Friday, March 14, 2014

Κέρι: Δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσον η Ρωσία είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία

Κέρι: Δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσον η Ρωσία είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία

ενώ ο ηγέτης των Τατάρων δήλωσε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι Τάταροι διαφωνούν κάθετα με την απόσχιση της Κριμαίας
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
VOA News
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ότι δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσον η Ρωσία είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία και την διεθνή κοινότητα για την επίλυση της κρίσης στην Κριμαία.

Ο κ. Κέρι θα συζητήσει το θέμα με τον Ρώσο ομόλογο του, Σεργκέι Λαβρώφ, την Παρασκευή, σε συνομιλίες στο Λονδίνο.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα, στο πλαίσιο συνάντησης τη Τετάρτη με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, προειδοποίησε τη Μόσχα ότι η Δύση «θα επιβάλλει κυρώσεις» αν η Ρωσία συνεχίσει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.  Ο κ. Ομπάμα δήλωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον «απορρίπτει τελείως» το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία και επεσήμανε ότι η ψηφοφορία που οργανώθηκε σε μερικές μόνο εβδομάδες αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας.

Παράλληλα, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η Ρωσία διακινδυνεύει «τεράστιο» πολιτικό και οικονομικό κόστος, αν δεν αλλάξει πορεία στο θέμα της ουκρανικής κρίσης. Σε ομιλία της στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας «δεν συζητείται».

Στο μεταξύ, ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας, Μουσταφά Τζεμίλεφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, του δήλωσε ότι τυχόν απόσχιση της Κριμαίας και προσάρτηση της στη Ρωσία αποτελεί παραβίαση της διεθνούς συμφωνίας Ρωσίας- Βρετανίας- ΗΠΑ για την ακεραιότητα της Ουκρανίας.  Ο κ. Τζεμίλεφ δήλωσε στον κ. Πούτιν ότι οι Τάταροι διαφωνούν κάθετα με την απόσχιση της Κριμαίας.    VOA

No comments:

Post a Comment