Friday, May 30, 2014

Aρχική σελίδα | Διεθνή Share on email Share on print ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ- ΜΕΛΗ ΕΕ: Δικαίωμα άρνησης στα «μεταλλαγμένα» 30/05/2014 ΕΕ: Δικαίωμα άρνησης στα «μεταλλαγμένα» Τη συμβιβαστική πρόταση της ελληνικής προεδρίας για την αδειοδότηση νέων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών αποδέχτηκαν τα κράτη- μέλη της ΕΕ, η οποία θα δίνει για πρώτη φορά περιθώριο άρνησης καλλιέργειας «μεταλλαγμένων» στα εδάφη τους αν το επιθυμούν. Η συμφωνία υιοθετήθηκε σχεδόν ομόφωνα στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των «28» και θα επικυρωθεί στις 12 Ιουνίου στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο. Γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες καλλιεργούνται ευρέως στις ΗΠΑ και την Ασία, και αρκετές χώρες της ΕΕ όπως η Βρετανία πιέζουν για έγκριση νέων καλλιεργειών και στην Ευρώπη. Ωστόσο οι αντιδράσεις της Ελλάδας και άλλων χωρών που διαφωνούν με τα «μεταλλαγμένα» μπλόκαραν εδώ και χρόνια τη διαδικασία. Η αδειοδότηση νέων «μεταλλαγμένων» καλλιεργειών γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με επιστημονικές γνωμοδοτήσεις για την ασφάλειά τους όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Μέχρι σήμερα, οι χώρες-μέλη δεν είχαν το περιθώριο να αρνηθούν τις εγκεκριμένες καλλιέργειες για μη επιστημονικούς λόγους. Η πρόταση προβλέπει ότι τα κράτη που διαφωνούν με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών στο έδαφός τους θα πρέπει να προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της θα ζητά από τις εταιρείες να αποκλείουν τα κράτη αυτά όταν καταθέτουν αιτήματα για νέες καλλιέργειες. Η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφρασαν αντιρρήσεις, θεωρώντας ότι το νομικό πλαίσιο θα γινόταν πολύ ευνοϊκό για τις πολυεθνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας. Τελικά όμως πείστηκαν και τάχθηκαν υπέρ της πρότασης. Μόνο το Βέλγιο διαφώνησε και απείχε από την ψηφοφορία.

ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ- ΜΕΛΗΕΕ: Δικαίωμα άρνησης στα «μεταλλαγμένα»
30/05/2014
Τη συμβιβαστική πρόταση της ελληνικής προεδρίας για την αδειοδότηση νέων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών αποδέχτηκαν τα κράτη- μέλη της ΕΕ, η οποία θα δίνει για πρώτη φορά περιθώριο άρνησης καλλιέργειας «μεταλλαγμένων» στα εδάφη τους αν το επιθυμούν.
Η συμφωνία υιοθετήθηκε σχεδόν ομόφωνα στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των «28» και θα επικυρωθεί στις 12 Ιουνίου στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο.
Γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες καλλιεργούνται ευρέως στις ΗΠΑ και την Ασία, και αρκετές χώρες της ΕΕ όπως η Βρετανία πιέζουν για έγκριση νέων καλλιεργειών και στην Ευρώπη.
Ωστόσο οι αντιδράσεις της Ελλάδας και άλλων χωρών που διαφωνούν με τα «μεταλλαγμένα» μπλόκαραν εδώ και χρόνια τη διαδικασία.
Η αδειοδότηση νέων «μεταλλαγμένων» καλλιεργειών γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με επιστημονικές γνωμοδοτήσεις για την ασφάλειά τους όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Μέχρι σήμερα, οι χώρες-μέλη δεν είχαν το περιθώριο να αρνηθούν τις εγκεκριμένες καλλιέργειες για μη επιστημονικούς λόγους.
Η πρόταση προβλέπει ότι τα κράτη που διαφωνούν με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών στο έδαφός τους θα πρέπει να προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της θα ζητά από τις εταιρείες να αποκλείουν τα κράτη αυτά όταν καταθέτουν αιτήματα για νέες καλλιέργειες.
Η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφρασαν αντιρρήσεις, θεωρώντας ότι το νομικό πλαίσιο θα γινόταν πολύ ευνοϊκό για τις πολυεθνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας. Τελικά όμως πείστηκαν και τάχθηκαν υπέρ της πρότασης. Μόνο το Βέλγιο διαφώνησε και απείχε από την ψηφοφορία.elzoni gr

1 comment:

  1. κρατηστε τον τόπο σαςμακρυά απο μεταλλαγμένα,,ο τουρισμός θα διατηρηθεί όταν οι τροφές είναι αγνές κι'έχουν την φυσική νοστιμάδα,αλλως κλάφτα χαράλαμπε.

    ReplyDelete