Wednesday, October 8, 2014

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΑΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΑΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ

Καμπανάκι ΔΝΤ για ύφεση στην Ευρωζώνη

Η υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας και η πιθανή επιστροφή της Ευρωζώνης σε νέα ύφεση έχουν σκορπίσει ανησυχίες στους επενδυτές, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.

Καμπανάκι ΔΝΤ για ύφεση στην Ευρωζώνη
Ειδικότερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο κατέβασε χθες εκ νέου τον πήχη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας τη διετία 2014-2015 (στο 3,3% και 3,8% αντίστοιχα), δίνει πλέον πιθανότητες 30% να διολισθήσει η Ευρωζώνη σε αποπληθωρισμό το 2015 και σχεδόν 40% να επιστρέψει σε ύφεση.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Ταμείου, η νομισματική πολιτική που ασκούν FED και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να δώσει από μόνη της λύση στο πρόβλημα, γι' αυτό ζητείται από τις κυβερνήσεις να κινηθούν πιο αποφασιστικά, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε διαρθρωτικές αλλαγές στην παραγωγή και στην αγορά εργασίας, σε μια βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική αλλά και σε μεγαλύτερες δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές.
Το «καμπανάκι» χτυπάει κυρίως για την τακτική που ακολουθεί το Βερολίνο, δηλαδή της επιμονής της Μέρκελ σε πολιτικές ακραίας λιτότητας σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, εξέλιξη η οποία πλέον επηρεάζει αρνητικά και τη γερμανική οικονομία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η βιομηχανική παραγωγή της κορυφαίας ευρωπαϊκής οικονομίας μειώθηκε κατά 4% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2009 και αποτελεί την τελευταία ένδειξη επιδείνωσης των προοπτικών της γερμανικής οικονομίας. Ο πήχης από το ΔΝΤ αναμένεται να πέσει στο 1,5% για τη διετία 2014-2015, καθώς η αναιμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη -η οποία αποτελεί και τον βασικό προορισμό των γερμανικών εξαγωγών- και οι πολιτικές εντάσεις σε Ρωσία και Ουκρανία επιβαρύνουν το κλίμα.
Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε ότι οι παραγγελίες στα γερμανικά εργοστάσια μειώθηκαν 5,7% τον Αύγουστο (η μεγαλύτερη μείωση από το 2009), ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη χώρα, όπως μετράται από τον δείκτη Ifo, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου ενάμιση χρόνου.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ  ethnos

No comments:

Post a Comment