Δυσκολίες για την κυβέρνηση Σαμαρά
Μια αναφορά στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, η μάχη στην ΕΕ για την ανάδειξη προέδρου της Κομισιόν καθώς και η πολιτική κρίση στη Γαλλία, είναι τα σημερινά θέματα.
«O ΣΥΡΙΖΑ ζητά νέες εκλογές» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το ρεπορτάζ της η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος: «Ο πρωθυπουργός Σαμαράς παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα ήταν ένα μήνυμα των εκλογέων προς την κυβέρνηση. Την απαίτηση για νέες εκλογές όμως την απέρριψε. Πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο ‘μεθυστικό’ όπως περίμενε το κόμμα μετά από δύο χρόνια αγώνων ενάντια στην πολιτική λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης. Εντούτοις για την κυβέρνηση συνασπισμού τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα όσον αφορά την επιβολή νέων μεταρρυθμίσεων».
Τα περισσότερα σχόλια του γερμανόφωνου Τύπου περιστρέφονται γύρω από τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για την ανάδειξη νέου προέδρου της Κομισιόν και ιδιαίτερα για τη στάση της καγκελαρίου Μέρκελ. Η Tageszeitung του Βερολίνου γράφει σχετικά: «Η Μέρκελ πρέπει να αγωνισθεί. Για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το ευρωκοινοβούλιο, για την ψήφο των πολιτών. Μόνο εάν η καγκελάριος υπερασπισθεί τον δικό της άνθρωπο και τον κάνει πρόεδρο της Κομισιόν έχουν νόημα οι ευρωεκλογές. Θα αγωνισθεί όμως πραγματικά η καγκελάριος; Θα τον βοηθήσει στην επιτυχία; Κατά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες δημιουργήθηκαν ερωτηματικά».
Η Nürnberger Nachrichten γράφει για το ίδιο θέμα αναφερόμενη στον αντίπαλο του Γιούνκερ: «Ακόμα και εάν ο Μάρτιν Σουλτς κατάφερε μια μεγάλη επιτυχία, ωστόσο οι πολίτες συνολικά ανέδειξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ως την πιο ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα. Οτιδήποτε άλλο από την εκλογή ενός υποψηφίου από το ΕΛΚ θα ήταν -όπως συνηθίζει να λέει ο πρόεδρος του SPD Γκάμπριελ- κοροϊδία του λαού».
H Μαρίν Λε Πεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος
Τέλος, στην κρίση που ξέσπασε στο γαλλικό συντηρητικό κόμμα UMP αναφέρεται μερίδα του γερμανόφωνου Tύπου. Η κρίση είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του προέδρου του κόμματος Φρανσουά Κοπέ, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε οικονομικό σκάνδαλο. ΗLandeszeitung σχολιάζει σχετικά: «Η υπόθεση θα εντείνει τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς τους. Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν τρίβει τα χέρια της από τη χαρά της. Αυτή που ασκούσε κριτική στα μετριοπαθή κόμματα για διαφθορά και νεποτισμό, θα χρησιμοποιήσει κατάλληλα την περίπτωση του UMP. Το στρατόπεδο αυτών που είναι απογοητευμένοι τόσο από την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο».
Παρόμοια είναι και η άποψη της εφημερίδας Die Welt η οποία γράφει για τους λόγους που οδήγησαν την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν στη νίκη: «Που οφείλεται η νίκη; Σε όλες αυτές τις υποθέσεις που εκθέτουν τις καθιερωμένες δυνάμεις και στο γεγονός ότι τρεις πρόεδροι στη σειρά δεν κατάφεραν να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη dw de
No comments:
Post a Comment