Friday, May 9, 2014

ΜΟΥΣΙΚΗ 09.05.2014 : 17:01 Ο διεθνής Leon των Αθηνών ΣΕΜΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ


ΜΟΥΣΙΚΗ 

Ο διεθνής Leon των Αθηνών

ΣΕΜΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ηταν Ιούνιος του 2012 όταν ο Ράνταλ Φούλερ, σε άρθρο του στους New York Times με τίτλο «Paralysis in Athens», αναφερόταν σε έναν ανερχόμενο Ελληνα μουσικό, ο οποίος έκανε πρόβες με το γιουκαλίλι του στο Γκάζι και με τους στίχους του «Tell me what to do when everything is changing and i’m changing too» («πες μου τι να κάνω όταν όλα αλλάζουν και αλλάζω κι εγώ») εξέφραζε τις ανησυχίες μιας ολόκληρης γενιάς. Ο λόγος για τον 28χρονο σήμερα Τίμο Βερέμη, ή αλλιώς Leon of Athens.

Τρία χρόνια μετά το ντεμπούτο άλμπουμ του «Futrue», που τον σύστησε στο αθηναϊκό κοινό, φέτος επιστρέφει στη δισκογραφία με το «Global», μια δουλειά διεθνών προδιαγραφών - για την υλοποίησή του ταξίδεψε από το Ναύπλιο μέχρι το ανατολικό Λονδίνο και το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

Την παραγωγή ανέλαβε ο Σκωτσέζος Τόνι Ντούγκαν (σ.σ. ο παραγωγός των Belle & Sebastian), ενώ οι ηχογραφήσεις έγιναν στα Tarbox Road Studios του Ντέιβ Φρίντμαν (σ.σ. ο παραγωγός των MGMT).

«Ο πρώτος δίσκος ήταν το τελευταίο κεφάλαιο μιας περιόδου που συνέπεσε χρονικά με το τέλος εποχής για την ελληνική κοινωνία, εξ ου και είναι νοσταλγικός, ιδεαλιστικός, ρομαντικός. Αντίθετα, ο καινούργιος έχει την αίσθηση του επείγοντος, είναι πιο άμεσος και μαχητικός. Ηθελα να συνθέσω ώριμες ενορχηστρώσεις και να γράψω τραγούδια που δεν έχουν εφήμερο χαρακτήρα. Τα 10 νέα βιωματικά κομμάτια μιλούν για τη μετανάστευση, την άνοδο του φασισμού, τη φιλία και τον έρωτα».

Ενα από τα πρώτα που ξεχώρισαν ήταν το ποπ «Baby Asteroid», όχι τόσο για τους στίχους του περί ονειρικής φυγής, αλλά επειδή τη σκηνοθεσία του πολυσυζητημένου βιντεοκλίπ, που θυμίζει ταινία μικρού μήκους, υπογράφει ο Γιώργος Λάνθιμος. «Του έγραψα ένα γράμμα στο οποίο του εξηγούσα ότι κι εγώ, όπως και αυτός, είμαι Ελληνας που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και που παλεύει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Κάπως έτσι προέκυψε μια υπέροχη συνεργασία».

Οσο για τον αγγλόφωνο στίχο που του έδωσε την ευκαιρία να συστηθεί σε ένα πιο ευρύ κοινό και να απασχολήσει τον ξένο Τύπο, δεν ήταν η εύκολη λύση αλλά μονόδρομος, αφού μεγάλωσε με Ελληνοαμερικανό πατέρα και σπούδασε μουσική και φιλοσοφία στο Λος Αντζελες. «Θαυμάζω τον πλούτο της μητρικής μου γλώσσας κι εύχομαι μια μέρα να μάθω να τη χειρίζομαι όπως ο Παυλίδης και ο Δεληβοριάς».

Επιβεβαιώνοντας ότι ανήκει στη γενιά DIY, πρόσφατα αποφάσισε να ανοίξει τη δική του δισκογραφική εταιρεία, τη Mimosa’s Dream Records. «Είναι μεγάλη ευθύνη να αναλαμβάνεις την προώθηση, τη δημιουργία και την παρουσίαση της δουλειάς σου, όμως πλέον ζω από αυτό και μου αρέσει που έχω τον έλεγχο».

Τα μελλοντικά του πλάνα περιλαμβάνουν συναυλίες με την 6μελή μπάντα του στην Αγγλία, την Αθήνα και την ελληνική επαρχία κι έπειτα... επιστροφή στις ρίζες. «Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου, εδώ είναι το σπίτι μου και οι οι άνθρωποι που αγαπώ. Αυτό το μέρος δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο του κόσμου».

Προς το παρόν αρκείται στο να απολαμβάνει τη διαδρομή, κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα. «Η μουσική είναι από τα λίγα πράγματα που, ειδικά σε περίοδο κρίσης, ενώνει αντί να διχάζει».

Info: Ο Leon of Athens θα κάνει το πρώτο του καλοκαιρινό live στις 15/5 και ώρα 21.00 στο cafe του Νομισματικού Μουσείου.
Περιοδικό "Κ"

No comments:

Post a Comment