Tuesday, May 27, 2014

«5η φάλαγγα» στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΑΝΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

«5η φάλαγγα» στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ

Θλίψη και έντονο προβληματισμό πυροδοτούν τα υψηλά ποσοστά που πήρε η Χρυσή Αυγή στις ευρωεκλογές, ενώ αποτροπιασμό προκαλεί η εκλογική διείσδυση της εγκληματικής οργάνωσης στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ.

«5η φάλαγγα» στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ
Ενας στους δέκα ψηφοφόρους ψήφισε το νεοναζιστικό μόρφωμα και το ανέδειξε τρίτη πολιτική δύναμη (με ποσοστό 9,4%) σε 28 από 56 εκλογικές περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας. Από την ανάλυση των δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών και της Singular Logic, αίσθηση προκαλούν τα ποσοστά που έλαβε σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, καθώς αγγίζουν το 46%. Την ίδια στιγμή, η ΧΑ διπλασίασε τις δυνάμεις της σε τόπους που έχουν βιώσει τη ναζιστική θηριωδία, όπως ο Χορτιάτης Θεσσαλονίκης.
Ούτε οι αποκαλύψεις για τη δράση της Χρυσής Αυγής, οι οποίες συγκλόνισαν και αφύπνισαν τον δημοκρατικό κόσμο, ούτε οι ποινικές διώξεις σε βάρος των πρωτοκλασάτων στελεχών της αλλά ούτε καν η δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα Παύλου Φύσσα εμπόδισαν ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος να ρίξει το μαύρο ψηφοδέλτιο στην κάλπη των ευρωεκλογών.
Είναι η τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση που η Χρυσή Αυγή αυξάνει τα ποσοστά της και η πρώτη που ξεπερνά κατά 36 χιλιάδες το φράγμα των 500.000 ψηφοφόρων.
Αύξηση από το 2012
«5η φάλαγγα» στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ
Στις εθνικές εκλογές τον Ιούνιο του 2012, είχε πάρει 6,92% και 426,025 ψήφους. Σε απόλυτους αριθμούς παρουσιάζεται αύξηση της εκλογικής βάσης της ΧΑ και μεγάλη συσπείρωση στους ψηφοφόρους της σε ποσοστό 75%.
Η «ακτινογραφία» των ποσοστών της ΧΑ ανά εκλογική περιφέρεια δείχνει ότι είναι ισχυρή στη Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Οπως και στην Αττική που η Χρυσή Αυγή λαμβάνει μεγάλα ποσοστά σε εργατικές περιοχές που μαστίζονται από ανεργία και κατοικούν και εργάζονται μετανάστες, έτσι και στην επαρχία παίρνει αρκετές ψήφους.
Το υψηλότερο ποσοστό της ΧΑ εντοπίζεται στην εκλογική περιφέρεια Λακωνίας όπου έλαβε 15,48%.
Σε σχέση με το 2012, η αύξηση του εκλογικού ποσοστού της ΧΑ στον τόπο καταγωγής του προφυλακισμένου Ν. Μιχαλολιάκου και Η. Κασιδιάρη είναι 4,61% μονάδες.
Στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει πληρώσει με το αίμα 50.000 Ελλήνων Εβραίων στο Ολοκαύτωμα, και με απόφαση της διοίκησης Μπουτάρη έχει ενταχθεί στο δίκτυο των Μαρτυρικών Πόλεων, η Χρυσή Αυγή πήρε στην Α' Περιφέρεια 31.475 ψήφους και ποσοστό 10,21%, έναντι 23.038 ψήφων και 6,78% στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012. Σε επίπεδο κεντρικού δήμου, το ποσοστό της είναι 8,99%.
Στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, όπου στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 οι ναζί εκτέλεσαν 149 άτομα -στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα- και έκαψαν εκατοντάδες σπίτια, διπλασίασε τα ποσοστά της και πήρε 10,23%, έναντι 5,07% τον Ιούνιο του 2012.
Στα Γιαννιτσά Πέλλας, όπου στις 14 Σεπτεμβρίου του 1944 βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν 112 δημότες, το ποσοστό της εκτινάχτηκε στο 11,16%, από 6,90%.
Υψηλό ποσοστό (7,22%) συγκέντρωσε και στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων, όπου βρέθηκε τον περασμένο Μάρτιο ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ για να απολογηθεί για τα 81 θύματα του Οκτωβρίου του 1943.
Στα Καλάβρυτα
Το εντυπωσιακό ποσοστό του 46,34% καταγράφηκε στο εκλογικό τμήμα Δουμενών Καλαβρύτων, όπου ένας στους δύο ψήφισε τη φιλοναζιστική οργάνωση.
Αντίθετα, στην Κλεισούρα της Καστοριάς, όπου 270 γέροντες, γυναίκες και παιδιά εκτελέστηκαν από Γερμανούς και Βούλγαρους, το ποσοστό μειώθηκε κατά 0,27%, ενώ στο μαρτυρικό Δίστομο έφθασε στο 5,6%. Οι περιφέρειες της Κρήτης και ιδιαιτέρως το Λασίθι (3,6%) έδωσαν πανελλαδικά τα χαμηλότερα ποσοστά στη ΧΑ. Μάλιστα, στα Ανώγεια καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό του 0,02%.
Βγήκε δεύτερο κόμμα στους αστυνομικούς
Δεύτερο κόμμα στην επιλογή των ενστόλων αναδείχθηκε για ακόμη μία φορά η Χρυσή Αυγή. Φαίνεται πως η «κάθαρση» που επιχειρήθηκε στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αφού στα εκλογικά κέντρα που ψήφισαν οι ετεροδημότες αστυνομικοί οι οποίοι υπηρετούν στη ΓΑΔΑ, το φασιστικό μόρφωμα σημείωσε υψηλότατα ποσοστά.
Ακόμη και στα εκλογικά κέντρα που ψήφισαν οι ετεροδημότες που υπηρετούν στο Αρχηγείο, τα ποσοστά της ΧΑ είναι διψήφια. Πρόκειται για τα αποτελέσματα από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους όπου έχουν εγγραφεί 2.738 αστυνομικοί που υπηρετούν μεν στις υπηρεσίες της Αττικής, διατηρούν όμως τα εκλογικά τους δικαιώματα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (π.χ. τόπο καταγωγής). Πιο μαζικά ψήφισαν στα κέντρα με αριθμό 1.013-1.023 που λειτούργησαν στο 111ο Δημοτικό (οδός Κεδρηνού και Τσέλιου) και στο 17ο Δημοτικό (Αμπελακίων 24, ακριβώς δίπλα στο κτίριο της ΓΑΔΑ).
Τρία ακόμη κέντρα υποδέχθηκαν ψήφους αστυνομικών στο 18ο Δημοτικό της οδού Αχαΐας. Οι αστυνομικοί του Αρχηγείου ψήφισαν στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στην οδό Ζαγοράς. Τα αποτελέσματα της οδού Αμπελακίων έφεραν τη ΧΑ δεύτερη σε 4 από τα 7 τμήματα, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 16,54 έως και 23,77%. Στην οδό Κεδρηνού, το μικρότερο ποσοστό είναι το 16,32% και το μεγαλύτερο 22,73%. Το ακροδεξιό κόμμα είναι δεύτερο σε 4 από τα 10 κέντρα και στην οδό Αχαΐας, εκτός από το 11,23% του 1048. Στους ψηφίσαντες από το Αρχηγείο, τα ποσοστά είναι από 10,30 έως 15,10%.
Λ. Μπιντέλας, Μ. Ψαρά

No comments:

Post a Comment