Monday, May 26, 2014

«Ελαιόλαδο και μέλι μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από την ύφεση»

«Ελαιόλαδο και μέλι μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από την ύφεση»

07:17
Opening quote
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τους μεταποιητές παραδοσιακών τροφίμων και ποτών, από τους παραγωγούς αυγοτάραχου έως τους παραγωγούς μελιού, να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στον μετασχηματισμό της χώρας σε μία εξαγωγική οικονομία, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τους μεταποιητές παραδοσιακών τροφίμων και ποτών, από τους παραγωγούς αυγοτάραχου έως τους παραγωγούς μελιού, να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στον μετασχηματισμό της χώρας σε μία εξαγωγική οικονομία, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Η Ελλάδα, η οποία είδε τις εξαγωγές της να πέφτουν 0,2 τοις εκατό, στα 27,3 δις ευρώ το 2013, χρειάζεται εταιρείες τροφίμων και ποτών που θα καλύψουν τη διαφορά με τις βιομηχανίες που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό όπως τα καύσιμα και θα συμβάλουν περισσότερο στο να βγει η χώρα από την εξαετή ύφεση, γράφει το δημοσίευμα, αναφερόμενο στις δηλώσεις Σαμαρά σε εκπροσώπους της βιομηχανίας στο νησί της Λέσβου στις 13 Μαΐου.
Περισσότερες ελληνικές εταιρείες τροφίμων πρέπει να επικεντρωθούν στην «επεξεργασία αγροτικής παραγωγής για να φέρουν τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές» δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «το 85% της παραγωγής αντιστοιχεί σήμερα σε 200 μεγάλες εταιρείες, ενώ 17.000 μικρές και μεσαίες εταιρείες έχουν τεράστιες δυνατότητες».
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων -που περιλαμβάνουν τρόφιμα, ποτά και φυτικά έλαια- αυξήθηκαν 3,5% σε αξία το 2013, φθάνοντας στα 4,75 δις ευρώ, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων. Με περίπου το 17% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών υπολείπεται των πετρελαιοειδών και των βιομηχανικών προϊόντων, όπως ο μηχανολογικός εξοπλισμός και τα χημικά προϊόντα.
Το άρθρο αναφέρεται και σε εταιρείες που έχουν ήδη επικεντρωθεί στην αγορά του εξωτερικού, σημειώνοντας επιτυχία εν μέσω κρίσης.

No comments:

Post a Comment