Friday, October 17, 2014

Ακροδεξιός στο δικαστικό σώμα

Πολιτική

Ακροδεξιός στο δικαστικό σώμα

Επί σχεδόν ένα χρόνο εργαζόταν ως δικαστής σε Πρωτοδικείο παρά το ακροδεξιό παρελθόν του. Η περίπτωση ανακαλύφθηκε τυχαία και ο δικαστής απομακρύνθηκε. Υπάρχει πρόληψη για αντίστοιχες περιπτώσεις;
O Μάικ Β. είναι 28 χρονών. Μετά από λαμπρές νομικές σπουδές έγινε δικαστής στο πρωτοδικείο του Λίχτενφελς. Το βιογραφικό του ήταν υποδειγματικό. Εκτός από ένα σημείο. Προφανώς ο νεαρός δικαστής δεν ήξερε απέξω μόνο όλους τους νόμους, αλλά κατά τη διάρκεια των σπουδών του δημοσίευσε πολλά ακροδεξιά τραγούδια που τραγούδησε ο ίδιος με ένα συγκρότημα, στο οποίο ήταν επικεφαλής.

Χάρη στην παρατηρητικότητα αστυνομικού
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βαυαρίας Βίνφριντ Μπάουζμπακ
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βαυαρίας Βίνφριντ Μπάουζμπακ
Το ότι βγήκε αυτό στη δημοσιότητα μόλις τώρα οφείλεται σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο στην παρατηρητικότητα ενός αστυνομικού. Τον περασμένο Φεβρουάριο η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος του Βρανδεμβούργου ενημέρωσε συναδέλφους στη Βαυαρία ότι ο Μάικ Β. άλλαξε τόπο κατοικίας από το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου στη Βαυαρία στέλνοντας μαζί πολλά στοιχεία για ακροδεξιούς. Όταν ο δικαστής Μάικ Β. τέλος Σεπτεμβρίου κατέθεσε μήνυση για κλοπή, ο αστυνομικός αμέσως θυμήθηκε το όνομά του. Η υπόθεση προκάλεσε σοκ στην πολιτική σκηνή της Βαυαρίας. «Στη Βαυαρία και ιδιαίτερα στη βαυαρική δικαιοσύνη δεν υπάρχει χώρος και ακροδεξιούς, αντισημίτες ή ξενόφοβους» δήλωσε ο βαυαρός υπουργός Δικαιοσύνης Βίνφριντ Μπάουσμπεκ. Την περασμένη Τρίτη ο δικαστής κλήθηκε σε ανάκριση και απολύθηκε. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία και έγινε δεκτή.

Υπεύθυνη δήλωση
Επιστροφή στο καθεστώς αναζήτησης της νομιμοφροσύνης;
Επιστροφή στο καθεστώς αναζήτησης της νομιμοφροσύνης;
Πώς ήταν δυνατόν να φτάσουν τα πράγματα σε σημείο που κάποιος με ακροδεξιό παρελθόν να αποκτήσει ένα τόσο υψηλό αξίωμα στη γερμανική δικαιοσύνη; Η διαδικασία προβλέπει ότι όταν ένας απόφοιτος νομικής καταθέσει χαρτιά για να προσληφθεί στο δικαστικό σώμα, δεν προσκομίζει μόνο απόσπασμα ποινικού μητρώου, αλλά κάνει και υπεύθυνη δήλωση προσήλωσης προς το Σύνταγμα. Σε αυτήν ο υποψήφιος δικαστής πρέπει να αναφέρει εάν υποστήριξε εξτρεμιστική οργάνωση ή αν ήταν μέλος της. Η διαδικασία δηλαδή επαφίεται σε στοιχεία που δίνει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος. «Δεν θα πρέπει καθόλου να υποτιμούμε την υπεύθυνη δήλωση», υποστηρίζει ο Στέφεν Λόρεντς, πρύτανης της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου και μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βαυαρίας. «Γιατί εάν τα στοιχεία είναι ψευδή, υπάρχει το ενδεχόμενο ανάκλησης του διορισμού ή ακόμη και απόλυσης». Αυτή η διαδικασία εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Μάικ Β.
Πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης
Στη Νομική οι περισσότεροι ακροδεξιο
Στη Νομική οι περισσότεροι ακροδεξιοί
Ένας άλλος μηχανισμός που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες της υπηρεσίας προστασίας του Συντάγματος για το ακροδεξιό παρελθόν του διαβιβάστηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης είναι η διερεύνηση της νομιμοφροσύνης με ερώτημα στην υπηρεσία προστασίας του Συντάγματος. Η διαδικασία καθιερώθηκε τη δεκαετία του '90 για κάθε διορισμό στο δημόσιο τομέα. Ακόμη και οδηγοί αμαξοστοιχιών ή ταχυδρομικοί υπάλληλοι υπόκειντο σε αυτή τη διάταξη, η οποία όμως με την πάροδο του χρόνου καταργήθηκε σταδιακά από τα ομόσπονδα κρατίδια με τελευταίο το κρατίδιο της Βαυαρίας το 1991. Βέβαια, με αφορμή το πρόσφατο κρούσμα τίθεται και πάλι το ερώτημα μήπως θα πρέπει να ξαναεφαρμοστεί. Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Λόρεντς δεν το αποκλείει, αλλά προτείνει το μεσαίο δρόμο: «Θα το θεωρούσα προσωπικά σωστό, σε ευαίσθητα επαγγέλματα, όπως του αστυνομικού, του δικαστή ή του καθηγητή να επανεισαχθεί η διάταξη.»

Ακροδεξιοί στη Νομική
Πόσο καλά κάνουν τη δουλειά τους οι Υπηρεσίες Προστασίας τους Συνταάγματος;
Πόσο καλά κάνουν τη δουλειά τους οι Υπηρεσίες Προστασίας τους Συνταάγματος;
Τελευταία πάντως παρατηρείται αύξηση ακροδεξιών φοιτητών στη Νομική. Τα τελευταία κρούσματα σημειώθηκαν στα Πανεπιστήμια του Μπόχουμ και του Μπίλεφελντ. Ο Μάρτιν Μπέχερ, πρόεδρος της Βαυαρικής Συμμαχίας για την Ανεκτικότητα, παρατηρεί ότι ο πολιτικός χώρος δράσης των ακροδεξιών έχει υποστεί μεταβολές. «Δεν με ξαφνιάζει ιδιαίτερα το τελευταίο κρούσμα. Στον ακροδεξιό χώρο συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι φοιτητές, ιδιαίτερα από τον κλάδο της Νομικής. Πολλοί γίνονται δικηγόροι και παραμένουν στο χώρο για να υπερασπιστούν άλλους ακροδεξιούς». Τόσο στο Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ, όσο και στο Μπόχουμ υπάρχουν ειδικά προγράμματα για περισσότερη ανεκτικότητα. Αλλά και ο Στέφαν Λόρεντς από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου ξέρει από συναδέλφους του ότι υπάρχουν φοιτητές, των οποίων οι απόψεις προκαλούν εντύπωση, αλλά δεν θεωρεί ότι αποτελεί λόγο εισαγωγής ειδικών προγραμμάτων. «Εξάλλου ως καθηγητής φροντίζω ώστε να μαθαίνω στους φοιτητές τι είναι κράτος δικαίου και τι ανεκτικότητα».

Greta Hamann / Ειρήνη Αναστασοπούλου  dw de

No comments:

Post a Comment