Monday, May 19, 2014

Μπακουνάκης Νίκος Το καθαρτήριο των δημοσκοπήσεων

Το καθαρτήριο των δημοσκοπήσεων

7
εκτύπωση  

Τραγική η αποτυχία των δημοσκοπήσεων. Πλήρης η αποτυχία τους τόσο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όσο και με τα exit polls.

Οι δημοσκόποι προσπάθησαν το βράδυ της Κυριακής να δικαιολογηθούν, συνεπικουρούμενοι από τους βασικούς πελάτες τους, τους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών πολιτικών σώου. Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι δεν κάνουν τίποτε άλλο από τα να προσφέρουν ένα εργαλείο, αμφίβολης αποτελεσματικότητας όμως λόγω των συνθηκών που αυτοί επικαλέστηκαν (κρίση, αναποφάσιστοι, καχύποπτοι και ανειλικρινείς πολίτες).

Αυτά θα έπρεπε να τα επικαλεστούν πριν την Κυριακή  και αν ήταν συνεπείς να ομολογούσαν ότι τα ευρήματά τους είναι διακινδυνευμένα ή ακόμη καλύτερα ότι αδυνατούν να κάνουν δημοσκόπηση.

 Το σημαντικό είναι όμως ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εργαλείο, όπως μας τις παρουσιάζουν οι δημοσκόποι και οι δημοσιογράφοι πελάτες τους. Έχουν υποκαταστήσει τον πολιτικό λόγο, δίνοντας υλικό για δημιουργία πολιτικών αφηγηματικών κατασκευών. Κι επιπλέον είναι κομμάτι του μεγάλου προβλήματος της λειτουργίας της ελλειμματικής δημοκρατίας. Δημιουργούν κλίμα και ενισχύουν ή αμβλύνουν τον φόβο.

Ας μην κάνουν οι δημοσκόποι τις αθώες περιστερές. Ας το ομολογήσουν ευθαρσώς: δυστυχώς αποτύχαμε    to vima

No comments:

Post a Comment