Tuesday, May 13, 2014

Η εκκλησία είναι «κομμάτι της πατρίδας» Με αφορμή την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Έσσλινγκεν, η DW βρέθηκε στην ορθόδοξη εκκλησία, που για τους Έλληνες είναι σημείο αναφοράς. O Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Έσσλινγκεν, Γερμανία Στο πλαίσιο της πολυήμερης επίσκεψής του στην Γερμανία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ήταν o πρώτος που επισκέφθηκε την Κυριακή τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της πόλης Έσσλινγκεν, κοντά στην Στουτγάρδη. Ο ναός είναι για τους πιστούς πολύ περισσότερο από μια εκκλησία, διαπιστώνει η δημοσιογράφος της DW Στέφανι Χίλερ. Η Κατερίνα Χρυσούλα, αρμόδια για τον συντονισμό της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στο ναό του Ευαγγελισμού του Έσσλινγκεν, λέει ότι «η εκκλησία είναι σημείο αναφοράς» στη ζωή των περίπου 5.000 μελών της ενορίας: «Όταν μπαίνεις στο ναό όλα θυμίζουν την πατρίδα. Ιδίως για τους μεγαλύτερους σε ηλικία είναι σημαντικό να αισθάνονται καλά στην εκκλησία. Και για εμένα όμως είναι σημαντικό να αισθάνομαι καλά όταν μπαίνω στο ναό. Χαίρομαι όποτε συμμετέχω στη λειτουργία, διότι υπάρχει πάντα μια ευχάριστη, ζεστή ατμόσφαιρα». Σημείο αναφοράς για περίπου 450.000 ορθόδοξους Τα αναθήματα στην Παναγιά εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη Τα αναθήματα στην Παναγιά εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη Η ορθόδοξη ενορία της πόλης Έσσλινγκεν υπάρχει εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες ζωής. Όσο δηλαδή και η Μητρόπολη Γερμανίας, η οποία συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Τις πρώτες δεκαετίες οι ορθόδοξες λειτουργίες στην ενορία του Έσσλινγκεν γίνονταν σε διάφορους χώρους, μέχρι που το 1995 χάρη στις δωρεές ελλήνων μεταναστών ολοκληρώθηκε ο ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Κάτω από την εκκλησία, υπάρχει εργαστήριο παρασκευής κεριών. «Δεν λαμβάνουμε επιδοτήσεις από το γερμανικό δημόσιο. Τα έσοδα μας προέρχονται από τις δωρεές και τις πωλήσεις κεριών, τα οποία αποστέλλουμε σε όλη τη Γερμανία, λέει η Κατερίνα Χρυσούλα. Μέσα στην εκκλησία, στο τέμπλο της Παναγιάς εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη τα αναθήματα. Κάποια απεικονίζον ένα χέρι, άλλα ένα σπίτι. «Με τα αναθήματα εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στο Θεό», λέει μια πιστή, η κ. Παπαδοπούλου: «Μια φίλη έκανε επιτυχή εγχείρηση στο πόδι και έτσι έφερε το ανάθημά της εδώ στην Παναγιά ως 'ευχαριστώ'»! Η ορθόδοξη εκκλησία αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς για τους Έλληνες της Γερμανίας. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την ενορία του Έσσλινγκεν, αλλά για όλες τις 61 ενορίες της Μητρόπολης Γερμανίας και τους περίπου 450.000 ορθοδόξους, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη χώρα. Stephanie Hiller / Στέφανος Γεωργακόπουλος Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Η εκκλησία είναι «κομμάτι της πατρίδας»

Με αφορμή την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Έσσλινγκεν, η DW βρέθηκε στην ορθόδοξη εκκλησία, που για τους Έλληνες είναι σημείο αναφοράς.
O Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Έσσλινγκεν, Γερμανία
Στο πλαίσιο της πολυήμερης επίσκεψής του στην Γερμανία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ήταν o πρώτος που επισκέφθηκε την Κυριακή τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της πόλης Έσσλινγκεν, κοντά στην Στουτγάρδη. Ο ναός είναι για τους πιστούς πολύ περισσότερο από μια εκκλησία, διαπιστώνει η δημοσιογράφος της DW Στέφανι Χίλερ.
Η Κατερίνα Χρυσούλα, αρμόδια για τον συντονισμό της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στο ναό του Ευαγγελισμού του Έσσλινγκεν, λέει ότι «η εκκλησία είναι σημείο αναφοράς» στη ζωή των περίπου 5.000 μελών της ενορίας: «Όταν μπαίνεις στο ναό όλα θυμίζουν την πατρίδα. Ιδίως για τους μεγαλύτερους σε ηλικία είναι σημαντικό να αισθάνονται καλά στην εκκλησία. Και για εμένα όμως είναι σημαντικό να αισθάνομαι καλά όταν μπαίνω στο ναό. Χαίρομαι όποτε συμμετέχω στη λειτουργία, διότι υπάρχει πάντα μια ευχάριστη, ζεστή ατμόσφαιρα».
Σημείο αναφοράς για περίπου 450.000 ορθόδοξους
Τα αναθήματα στην Παναγιά εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη
Τα αναθήματα στην Παναγιά εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη
Η ορθόδοξη ενορία της πόλης Έσσλινγκεν υπάρχει εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες ζωής. Όσο δηλαδή και η Μητρόπολη Γερμανίας, η οποία συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Τις πρώτες δεκαετίες οι ορθόδοξες λειτουργίες στην ενορία του Έσσλινγκεν γίνονταν σε διάφορους χώρους, μέχρι που το 1995 χάρη στις δωρεές ελλήνων μεταναστών ολοκληρώθηκε ο ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Κάτω από την εκκλησία, υπάρχει εργαστήριο παρασκευής κεριών. «Δεν λαμβάνουμε επιδοτήσεις από το γερμανικό δημόσιο. Τα έσοδα μας προέρχονται από τις δωρεές και τις πωλήσεις κεριών, τα οποία αποστέλλουμε σε όλη τη Γερμανία, λέει η Κατερίνα Χρυσούλα.
Μέσα στην εκκλησία, στο τέμπλο της Παναγιάς εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη τα αναθήματα. Κάποια απεικονίζον ένα χέρι, άλλα ένα σπίτι. «Με τα αναθήματα εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στο Θεό», λέει μια πιστή, η κ. Παπαδοπούλου: «Μια φίλη έκανε επιτυχή εγχείρηση στο πόδι και έτσι έφερε το ανάθημά της εδώ στην Παναγιά ως 'ευχαριστώ'»!
Η ορθόδοξη εκκλησία αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς για τους Έλληνες της Γερμανίας. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την ενορία του Έσσλινγκεν, αλλά για όλες τις 61 ενορίες της Μητρόπολης Γερμανίας και τους περίπου 450.000 ορθοδόξους, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη χώρα.
Stephanie Hiller / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη   dw de

No comments:

Post a Comment