Thursday, May 8, 2014

Γαλλικό δημοσίευμα για νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Γαλλικό δημοσίευμα για νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Για «θετικά βήματα που έχουν επιτευχθεί» στην Ελλάδα, «όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και η ανάπτυξη που αναμένεται φέτος» κάνει λόγο άρθρο, που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα «la Croix».

Η αρθρογράφος Μαρί Ντανσέρ σημειώνει πως «η Ελλάδα είναι από τις σπάνιες χώρες στην Ευρώπη μαζί με τη Γερμανία και την Ιταλία που πέτυχαν πρωτογενές πλεόνασμα». Όπως, δε, εκτιμά ο Τιμπό Μερσιέ, οικονομολόγος στην BNP Paribas, η άποψη του οποίου «φιλοξενείται» στο κείμενο, «η οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώθηκε σημαντικά το 2013». Σχετικά με το χρέος, ο ίδιος σημειώνει ότι «έως το 2020 η Ελλάδα δεν θα αποπληρώνει κεφάλαιο, αλλά τόκους, κερδίζοντας έτσι χρόνο». Εκτιμά, δε, ότι η Αθήνα θα αποφύγει τρίτο σχέδιο βοήθειας.

Στο άρθρο αναφέρεται ακόμη πως «το 2012 τα δάνεια επιμηκύνθηκαν από 17 σε 30 χρόνια, ενώ η Ελλάδα ζήτησε επιμήκυνση σε 60 ή 70 χρόνια. Οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να δεχθούν 50», ενώ γίνεται λόγος για πρόγραμμα επενδύσεων, που ετοιμάζει η Ευρώπη στην Ελλάδα, συγχρηματοδοτούμενο με το ελληνικό κράτος, ύψους 19 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να τονώσει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη της χώρας».  E TYPOS

No comments:

Post a Comment