβοι ων πιστωτών ότι σε περίπτωση που αποδεχτούν την ελληνική πρόταση αυξάνεται ο κίνδυνος να ατονήσει το ενδιαφέρον για μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Χαρδούβελης αντιμετώπισε αυτούς τους ενδοιασμούς, αναδεικνύοντας σειρά από μοχλούς πίεσης που αντικειμενικά θα εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των πιστωτών.
Τέλος, ο Έλληνας ανέφερε στον ομόλογό του και το ζήτημα των ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος. Στην ερώτηση της Deutsche Welle αν ο κ. Σόιμπλε έδειξε κατανόηση για αυτό το ελληνικό αίτημα ο κ. Χαρδούβελης απάντησε: «Φυσικά και θέλει να βοηθήσει. Κατάλαβε και αυτός, πιστεύω, του το ανέφερα, ότι και η Ελλάδα, τώρα που τελειώνει το πρόγραμμα και τελειώνει επιτυχώς, θέλει μια επιβράβευση για την όλη προσπάθεια. Και οι πιστωτές μας και οι αγορές θέλουν να κλείσει το θέμα του χρέους. Εάν κλείσει το θέμα του χρέους και δεν υπάρξει αβεβαιότητα, εγώ πιστεύω ότι και τα σπρεντ, τα επιτόκια που πληρώνει η ελληνική κυβέρνηση στην αγορά, θα μειωθούν».
ΔΝΤ: «Η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές»
«Η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα θα αποφασίσει», απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Απαντώντας στο πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα η αποστολή του ΔΝΤ και κατά προέκταση της τρόικας, ο κ. Ράις επεσήμανε ότι αναμένουν από τις ελληνικές αρχές «το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής», ενώ ρωτηθείς πότε θα σταλούν οι θέσεις της Ελλάδας, ανέφερε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονταν εκεί στις αρχές Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της 6ης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε «θέματα-κλειδιά».elzoni.gr

No comments:

Post a Comment