Γράφουν στα παλιά τους παπούτσια την εντολή του Eurogroup
Δεν φαίνεται να βρήκε ευήκοα ώτα η εντολή του Eurogroup να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ως το τέλος της εβδομάδας, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών εξακολουθούν, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, να εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις όσον αφορά στο ύψος του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί από την κυβέρνηση από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.
Παράλληλα, η τρόικα βάζει και νέα θέματα στο τραπέζι, εγείροντας επιπλέον και ζήτημα συνολικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, με τον εξορθολογισμό ορισμένων ειδικών αποδοχών, όπως, τα οδοιπορικά και τα εκτός έδρας που λαμβάνουν.
Όπως έγινε γνωστό, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν ότι για να προσδιοριστεί το ύψος του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η διανομή του δεν θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014.
Σύμφωνα με την τρόικα, πρέπει πρώτα να εξασφαλισθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι 2,9 δις ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) όσο προβλέπει ο προϋπολογισμός, και στη συνέχεια να διανεμηθεί η όποια υπέρβαση.
Ταυτόχρονα, η τρόικα ζητάει, ένα τμήμα του κοινωνικού μερίσματος να έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, δηλαδή να μην δοθεί εξ ολοκλήρου σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να αποπληρώσουν, μέσω του πλεονάσματος, επιπλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα), αυξάνοντας τη ρευστότητα στην αγορά και δίνοντας, κατ' επέκταση, αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.
Όσον αφορά στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα πάντα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των βασικών μισθών». Ωστόσο, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τρόικα θέτουν ζήτημα «εξορθολογισμού».
Ως παράδειγμα, ο ίδιος παράγοντας, έφερε τα οδοιπορικά που λαμβάνουν διαφορετικές κατηγορίες υπαλλήλων (μηχανικοί για οδοιπορικά λαμβάνουν ποσό 56 ευρώ, οι ελεγκτές του ΓΛΚ ποσό 59 ευρώ, του ΕΛΓΑ ποσό 40 ευρώ, του ΟΠΕΚΕΠΕ ποσό 94 ευρώ, κλπ).
«Ορθώς παίρνουν τα έξτρα αλλά πρέπει να υπάρχει εξορθολογισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, θα πρέπει, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να υπάρχει «σύνδεση απολαβών με την αξιολόγηση».
Τα στοιχεία για το πλεόνασμα
Στο μεταξύ, πλεόνασμα 495 εκ. ευρώ εμφάνισε το α' δίμηνο 2014 ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το δίμηνο Ιανουαρίου– Φεβρουαρίου 2014, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 495 εκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 788 εκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013, και στόχου για έλλειμμα 527 εκ. ευρώ.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.072 εκ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 487 εκ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.047 εκ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 9.469 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 433 εκ. ευρώ ή 4,8% έναντι του στόχου Π/Υ 2014. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.874 εκ. ευρώ, μειωμένα κατά 575 εκ. ευρώ ή 6,8% χαμηλότερα έναντι του στόχου. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 6.974 εκ. ευρώ, 359 εκ. ευρώ ή 4,9% λιγότερα έναντι του στόχου. Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 497 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 304 εκ. ευρώ έναντι του στόχου (193 εκ. ευρώ). Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1.594 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.007 εκ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 8.973 εκ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 590 εκ. ευρώ έναντι του στόχου (9.563 εκ. ευρώ).
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 κατά 776 εκ. ευρώ ή σε ποσοστό 8,5%, παρά την αύξηση στις δαπάνες καταπτώσεων εγγυήσεων σε φορείς εντός γενικής κυβέρνησης κατά 352 εκ. ευρώ και των δαπανών για τόκους κατά 301 εκ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 1.322 εκ. ευρώ ή ποσοστό 17,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 606 εκ. ευρώ, αυξημένες κατά 256 εκ. ευρώ έναντι του στόχου (350 εκ. ευρώ) και κατά 327 εκ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κατά συνέπεια, το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζεται αυξημένο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παρά τις αυξημένες επιστροφές φόρων και τις αυξημένες δαπάνες του ΠΔΕ.
Ανάκαμψη τραπεζών
Ισχυρή ανάκαμψη των βασικών μεγεθών των ελληνικών τραπεζών προβλέπει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, η οποία θα προκύψει από τέσσερις βασικούς παράγοντες: 1) Υψηλότερα περιθώρια κέρδους, καθώς ομαλοποιείται το κόστος χρηματοδότησής τους. 2) Βελτιωμένα έσοδα από προμήθειες, καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει. 3) Μεγαλύτερη εξοικονόμηση κόστους, λόγω συνεργειών από τις συγχωνεύσεις και αυτόνομων πρωτοβουλιών. 4) Χαμηλότερο κόστος από πιστωτικό κίνδυνο, καθώς βελτιώνονται οι οικονομικές συνθήκες. Η γερμανική τράπεζα προβλέπει ότι τα έσοδα των τραπεζών θα αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 10% έως το 2018 και τα κέρδη τους προ προβλέψεων με ετήσιο ρυθμό 18% στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Η μελέτη σημειώνει ότι «μετά από μία πολύ δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, βλέπουμε ισχυρές προοπτικές για την ανάκαμψη της κερδοφορίας και την ανάπτυξη και προσθέτει ότι «για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, το 2014 είναι πιθανό να καταγραφεί θετικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ».
Η βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης μειώνει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, «μία τάση που αναμένουμε να συνεχισθεί φέτος και το επόμενο έτος» αναφέρει η γερμανική τράπεζα, προσθέτοντας: «Το κόστος από τον πιστωτικό κίνδυνο ήδη μειώνεται και καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας αποκτά δυναμική αναμένουμε ότι και η ποιότητα των δανείων μπορεί να βελτιωθεί.
Η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να στηρίξει την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, ενώ οι σημαντικές συγχωνεύσεις επιτρέπουν συνέργειες για τη μείωση του κόστους και δημιουργούν ένα πιο ευνοϊκό μακροπρόθεσμο περιβάλλον για τον κλάδο».
Όσον αφορά πιο αναλυτικά την πορεία των μεγεθών των τραπεζών, η Deutsche Bank προβλέπει ότι: 1) Τα καθαρά έσοδά τους από τόκους θα αυξάνονται κατά 10% ετησίως έως το 2018 και τα έσοδα από προμήθειες κατά 13% ετησίως. 2) Ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων τους έχει επιβραδυνθεί και αναμένεται να αντιστραφεί τους επόμενους 12-18 μήνες και αυτό θα επιτρέψει στο κόστος κινδύνου να μειώνεται κατά 25 μονάδες βάσης (0,25 της ποσοστιαίας μονάδας) κάθε χρόνο, υποχωρώντας στο επίπεδο των 90 μονάδων βάσης το 2018. 3)
Το λειτουργικό κόστος τους θα μειωθεί κατά 11% το 2014 και 4% το 2015.
Οι δυσκολίες με τον φακό των ΜΜΕ
Οι υπουργοί Οικονομικών αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί, μετά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα πριν από δύο εβδομάδες, αλλά φαίνεται ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες σε μια σειρά από θέματα, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC αναφορικά με την προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το δημοσιονομικό κενό δεν κυριαρχεί στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς η τελευταία φαίνεται να έχει πεισθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, το οποίο μοιάζει επαρκές για την κάλυψη των αναγκών της.
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι διαπραγματεύσεις στρέφονται τώρα στον δημοσιονομικό σχεδιασμό της Ελλάδας για το 2015.
Όπως αναφέρεται, πηγή δήλωσε προς το CNBC ότι «φαίνεται πως το αποτέλεσμα για το προηγούμενο έτος θα είναι καλύτερο του αναμενόμενου. Περιμένουμε βεβαίως τα τελευταία στοιχεία της Eurostat τον Απρίλιο, αλλά η εικόνα είναι απολύτως θετική. Η Ελλάδα πρέπει να στείλει τώρα ένα ισχυρό μήνυμα για την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις».
Επισημαίνεται επίσης ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν από την Ελλάδα την ολοκλήρωση των συνομιλιών με την τρόικα, εντός της εβδομάδας, σημειώνοντας ότι ο έλεγχος της τρόικας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και αποδεικνύεται ο μακροβιότερος από το ξέσπασμα της κρίσης.
Το δημοσίευμα κάνει επίσης αναφορά στις σχετικές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού Eurogroup, καθώς και στα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα κατά τη διαπραγμάτευση της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση, όπως το θέμα των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε ο ΟΟΣΑ για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.
Πρόκειται, όπως υποστηρίζεται, για ένα «δύσκολο παιχνίδι ισορροπιών» που καλείται να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, αποφεύγοντας τις αντιδράσεις των πολιτών ενόψει και των ευρωεκλογών του Μαΐου.
Οι εκλογές αντιμετωπίζονται ως ο υψηλότερος πολιτικός κίνδυνος για την Ελλάδα φέτος, καθώς ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει δηλώσει, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ότι θα ζητήσει τη διενέργεια εθνικών εκλογών στην περίπτωση που το κόμμα του αποκομίσει υψηλά ποσοστά στις ευρωεκλογές.elzoni.gr
Παράλληλα, η τρόικα βάζει και νέα θέματα στο τραπέζι, εγείροντας επιπλέον και ζήτημα συνολικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, με τον εξορθολογισμό ορισμένων ειδικών αποδοχών, όπως, τα οδοιπορικά και τα εκτός έδρας που λαμβάνουν.
Όπως έγινε γνωστό, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν ότι για να προσδιοριστεί το ύψος του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η διανομή του δεν θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014.
Σύμφωνα με την τρόικα, πρέπει πρώτα να εξασφαλισθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι 2,9 δις ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) όσο προβλέπει ο προϋπολογισμός, και στη συνέχεια να διανεμηθεί η όποια υπέρβαση.
Ταυτόχρονα, η τρόικα ζητάει, ένα τμήμα του κοινωνικού μερίσματος να έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, δηλαδή να μην δοθεί εξ ολοκλήρου σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να αποπληρώσουν, μέσω του πλεονάσματος, επιπλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα), αυξάνοντας τη ρευστότητα στην αγορά και δίνοντας, κατ' επέκταση, αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.
Όσον αφορά στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα πάντα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των βασικών μισθών». Ωστόσο, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τρόικα θέτουν ζήτημα «εξορθολογισμού».
Ως παράδειγμα, ο ίδιος παράγοντας, έφερε τα οδοιπορικά που λαμβάνουν διαφορετικές κατηγορίες υπαλλήλων (μηχανικοί για οδοιπορικά λαμβάνουν ποσό 56 ευρώ, οι ελεγκτές του ΓΛΚ ποσό 59 ευρώ, του ΕΛΓΑ ποσό 40 ευρώ, του ΟΠΕΚΕΠΕ ποσό 94 ευρώ, κλπ).
«Ορθώς παίρνουν τα έξτρα αλλά πρέπει να υπάρχει εξορθολογισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, θα πρέπει, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να υπάρχει «σύνδεση απολαβών με την αξιολόγηση».
Τα στοιχεία για το πλεόνασμα
Στο μεταξύ, πλεόνασμα 495 εκ. ευρώ εμφάνισε το α' δίμηνο 2014 ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το δίμηνο Ιανουαρίου– Φεβρουαρίου 2014, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 495 εκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 788 εκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013, και στόχου για έλλειμμα 527 εκ. ευρώ.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.072 εκ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 487 εκ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.047 εκ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 9.469 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 433 εκ. ευρώ ή 4,8% έναντι του στόχου Π/Υ 2014. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.874 εκ. ευρώ, μειωμένα κατά 575 εκ. ευρώ ή 6,8% χαμηλότερα έναντι του στόχου. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 6.974 εκ. ευρώ, 359 εκ. ευρώ ή 4,9% λιγότερα έναντι του στόχου. Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 497 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 304 εκ. ευρώ έναντι του στόχου (193 εκ. ευρώ). Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1.594 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.007 εκ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 8.973 εκ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 590 εκ. ευρώ έναντι του στόχου (9.563 εκ. ευρώ).
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 κατά 776 εκ. ευρώ ή σε ποσοστό 8,5%, παρά την αύξηση στις δαπάνες καταπτώσεων εγγυήσεων σε φορείς εντός γενικής κυβέρνησης κατά 352 εκ. ευρώ και των δαπανών για τόκους κατά 301 εκ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 1.322 εκ. ευρώ ή ποσοστό 17,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 606 εκ. ευρώ, αυξημένες κατά 256 εκ. ευρώ έναντι του στόχου (350 εκ. ευρώ) και κατά 327 εκ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κατά συνέπεια, το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζεται αυξημένο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παρά τις αυξημένες επιστροφές φόρων και τις αυξημένες δαπάνες του ΠΔΕ.
Ανάκαμψη τραπεζών
Ισχυρή ανάκαμψη των βασικών μεγεθών των ελληνικών τραπεζών προβλέπει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, η οποία θα προκύψει από τέσσερις βασικούς παράγοντες: 1) Υψηλότερα περιθώρια κέρδους, καθώς ομαλοποιείται το κόστος χρηματοδότησής τους. 2) Βελτιωμένα έσοδα από προμήθειες, καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει. 3) Μεγαλύτερη εξοικονόμηση κόστους, λόγω συνεργειών από τις συγχωνεύσεις και αυτόνομων πρωτοβουλιών. 4) Χαμηλότερο κόστος από πιστωτικό κίνδυνο, καθώς βελτιώνονται οι οικονομικές συνθήκες. Η γερμανική τράπεζα προβλέπει ότι τα έσοδα των τραπεζών θα αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 10% έως το 2018 και τα κέρδη τους προ προβλέψεων με ετήσιο ρυθμό 18% στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Η μελέτη σημειώνει ότι «μετά από μία πολύ δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, βλέπουμε ισχυρές προοπτικές για την ανάκαμψη της κερδοφορίας και την ανάπτυξη και προσθέτει ότι «για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, το 2014 είναι πιθανό να καταγραφεί θετικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ».
Η βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης μειώνει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, «μία τάση που αναμένουμε να συνεχισθεί φέτος και το επόμενο έτος» αναφέρει η γερμανική τράπεζα, προσθέτοντας: «Το κόστος από τον πιστωτικό κίνδυνο ήδη μειώνεται και καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας αποκτά δυναμική αναμένουμε ότι και η ποιότητα των δανείων μπορεί να βελτιωθεί.
Η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να στηρίξει την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, ενώ οι σημαντικές συγχωνεύσεις επιτρέπουν συνέργειες για τη μείωση του κόστους και δημιουργούν ένα πιο ευνοϊκό μακροπρόθεσμο περιβάλλον για τον κλάδο».
Όσον αφορά πιο αναλυτικά την πορεία των μεγεθών των τραπεζών, η Deutsche Bank προβλέπει ότι: 1) Τα καθαρά έσοδά τους από τόκους θα αυξάνονται κατά 10% ετησίως έως το 2018 και τα έσοδα από προμήθειες κατά 13% ετησίως. 2) Ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων τους έχει επιβραδυνθεί και αναμένεται να αντιστραφεί τους επόμενους 12-18 μήνες και αυτό θα επιτρέψει στο κόστος κινδύνου να μειώνεται κατά 25 μονάδες βάσης (0,25 της ποσοστιαίας μονάδας) κάθε χρόνο, υποχωρώντας στο επίπεδο των 90 μονάδων βάσης το 2018. 3)
Το λειτουργικό κόστος τους θα μειωθεί κατά 11% το 2014 και 4% το 2015.
Οι δυσκολίες με τον φακό των ΜΜΕ
Οι υπουργοί Οικονομικών αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί, μετά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα πριν από δύο εβδομάδες, αλλά φαίνεται ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες σε μια σειρά από θέματα, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC αναφορικά με την προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το δημοσιονομικό κενό δεν κυριαρχεί στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς η τελευταία φαίνεται να έχει πεισθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, το οποίο μοιάζει επαρκές για την κάλυψη των αναγκών της.
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι διαπραγματεύσεις στρέφονται τώρα στον δημοσιονομικό σχεδιασμό της Ελλάδας για το 2015.
Όπως αναφέρεται, πηγή δήλωσε προς το CNBC ότι «φαίνεται πως το αποτέλεσμα για το προηγούμενο έτος θα είναι καλύτερο του αναμενόμενου. Περιμένουμε βεβαίως τα τελευταία στοιχεία της Eurostat τον Απρίλιο, αλλά η εικόνα είναι απολύτως θετική. Η Ελλάδα πρέπει να στείλει τώρα ένα ισχυρό μήνυμα για την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις».
Επισημαίνεται επίσης ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν από την Ελλάδα την ολοκλήρωση των συνομιλιών με την τρόικα, εντός της εβδομάδας, σημειώνοντας ότι ο έλεγχος της τρόικας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και αποδεικνύεται ο μακροβιότερος από το ξέσπασμα της κρίσης.
Το δημοσίευμα κάνει επίσης αναφορά στις σχετικές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού Eurogroup, καθώς και στα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα κατά τη διαπραγμάτευση της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση, όπως το θέμα των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε ο ΟΟΣΑ για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.
Πρόκειται, όπως υποστηρίζεται, για ένα «δύσκολο παιχνίδι ισορροπιών» που καλείται να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, αποφεύγοντας τις αντιδράσεις των πολιτών ενόψει και των ευρωεκλογών του Μαΐου.
Οι εκλογές αντιμετωπίζονται ως ο υψηλότερος πολιτικός κίνδυνος για την Ελλάδα φέτος, καθώς ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει δηλώσει, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ότι θα ζητήσει τη διενέργεια εθνικών εκλογών στην περίπτωση που το κόμμα του αποκομίσει υψηλά ποσοστά στις ευρωεκλογές.elzoni.gr
No comments:
Post a Comment