Saturday, March 15, 2014

Ρωσία: Ειδική περίπτωση η Κριμαία

Ρωσία: Ειδική περίπτωση η Κριμαία
15/03/2014
Με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίστηκε από τη διεθνή κοινότητα το Κόσοβο, πρέπει να αντιμετωπιστεί και η Κριμαία, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφο.
Έπειτα από πολύωρη συνάντηση του κ. Λαβρόφ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ανέφερε ότι η Κριμαία είναι πιο σημαντική για τη Ρωσία απ' όσο ήταν τα νησιά Φόκλαντς στο νότιο Ατλαντικό για τη Μεγάλη Βρετανία.
Ωστόσο, ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας όπου κατοικούν εκατομμύρια Ρώσοι και ρωσόφωνοι Ουκρανοί.
«ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζουν να έχουν διαφορετική οπτική για την Ουκρανία», κατέληξε, χαρακτηρίζοντας τις επαφές του με τον κ. Κέρι «εποικοδομητικές» και συμπληρώνοντας ότι η Μόσχα «θα σεβαστεί τη βούληση των κατοίκων της Κριμαίας, όπως θα εκφραστεί μέσω του δημοψηφίσματος της Κυριακής».
Από την πλευρά του, ο κ. Κέρι σημείωσε ότι ψηφοφορία στο ρωσικό κοινοβούλιο για την αποδοχή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Κριμαία θα αποτελέσει «προσάρτηση από την πίσω πόρτα» της χερσονήσου στη Ρωσία.
«Εάν η Ρωσία προχωρήσει σε δημιουργία συνθηκών οι οποίες θα αποτελούν απειλή για το λαό της Ουκρανίας, θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερο κόστος», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η χώρα του και η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία. Στο μεταξύ, η φιλορωσική αντιπολίτευση της Ουκρανίας ζήτησε να αναγνωριστεί η ρωσική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας και να παραχωρηθεί μεγαλύτερη αυτονομία στις φιλορωσικές περιοχές, επισημαίνοντας ότι η νέα κυβέρνηση του Κιέβου δεν είναι σε θέση να αποφύγει την κλιμάκωση της κατάστασης.
«Θα πρέπει να ψηφίσουμε κατεπειγόντως νόμους που θα παραχωρούν στις επαρχίες μεγαλύτερες εξουσίες και να αναγνωρίσουμε τη ρωσική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το φιλορωσικό Κόμμα των Περιφερειών του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment