Wednesday, May 28, 2014

Σηκώνουν τα μανίκια εντός και εκτός συνόρων


Σηκώνουν τα μανίκια εντός και εκτός συνόρων
28/05/2014
Σε δράση εκτός και εντός συνόρων επιδίδεται η κυβέρνηση στη σκιά του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος και υπό την πίεση του «μηνύματος» που έστειλε ο λαός για ταχύτερες και πρακτικότερες λύσεις.
Ήδη, το εκλογικό αποτέλεσμα χρησιμοποιείται ως όπλο έναντι των εταίρων, όπως φάνηκε και από δηλώσεις και δημοσιεύματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς και του οικονομικού πρακτορείου Μπλούμπεργκ.
Σύμφωνα με δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου προς το Ρόιτερ’ς, οι δανειστές της Ελλάδας μπορεί να δείξουν μεγαλύτερη επιείκεια στις φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις για τη μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, για να αποφύγουν να θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. 
«Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να απαλύνει τη στάση των πιστωτών στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους», ήταν η σχετική δήλωση.
Το δημοσίευμα του Μπλούμπεργκ, αναφέρει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές μπορεί να βοηθήσει τον Αντώνη Σαμαρά, σηματοδοτώντας χαλαρότερους όρους αποπληρωμής του δημόσιου χρέους.
Υπογραμμίζεται επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ, στον Βορρά και τον Νότο, επιδιώκουν να προωθήσουν τα επιχειρήματά τους για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής σε όλη την Ευρωζώνη, μετά το μήνυμα κατά της λιτότητας που έστειλαν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές.
Προστίθεται επίσης, με έμφαση στη χθεσινοβραδυνή συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών με αντικείμενο την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και τους κινδύνους που εγκυμονεί, ότι με την εύθραυστη πολιτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη να βρίσκεται σε κίνδυνο, οι πολιτικοί ηγέτες ενίσχυσαν τις αξιώσεις τους για μεγαλύτερη ανοχή στις δημόσιες δαπάνες.
Στο εσωτερικό μέτωπο, τα πρώτα σημάδια περί… λήψης του μηνύματος έγιναν ορατά ήδη από χθες, καθώς, όπως έγινε γνωστό, διεύρυνση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εξόφληση των χρεών τους προς την εφορία. 
Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο προβλέπεται αύξηση του αριθμού των δόσεων από 12 που είναι σήμερα σε τουλάχιστον 48. 
Το σχέδιο, αναμένεται να τεθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η αύξηση των δόσεων για τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία θα διευκόλυνε έναν μεγάλο αριθμό φορολογούμενων να υπαχθεί σε αυτήν για την τμηματική εξόφληση των υποχρεώσεων του.
Η σημερινή ρύθμιση των 12 δόσεων κρίνεται ότι δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης των οφειλετών που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο ύψος των δόσεων που προκύπτουν απ' αυτήν. 
Ενδεικτικό είναι ότι το ισχύον καθεστώς δεν έχει ανακόψει την διόγκωση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2014) οι οποίες στο τέλος Απριλίου σύμφωνα με τα στοιχεία που του υπουργείου Οικονομικών ξεπερνούσαν τα 4,3 δις ευρώ έναντι 3,5 δις ευρώ στο τέλος Μαρτίου ενώ η αύξηση τους συνεχίζεται και τον Μάιο 
Η νέα ρύθμιση εκτιμάται ότι θα συμβάλει και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων στο βαθμό που θα υπαχθούν περισσότεροι φορολογούμενοι σε αυτήν.  elzoni.gr

No comments:

Post a Comment