Ο διάλογος με τη Ρωσία είναι μονόδρομος
Η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να προκρίνει τη διπλωματική λύση στο θέμα της Κριμαίας. Για τον επιτετραμμένο της γερμανικής κυβέρνησης, Γκέρνοτ Έρλερ, ο διάλογος είναι η μόνη λύση.
Ο Γκέρνοτ Έρλερ, επιτετραμμένος της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα Ανατολικής Ευρώπης, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF σχετικά με την κατάσταση στην Κριμαία.
Η πρώτη ερώτηση που του ετέθη ήταν εάν θεωρεί ότι οι κυρώσεις που επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία θα αποδειχθούν τελικά αντιπαραγωγικές. «Οι κυρώσεις δεν είναι αυστηρές, είναι διαβαθμισμένες και υπάρχει ένα σχέδιο τριών σταδίων, το οποίο αποφασίστηκε από την ΕΕ ήδη στις 6 Μαρτίου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να βγει κανείς από αυτό το μηχανισμό. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον αυτό που δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Βερολίνο Όλεγκ Κρασνίσκι, ότι από ρωσικής πλευράς υπάρχει το ενδιαφέρον εξεύρεσης μιας διπλωματικής και πολιτικής λύσης για την κρίση. Αυτό ήταν που πρότεινε πάντα η Δύση και ιδιαίτερα η Γερμανία, τη δημιουργία δηλαδή μιας ομάδας, η οποία να αναλάμβανε διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας».
Στην παρατήρηση ότι ο διάλογος είναι εύκολος στα λόγια αλλά όχι στην πράξη, ο κ. Έρλερ σημειώνει: «Δεν γνωρίζω κάποια εναλλακτική που θα μπορούσε να υπάρξει στην παρούσα κατάσταση, χωρίς τη δεσμευτική συναίνεση της Ρωσίας».
Οικονομικά συμφέροντα και αξίες
Ο επιτετραμμένος της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα Ανατολικής Ευρώπης επαναλαμβάνει πως τάσσεται υπέρ όχι των αυστηρών κυρώσεων, αλλά κυρώσεων με τη δυνατότητα κλιμάκωσης, ούτως ώστε αυτές να αποδειχθούν αποτελεσματικές.
Στην ερώτηση ποια γραμμή θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική και θα εντυπωσίαζε τη Ρωσία απαντά: «Αυτό μένει να το δούμε. Δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσει η Ρωσία αυτή την εβδομάδα. Θα διαρκέσει μερικές ημέρες μέχρι η Δούμα να διατυπώσει μια πολιτική πρόταση την Παρασκευή αναφορικά με το δημοψήφισμα και τότε θα απαιτηθούν και ορισμένες συνταγματικές αλλαγές. Δεν είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή να δημιουργηθούν de facto καταστάσεις και είναι απαραίτητο να υπάρξει διάλογος. Είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψιν μας και να επιλύσουμε και το θέμα των στρατευμάτων στην Κριμαία. Έχω την εντύπωση πως υπάρχουν ήδη επαφές μεταξύ των δυο πλευρών.»
Τέλος ο κ. Έρλερ δήλωσε πως ανεξάρτητα από τα οικονομικά συμφέροντα – οι Γερμανοί επιχειρηματίες δεν θέλουν τις κυρώσεις– υπάρχουν και αξίες στην πολιτική και αυτές θα πρέπει καταρχήν να υπηρετηθούν.
DLF / Μαρία Ρηγούτσου
Yπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη dw de
No comments:
Post a Comment