Wednesday, May 28, 2014

Έχασε η κυβέρνηση, αλλά δεν κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ 28/05/2014 08:54 More Sharing ServicesShare Opening quote Αυτό πο

Έχασε η κυβέρνηση, αλλά δεν κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ

08:54
Opening quote
Αυτό που κάνει τώρα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διαχειρίζεται το εκλογικό αποτέλεσμα προκειμένου να αγοράσει πολιτικό χρόνο.

Σε ρυθμούς «προεκλογικής» διαχείρισης του εκλογικού αποτελέσματος βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αγοράσει πολιτικό χρόνο.
Όσο και αν θέλουν στην Κουμουνδούρου να το κρύψουν, γνωρίζουν ότι η πρωτιά μπορεί να συνιστά μια νίκη στους αριθμούς αλλά δεν είναι εκείνη η νίκη που δημιουργεί πολιτική δυναμική τέτοια ώστε να ζητάει με αξιώσεις την προσφυγή σε εθνικές εκλογές για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι περισσότερο μια ήττα της κυβέρνησης παρά μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα.
Επί της ουσίας το παραδέχθηκε ήδη απ’ το βράδυ της Κυριακής των ευρωεκλογών ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν και έκανε λόγο για «εντολή να επισπεύσουμε για τη δημιουργία μιας πλατιάς, προοδευτικής και πατριωτικής συμμαχίας με στόχο την πλειοψηφία στις εθνικές εκλογές». Τουτέστιν το 26% των ευρωεκλογών δεν συνιστά τέτοια πλατιά συμμαχία, ούτε φυσικά δημιουργεί ιδιαίτερη πολιτική δυναμική.
Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει το επόμενο διάστημα να έχει την πρωτοβουλία στην πολιτική σκακιέρα και στις κυοφορούμενες διεργασίες στο πολιτικό σύστημα. Εκεί εντάσσεται η επίσκεψή του στο προεδρικό μέγαρο τη Δευτέρα. Άλλωστε και από εκεί δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές «το συντομότερο δυνατό». Προεκλογικά δήλωνε ότι «στις 25 ψηφίζουμε και στις 26 φεύγουν». Αυτό έγινε τώρα «το συντομότερο δυνατό»! Πρόκειται για έμμεση παραδοχή πως ο ελληνικός λαός δεν επιβράβευσε το ΣΥΡΙΖΑ όσο και αν αποδοκίμασε την κυβερνητική πλειοψηφία.
Αυτό που στην πραγματικότητα κάνει τώρα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διαχειρίζεται το αποτέλεσμα το εκλογικό με όρους που να προσδίδουν αέρα επιβεβαίωσης της προεκλογικής εκστρατείας περί «δημοψηφίσματος και τέλους της κυβέρνησης των μνημονίων και της λιτότητας». Αποδέκτες είναι τόσο το εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
Το αίτημα των εκλογών θα το επαναλαμβάνεται συχνά πυκνά ως σύνθημα. Μάλιστα προβλήθηκε και ως επιχείρημα στην άτυπη συζήτηση που έχει ανοίξει για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την κατάργηση ή τη συρρίκνωση του μπόνους των 50 εδρών. Η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της κατάργησης του μπόνους, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος με συνταγματική κατοχύρωση και της παραίτησης της κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι και η σημερινή κυβέρνηση κυβερνά με το μπόνους των 50 εδρών! Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δηλώνει ότι πρέπει να καταργηθεί το μπόνους το «συντομότερο δυνατό».
Πρακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει κατάργηση του μπόνους γιατί ξέρει ότι ακόμα και σε περίπτωση πρωτιάς η αυτοδυναμία είναι άπιαστο όνειρο οπότε θα υποχρεωθεί σε «δυσάρεστες» γι’ αυτόν κυβερνητικές συνεργασίες και σε κάθε περίπτωση δεν θα αισθάνεται παντοδύναμος.
Πάντως βρήκε την ευκαιρία για να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα με την προβολή και σ’ αυτό το ζήτημα του αιτήματος για πρόωρες εκλογές γνωρίζοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να τις επιβάλλει. Άλλωστε όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, «το συντομότερο δυνατό»…antinews

No comments:

Post a Comment