Saturday, May 24, 2014

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ «Απαράδεκτες αξιώσεις από την Τουρκία»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ«Απαράδεκτες αξιώσεις από την Τουρκία»
24/05/2014
Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την Αμμόχωστο βρέθηκαν οι διαβουλεύσεις.
Αυτό υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι οι συζητήσεις που έγιναν τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες είχαν φθάσει κοντά στη συμφωνία για τη σταδιακή εφαρμογή της πρότασης του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο αλλά δεν μπόρεσαν να στεφθούν με επιτυχία εξαιτίας των απαράδεκτων αξιώσεων που έθεσε η τουρκική πλευρά.
Έπειτα από την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια είχαν οι ΗΠΑ. 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο κ. Μπάιντεν κατέβαλε νέα προσπάθεια, αλλά προσέκρουσε στις αξιώσεις που έθετε η τουρκική πλευρά και οι οποίες ξεπερνούσαν τις κόκκινες γραμμές τις πλευράς μας.
Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια θα συνεχισθεί, σημειώνοντας ότι έχει διαφανεί πλέον ποια πλευρά ευθύνεται για τη μη επίτευξη προόδου. 
Στην τελευταία δήλωσή του επί κυπριακού εδάφους, λίγο πριν από τα μεσάνυκτα, ο κ. Μπάιντεν προέτρεψε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στους οποίους παρέθεσε δείπνο, να συζητήσουν την πρόταση για την Αμμόχωστο. 
Στο μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, που πήρε μέρος στις διαβουλεύσεις με την Αμερικανική αντιπροσωπεία, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν αυτονόητη την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και έχουν κάνει και συνεχίζουν να προβαίνουν σε κινήσεις προς την Αγκυρα.

No comments:

Post a Comment