Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα
Με ορίζοντα την 8η Δεκεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup, κινείται πλέον η κυβέρνηση, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί (με θετικό πρόσημο) η τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα αλλά και τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.
Από αυτά τα δύο γεγονότα θα κριθεί εν πολλοίς η πορεία της χώρας προς την έξοδο από τη μνημονιακή εποχή, η οποία θα ξεκινήσει ουσιαστικά με το «βελούδινο διαζύγιο» που θέλει να πετύχει η Αθήνα από το ΔΝΤ.
Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, οπότε και η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, έχει αρχίσει να «μετρά» το «καθαρό» τετράμηνο που ήθελε να έχει ο κ. Αντ. Σαμαράς προκειμένου να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του, χωρίς να κυριαρχεί η εκλογολογία ή ο φόβος για το κοινοβουλευτικό «ατύχημα». Η στρατηγική αυτή, έτσι όπως έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός -από κοινού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο- περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
1. Ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα.
2. Ολοκλήρωση των τεστ αντοχής των τραπεζών (σύμφωνα με τον προγραμματισμό αυτό θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου).
3. Ψήφιση του προϋπολογισμού (θα κατατεθεί στην Ολομέλεια το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου).
4. Παρουσίαση του εθνικού σχεδίου δράσης για τις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ και στο ΔΝΤ.
5. Ανακοίνωση της απόφασης για την αναδιάρθρωση του χρέους.
6. Αποστολή επιστολής του πρωθυπουργού για απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
Χρονικά το τέλος της πορείας, που ουσιαστικά ξεκίνησε στο Παρίσι με την πρώτη -εκτός ελληνικών συνόρων- συνάντηση της τρόικας με την κυβέρνηση και συνεχίστηκε στο Βερολίνο με το ραντεβού του Ελληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, προσδιορίζεται για το τέλος του έτους.
Στις 8 Δεκεμβρίου η Αθήνα προσδοκά να έχει πάρει τη θετική αξιολόγηση από την τρόικα και στο Eurogroup να γίνει η τελική συζήτηση για το χρέος. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο δρόμος για την έξοδο από τη μνημονιακή εποχή θα είναι ανοιχτός.
Σημαντικό ρόλο στην πορεία για την έξοδο από την κρίση θα παίξει ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος είναι υπέρμαχος της αποχώρησης του ΔΝΤ από τις υποθέσεις που αφορούν την Ευρώπη.
Για αυτόν τον λόγο θεωρείται βέβαιο ότι τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί ξανά με τον ανώτατο κοινοτικό αξιωματούχο προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία τόσο της αξιολόγησης όσο και για τη συζήτηση που «άνοιξε» χθες με το ΔΝΤ.
Γιάννης Σαραντάκος ethnos
No comments:
Post a Comment