Κόκκινη κάρτα στη Ρωσία από τους G7
Προσωρινή αποβολή της Ρωσίας από την ομάδα των πιο ισχυρών βιομηχανικά χωρών του κόσμου. Χαλαρή ήταν η αντίδραση της Μόσχας.
Η εικόνα από τη συνάντηση των αρχηγών της ομάδας των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στη Χάγη, δεν διέφερε από παλαιότερες. Ένα στρογγυλό τραπέζι και σημαιάκια από τις χώρες των συμμετεχόντων. Κι όμως αυτή τη φορά κάτι ήταν πολύ διαφορετικό. Έλειπε η καρέκλα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν προσεκλήθη.
Οι ηγέτης των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Γερμανίας ήθελαν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης οι επτά ηγέτες ανακοίνωσαν γραπτώς ότι θα προχωρήσουν και σε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εάν αυτή προχωρήσει σε κλιμάκωση της κατάστασης.
Πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων των επτά ηγετών, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε κάνει λόγο για την αποφασιστικότητα της Δύσης έναντι της Ρωσίας: «Οι εταίροι μας του ΝΑΤΟ είναι οι πιο στενοί μας σύμμαχοι στην παγκόσμια σκηνή. Η Ευρώπη είναι το κλειδί της Αμερικής για τις σχέσεις της με τον κόσμο».
«Το G8 δεν είναι κλαμπ με κάρτα μέλους»
Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη στήριξή του στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας πως Ευρώπη και ΗΠΑ είναι ενωμένες σε αυτό το θέμα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα φιλοξενούσε την επόμενη συνάντηση των G8 στο Σότσι. Τώρα όμως αποφασίστηκε η συνάντηση να γίνει στις Βρυξέλλες. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος παίρνει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στη Χάγη αντέδρασε εξαιρετικά χαλαρά στο άκουσμα της απόφασης, λέγοντας πως «το G8 δεν είναι κλαμπ με κάρτα μέλους. Γι' αυτό δεν μπορεί κανείς να διώξει κανέναν». Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, οι πιο σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται πλέον γενικότερα στην ομάδα των G20 όπου συμμετέχουν και οι αναδυόμενες οικονομίες.
Χθες πάντως στη Χάγη για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ντεχζίζα, ο οποίος δήλωσε πως η Ουκρανία θέλει να ζήσει ειρηνικά με όλους τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.
Τέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος συμμετείχε χθες στη συνάντηση των G7 εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ. «Χαιρετίζω την αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία. Θα χαιρόμασταν εάν υπήρχαν ακόμα περισσότερα τέτοια βήματα. Όπως γνωρίζετε, η ΕΕ τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων».
Berndt Riegert/ Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης DW DE
No comments:
Post a Comment