Τρία χρόνια μετά τη Φουκουσίμα
Τρία χρόνια μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα οι αρχές δεν έχουν να παρουσιάσουν στοιχεία για τις επιπτώσεις του πυρηνικού δυστυχήματος στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Ένας απολογισμός.
Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα και οι απόψεις των ιαπώνων επιστημόνων που εξετάζουν τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων διίστανται. Οι υπάρχουσες εκθέσεις είναι αντιφατικές. Κάθε νέο κρούσμα λευχαιμίας αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τους ειδικούς. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις του δυστυχήματος θα φανούν μετά από μια δεκαετία.
Οι κορυφαίοι ιάπωνες επιστήμονες σε ζητήματα καρκίνου δείχνουν να αποφεύγουν συνειδητά τα ξεκάθαρα λόγια. Σε συνέντευξη τύπου για τις επιπτώσεις του δυστυχήματος στα μέσα Φεβρουαρίου ο καθηγητής της Ιατρικής Πανεπιστημιακής Σχολής της Φουκουσίμα Σινίτσι Σουζούκι έλεγε ότι «δεν θέλουμε να αποσιωπήσουμε πληροφορίες. Είμαστε επιστήμονες και δημοσιοποιούμε τα αποτελέσματα των ερευνών μας. Από την άλλη πλευρά, όμως, πρέπει να σεβόμαστε την προστασία προσωπικών δεδομένων και τα συναισθήματα των θυμάτων».
Πολλά από τα θύματα του πυρηνικού δυστυχήματος εκλαμβάνουν τέτοιου είδους δηλώσεις ως ειρωνεία. Όλοι γνωρίζουν ότι η ραδιενεργή ακτινοβολία προκαλεί καρκίνο, ενώ συχνότερα παρατηρούνται κρούσματα λευχαιμίας και καρκινωμάτων θυρεοειδούς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει ήδη από πέρυσι ότι κορίτσια που είχαν κλείσει το πρώτο έτος της ηλικίας τους και ζούσαν κοντά στον αντιδραστήρα Φουκουσίμα – Νταίτσι έχουν πιθανότητα 70% να προσβληθούν από καρκίνο του θυρεοειδούς. Για τις γυναίκες που ήταν την εποχή του δυστυχήματος 20 ετών ο κίνδυνος υπολογίζεται σε 11%.
«Κανείς δεν έχασε τη ζωή του», λένε οι αρχές
Όμως όλα αυτά είναι προγνώσεις και όχι καταγεγραμμένα περιστατικά. Στο κάτω-κάτω κανείς δεν έχασε τη ζωή του, υποστηρίζει η κυβέρνηση στο Τόκιο. Την ίδια στιγμή, όμως, πάνω από το 50% των μαθητών της Φουκουσίμα αντιμετωπίζει προβλήματα στο θυρεοειδή. Οι αρχές απαντούν ότι ακριβώς επειδή έγιναν λεπτομερείς εξετάσεις καταγράφηκαν περισσότερα προβλήματα υγείας. Μέχρι το φθινόπωρο του 2013, 18 παιδιά της ευρύτερης περιοχής είχαν προσβληθεί από καρκίνο, ενώ ενδείξεις παρατηρήθηκαν και σε 26 άλλα παιδιά. Στοιχεία που θυμίζουν στους επιστήμονες το ατύχημα του Τσερνομπίλ. Μια αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε στο Τσερνομπίλ τέσσερα χρόνια μετά το ατύχημα.
Ο Κατσουκάτα Ιντογκάβα, πρώην δήμαρχος μιας κοινότητας που «έσβησε» από το χάρτη μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, θεωρεί ότι κάθε καθυστέρηση θα έχει ολέθριες επιπτώσεις και θεωρεί ότι «το κράτος δεν ελέγχει τις αρμόδιες υπηρεσίες και εκείνες δεν ασχολούνται με τα θύματα της καταστροφής». Κατηγορεί μάλιστα τις αρχές ότι αποσιωπούν σημαντικές πληροφορίες. Και διερωτάται: «Πώς η Ιατρική Σχολή της Φουκουσίμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται σχέση μεταξύ του πυρηνικού ατυχήματος και της αύξησης κρουσμάτων καρκίνου θυρεοειδούς; Δεν είναι ιατρική άποψη αυτό είναι πολιτική!»
Jürgen Hanefled / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής dw de
No comments:
Post a Comment