Monday, October 20, 2014

Μετωπική κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις αγορές

Μετωπική κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις αγορές

Οι αντιδράσεις των αγορών και η δραματική άνοδος των επιτοκίων δανεισμού της χώρας συνεχίζουν να "τροφοδοτούν" την κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Μετωπική κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις αγορές
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της εκπομπής Κοινωνία Ώρα MEGA, κατηγορώντας τον ότι η στάση του τρομάζει τις αγορές κι ότι θα οδηγήσει την χώρα εκτός ευρώ.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω του Σκάι, δήλωνε ότι αν το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους αποτύχει ή θα αναγκαστεί να απευθυνθεί στην τρόικα ή θα επιστρέψει στην δραχμή.
"Θα έχει λοιπόν δύο επιλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, στο βαθμό που γι' αυτόν τουλάχιστον οι αγορές θα είναι κλειστές. Ή θα αναγκαζόταν, είπα και το επαναλαμβάνω, να επιστρέψει ικέτης στους πιστωτές της χώρας για ένα νέο σκληρότερο μνημόνιο ή θα οδηγούσε τη χώρα νομοτελειακά εκτός της Ευρωζώνης ώστε να τυπώσει το δικό της νόμισμα και μετά με άνεση να χρηματοδοτήσει πληθωριστικά φαντάζομαι πάντα, τα ελλείμματα τα οποία ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
ΣΥΡΙΖΑ: Η σταθερότητα περνά μέσα από τις κάλπες
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας επίσης στην πρωινή εκπομπή του Mega, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς του νόμους.
«Εμείς θα ακυρώσουμε το μνημόνιο. Θα ακυρώσουμε το μνημόνιο μόλις αναλάβουμε την κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο που το φέρανε (δηλαδή με νόμο). Μάλιστα θα το ακυρώσουμε με δημοκρατικό τρόπο, γιατί ψηφίστηκε πραξικοπηματικά σε μία νύχτα» δήλωσε.
Τόνισε ακόμα πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ, θα εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης χωρίς καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
«Δεν θα πάρουμε σφουγγάρι και θα το σβήσουμε, θα διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους» ανέφερε σχετικά με το χρέος, υποστήριξε ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο και τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ περί μίας συνολικής λύσης είναι «δυνατά» και συμπλήρωσε: «Η χώρα διαλύεται. Αυτό μας υποχρεώνει στην εφαρμογή μίας ριζοσπαστικής πολιτικής για να αντιμετωπιστούν τα οξύτατα προβλήματα».
«Εμείς δε χρωστάμε μόνο, μας χρωστάνε» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης. Ανέφερε ακόμη, πως από τη στιγμή που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στον προϋπολογισμό του κράτους θα αρχίσουν να εγγράφονται και οι απαιτήσεις της Ελλάδας από το κατοχικό δάνειο αλλά και τις γερμανικές αποζημιώσεις.
«Δεν μπορεί κανείς να κάνει πολιτική, επικαλούμενος κάθε φορά τις θέσεις του αντιπάλου ως αιτία των προβλημάτων... Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια μνημονίου που έχουμε υποστεί τα μύρια όσα έρχονται και μας λένε, κοιτάξτε να δείτε και πάλι ευθύνεται η αντιπολίτευση, όχι γιατί εφαρμόστηκε το πρόγραμμά της, αλλά γιατί εφαρμόσαμε εμείς το πρόγραμμά μας, εξοντώσαμε μια ολόκληρη κοινωνία, αλλά η αντιπολίτευση δεν πρέπει να διαφωνεί με αυτό γιατί όταν διαφωνεί οι αγορές αγριεύουν. Πόσο πειστικό είναι αυτό;» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, στον Σκάι.
«Δεν μπορεί ξαφνικά μετά από δύο και πλέον χρόνια διακυβέρνησης Σαμαρά- ας αφήσουμε τα υπόλοιπα- να γυρνάμε και να είναι η κατάσταση στο 2012. Τι κάνανε μια τρύπα στο νερό όπου το μόνο αποτέλεσμά της ήταν να προστεθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, να υπάρξουν λουκέτα και να μεταναστεύσουν κάποιοι άλλοι;» πρόσθεσε.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αντιφατικότητα και ανευθυνότητα και σημείωσε: «Ακούσαμε για μονομερείς ενέργειες που θα κάνουμε στο επίπεδο των φοροελαφρύνσεων, στο επίπεδο της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, στο επίπεδο της φορολογίας. Και αυτά ποτέ δεν έχουν γίνει. Και στη συνέχεια βγαίνει ο πρωθυπουργός και λέει για την έξοδο από το μνημόνιο. Χθες, η κ. Βούλτεψη λέει ότι έξοδος από το μνημόνιο χωρίς τη συναίνεση της τρόικας δεν υπάρχει. Ας αποφασίσουν. Δεν μπορεί, λοιπόν, να υλοποιήσεις ένα σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο εάν δεν το υποστηρίζεις στην πράξη, αν υλοποιείς όλους τους εφαρμοστικούς νόμους».
Επίσης, ανέφερε: «Δεν μπορείς να είσαι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. Ολίγον έγκυος δεν υπάρχει σε αυτή την περίπτωση. Με ευθύνη της κυβέρνησης έχουμε οδηγηθεί σε μια σχιζοφρενική κατάσταση, και να είμαστε στο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα να τα συζητάμε και να είμαστε σε φάση αξιολόγησης και συζήτησης και νέα μέτρα... Το νέο μισθολόγιο, το ασφαλιστικό είναι μπροστά μας. Οι ομαδικές απολύσεις είναι μπροστά μας. Η αντεργατική νομοθεσία για το λοκ άουτ είναι μπροστά μας. Η παράταση του ΕΝΦΙΑ που ήταν προσωρινός νόμος είναι μπροστά μας. Η παράταση του έκτακτου φόρου αλληλεγγύης είναι και για τον επόμενο χρόνο. Όλα αυτά είναι νέα μέτρα».
Διερωτώμενος, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε: «Τι είναι αυτή η έννοια της αστάθειας και της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ανασφάλειας; Υπήρξαν ως στοιχεία τα προηγούμενα χρόνια; Υπήρξε κανείς στην Ελλάδα που να αισθάνθηκε ασφαλής με τη δουλειά του, το εισόδημά του; Υπήρχε καμιά θετική προοπτική; Δεν ήταν μια διαρκής κατάσταση κοινωνικής ανωμαλίας; Το εθνικό συμφέρον, αν δεν εμπεριέχει την έννοια του συμφέροντος των πολλών και του μεγαλύτερου κομματιού της κοινωνίας είναι κενό γράμμα».
Τέλος, ζήτησε και πάλι εκλογές, τονίζοντας: «Ερήμην της κοινωνίας δεν μπορεί να συνεχίσει η κυβέρνηση, ας το καταλάβει. Θέλει να συνεχίσει τον δρόμο της Μέρκελ, του μνημονίου και της κοινωνικής ισοπέδωσης. Δεν γίνεται. Την έξοδο από το μνημόνιο δεν μπορεί να την εγγυηθεί η ΝΔ. Την έξοδο από το μνημόνιο θα την χαράξει ο ελληνικός λαός μέσα από την ψήφο του. Η σταθερότητα, λοιπόν, περνάει μέσα από τις κάλπες. Με αργά, σταθερά βήματα για μια ισχυρή κυβέρνηση».
Σταθεροποίηση στο Χρηματιστήριο μετά τους κραδασμούς
Παράλληλα, μετά από μια εβδομάδα ισχυρών κραδασμών το χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να προσπαθεί να επανέλθει.
Σήμερα καταγράφεται σημαντική άνοδος, με τον γενικό δείκτη το μεσημέρι να δείχνει κέρδη πάνω από 2%, ενώ και το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω το 8%. Το μεσημέρι βρίσκονταν στο 7,84%.

Την ίδια ώρα τη δική του αιτιολόγηση για τους ισχυρούς κραδασμούς στις χρηματαγορές επιχείρησε να δώσει ο επικεφαλής του ευρωμηχανισμού στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μιλώντας στην Μπρατισλάβα σε ομιλία με θέμα εάν τελείωσε η κρίση του ευρώ, υποστήριξε ότι την αβεβαιότητα στις αγορές την έφερε το σχέδιο πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Σε μια κίνηση ενισχυτική για τις αγορές προκειμένου να μειωθεί ακόμα περισσότερο η αβεβαιότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ),σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ξεκίνησε να υλοποιεί το πρόγραμμα το οποίο είχε ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή τις αγορές καλυμμένων ομολόγων.
H αρχή σύμφωνα με το πρακτορείο γίνεται με γαλλικά ομόλογα, με τίτλους που είχαν στην κατοχή τους δύο γαλλικές τράπεζες. Εκτιμάται ότι αυτή η κίνηση θα ενισχύσει τη ρευστότητα και τα χρήματα ayt;a σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι θα πρέπει να αποδοθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.ethnos

No comments:

Post a Comment