Friday, October 10, 2014

«Καταστροφικό το γερμανικό μοντέλο»

«Καταστροφικό το γερμανικό μοντέλο»

Αμπροουζ Εβανς Πρίτσαρντ (Daily Telegraph)


H Γαλλία μοιάζει να είναι ο «ασθενής» της Ευρώπης, αλλά τα προβλήματα της Γερμανίας είναι πιο βαθιά και πηγάζουν από το μερκαντιλιστικό δόγμα, την «αγιοποίηση» της λιτότητας για τη λιτότητα και τη διαβρωτική ψυχολογία του γηράσκοντος πληθυσμού. [...] Η Γερμανία πρέπει να κινηθεί με πολύ μεγάλη προσοχή. Αυτήν τη στιγμή απολαμβάνει τις τελευταίες ημέρες ενός ιδιαίτερα ισχυρού δημογραφικού παράγοντα, που σύντομα θα αντιστραφεί.
Η Εκθεση της Κομισιόν για τη γήρανση του πληθυσμού αναφέρει ότι το εργατικό δυναμικό της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 200.000 αυτήν τη δεκαετία. Ο λόγος συνταξιούχων-εργαζομένων θα εκτιναχθεί από 31% το 2010 στο 36% το 2020, 41% το 2025, 48% το 2030 και 57% το 2045, κάτι που ισοδυναμεί με εθνική αυτοκτονία. Πρόκειται για σοβαρή αποτυχία πολιτικής των περασμένων δεκαετιών.
Η φορολογική πολιτική και οι κοινωνικές δομές ενθάρρυναν τη μείωση των γεννήσεων. Η απουσία επενδύσεων ενέτεινε το σφάλμα. Σε πέντε χρόνια θα γίνει προφανές ότι η Γερμανία έχει σοβαρό πρόβλημα και ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός δεν θα τη σώσει. Σε 10 χρόνια η Γαλλία θα είναι η κυρίαρχη δύναμη στην ηπειρωτική Ευρώπη.   ΕΤΗΝΟΣ

No comments:

Post a Comment