Wednesday, May 7, 2014

Η Ρωσία αμφισβητεί την νομιμότητα των επερχόμενων εκλογών στην Ουκρανία

Η Ρωσία αμφισβητεί την νομιμότητα των επερχόμενων εκλογών στην Ουκρανία

έντονα σχόλια ευρωπαίων αξιωματούχων μετά από σχετική σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
VOA News
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, αμφισβητεί την νομιμότητα των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου.

Σε δηλώσεις του από την Βιέννη την Τρίτη, μετά από σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κρίση στην Ουκρανία, ο κ. Λαβρώφ επεσήμανε ότι θα ήταν «αρκετά ασυνήθιστη» η διενέργεια εκλογών, ενώ ο στρατός της Ουκρανίας «χρησιμοποιείται κατά τμήματος του πληθυσμού της χώρας».

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκωφ, δήλωσε ότι πάνω από 30 αυτονομιστές και 4 ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες μεταξύ δυνάμεων ασφάλειας και φιλο-ρώσων αυτονομιστών στην Σλοβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας τη Δευτέρα.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Γουίλλιαμ Χέιγκ, που συμμετείχε και αυτός στην σύνοδο στη Βιέννη, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αποτρέψει ή να υποσκάψει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.  Επίσης ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, προειδοποίησε τη Τρίτη ότι θα προκληθεί «χάος και εμφύλιος πόλεμος» αν δεν πραγματοποιηθούν οι εκλογές της 25ης Μαΐου.

Στο μεταξύ οι ουκρανικές αρχές διέταξαν την Τρίτη την διακοπή των πτήσεων προς και από το Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.  Δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι για την διακοπή των πτήσεων και δεν έγινε γνωστό πόσο θα παραμείνει εν ισχύ αυτή η εντολή.

Από τη πλευρά του ο Γ.Γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι θα προσφερόταν να αναλάβει το ρόλο διαμεσολαβητή, πριν η κατάσταση εκτροχιαστεί σε τέτοιο βαθμό που κανείς δεν θα μπορεί να την ελέγξει.    VOA

No comments:

Post a Comment