Γερμανίδες στον "Ιερό Πόλεμο";
Γερμανίδες στο πλευρό των ανταρτών στη Συρία; Ενώ για τις μουσουλμάνες φαίνεται ότι το φαινόμενο δεν ξενίζει πια, για γυναίκες από τη Γερμανία είναι πρωτοφανές. Οι ειδικοί συνιστούν επαγρύπνηση.
Γυναίκες μαντηλοφορεμένες με όπλo στο χέρι. Τέτοιες φωτογραφίες προκαλούν αίσθηση στο διαδίκτυο και αυξάνουν την κυκλοφορία των εφημερίδων. Πρόκειται για γυναίκες που στρατεύονται στον "ιερό πόλεμο". Γυναίκες, οι οποίες πολεμούν στο Ιράκ, στη Συρία ή ακόμη θυσιάζουν τη ζωή τους σε επιθέσεις αυτοκτονίας στην Παλαιστίνη.
Φωτογραφίες με όπλο στο χέρι
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Γερμανικού Συντάγματος αυτή την στιγμή στη Συρία 80.000 τζιχαντιστές, εκ των οποίων 300 Γερμανοί, πολεμούν εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασάντ. Εικάζεται ότι οι 40 εξ αυτών είναι γυναίκες. Ακριβή νούμερα δεν υπάρχουν διότι δεν σημαίνει ότι όποιος πηγαίνει στη Συρία, πολεμά στο πλευρό των ανταρτών. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα πολύ γρήγορα επιστρέφουν στη Γερμανία.. Εκείνο πάντως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι το νεαρό της ηλικίας των γυναικών που συμπαθούν τους τζιχαντιστές.
Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων παρουσιάστηκε πρόσφατα η υπόθεση μιας μαθήτριας γυμνασίου, της Σάρας από την Κωνσταντία. Τον Οκτώβριο του 2013 σε ηλικία μόλις15 χρονών ταξίδεψε μέσω Τουρκίας στη Συρία, εν γνώσει της Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος του κρατιδίου της Βάδης - Βυρτεμβέργης. Μέσω του διαδικτύου έστειλε φωτογραφίες με όπλο στο χέρι καλώντας κι άλλες γυναίκες να πολεμήσουν. «Αυτή η περίπτωση είναι και η πιο συγκλονιστική, γιατί πρόκειται για την πιο νεαρή γυναίκα από τη Γερμανία, που πηγαίνει σε πόλεμο και δηλώνει διατεθειμένη να πολεμήσει» λέει ο Χόλγκερ Σμιτ, εμπειρογνώμων σε θέματα τρομοκρατίας.
Ζήτημα χρόνου
Ο Γκίντο Στάινμπεργκ, ειδικός σε θέματα Ισλάμ από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική συστήνει να μην βγαίνουν γρήγορα συμπεράσματα στο θέμα των γυναικών ανταρτών στη Συρία, ακόμη κι αν εμφανίζονται με όπλα στο χέρι. «Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι γερμανίδες πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών στη Συρία, ούτε ότι συμμετέχουν ως βομβιστές αυτοκτονίας, το φαινόμενο περιορίζεται μόνο στο Ιράκ και την Παλαιστίνη. Στη Συρία όμως δεν υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις».
Ειδικοί ωστόσο θεωρούν ότι είναι ζήτημα χρόνου μέχρις ότου καταγραφούν περιπτώσεις γυναικών που συμμετέχουν ενεργά στο λεγόμενο "Ιερό Πόλεμο" και σε βομβιστικές επιθέσεις. Οι αιτίες που το κάνουν είναι σχεδόν αποκλειστικά προσωπικοί, υποστηρίζει η Ρίτα Μπρόιερ από την Υπηρεσία Προστασίας του Γερμανικού Συντάγματος. Ένα από τα πιο ισχυρά κίνητρα είναι η εκδίκηση για την απώλεια του συζύγου τους ή ενός συγγενή τους. Ενδεικτικό το παράδειγμα με τις Μαύρες Χήρες στη Τσετσενία, που θέλησαν να εκδικηθούν για το θάνατο των συζύγων τους στον πόλεμο κατά ης Ρωσίας με επιθέσεις αυτοκτονίας.
Για την Υπηρεσία Προστασίας του Γερμανικού Συντάγματος, οι γυναίκες και οι άνδρες που επιστρέφουν από τα πεδία των μαχών της Τζιχάντ μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Συχνά είναι εμποτισμένοι ιδεολογικά, έχουν υποστεί τραυματικές εμπειρίες και ενδεχομένως να σχεδιάζουν επιθέσεις και σε γερμανικό έδαφος.
Το δύσκολο καθήκον της πολιτείας για τα επόμενα χρόνια είναι να εντοπίζει αυτές τις περιπτώσεις ανδρών και γυναικών και να τους εμποδίζει από το να κάνουν βομβιστικές επιθέσεις. Το ίδιο σημαντική όμως είναι και η πρόληψη. Η περίπτωση της 15χρονης Σάρας που μέσα σε πολύ μικρό διάστημα ριζοσπαστικοποιήθηκε σε τέτοιο σημείο, που εκδήλωσε την πρόθεσή της να πολεμήσει με τους αντάρτες, θα πρέπει να λειτουργήσει ως σημείο συναγερμού. «Τέτοιες περιπτώσεις δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες από τους γονείς, τους συγγενείς, τους φίλους και από το σχολείο. Και θα πρέπει να αναζητείται η βοήθεια των κοινωνικών λειτουργών των υπηρεσιών ασφαλείας» εφιστά την προσοχή ο Χόλγκερ Σμιτ.
Martin Koch / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου dw de
No comments:
Post a Comment