Tuesday, October 21, 2014

«Δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας»

«Δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας»
21/10/2014
Σαφές μήνυμα στην Τουρκία για την ευρωπαϊκή προοπτική της έστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος αντέδρασε έντονα στην παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο συνοδευόταν από δύο υποστηρικτικά σκάφη,.
«Δυστυχώς, η Τουρκία δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς κοινότητας, δεν άκουσε τη φωνή του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
«Το πλοίο της, το Barbaros, βρίσκεται στην περιοχή της Κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και υφαλοκρηπίδας και θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνες που προφανώς συνιστούν βάναυση προσβολή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας γιατί στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η Τουρκία φαίνεται να ενεργεί εκεί εξ ονόματος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, άρα, ο πυρήνας της υπόθεσης είναι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την υπόσταση και τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στέλνοντας μήνυμα στη γειτονική χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει πως «αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι η Κυπριακή δημοκρατία υπάρχει, θέτει η ίδια ανυπέρβλητα εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική». Τονίζει ακόμη πως «αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει, τότε δεν υπάρχει πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συνύπαρξη και τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων».
To τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros» εισήλθε στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Συνοδεύεται από τα υποστηρικτικά πλοία M/V Bravo και M/V Deep Supporter και μια φρεγάτα.
 
Ο υπουργός 'Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, τόνισε ότι πρόκειται για μια προκλητική και παράνομη ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο που ταυτόχρονα υπονομεύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.
 
Στο μεταξύ, λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τις τουρκικές προκλήσεις. Στη συνεδρίαση, έγινε ανασκόπηση της πορείας του Κυπριακού, συζητήθηκαν οι τουρκικές ενέργειες και αναλόγως των εξελίξεων τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης, όπως ανάφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.ELZONI.GR

No comments:

Post a Comment