Αισιοδοξία ότι δεν θα χυθεί η καρδάρα με το γάλα!
Αν και θεωρείται βέβαιο ότι αποκλείεται να προκληθεί πτώση της κυβέρνησης λόγω σειράς ρυθμίσεων που προέκυψαν από την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και την συμπερίληψή της στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, το κλίμα κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.
Πολλοί είναι οι βουλευτές που ασχέτως εάν διαφωνούν ή όχι με τα μέτρα στρέφουν τα πυρά τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, τον οποίο κατηγορούν ότι δεν συζήτησε εγκαίρως μαζί τους τα θέματα τα οποία συμφώνησε με την τρόικα – κάτι που πρόκειται να συμβεί σήμερα όσον αφορά στους βουλευτές της Ν.Δ., ενώ ήδη έχουν ενημερωθεί (χωρίς να έχουν συμφωνήσει) οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Η κατάσταση φαίνεται ότι έχει εξομαλυνθεί όσον αφορά στην «απελευθέρωση» των ταξί, παραμένουν ωστόσο τα «αγκάθια» όσον αφορά στο γάλα και στα φαρμακεία.
Η κυβέρνηση έκανε πίσω στο θέμα των ταξί και, όπως αναφέρθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με τους προέδρου του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδη και του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ) Θύμιου Λυμπερόπουλου, «το πλαίσιο αναφορικά με την απελευθέρωση των ταξί δεν αλλάζει».
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα θέματα του κλάδου των μεταφορών που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο που έχει ανάψει φωτιές.
Στη συνάντηση αποσαφηνίστηκε πως οι αλλαγές οι οποίες προωθούνται με το νομοσχέδιο είναι δύο και αφορούν την κατάργηση του ελάχιστου ορίου κυβισμού των αυτοκινήτων και τη μείωση της ελάχιστης διάρκειας μίσθωσης επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης.
Το ελάχιστο όριο κυβισμού είναι 1500 κυβικά εκατοστά, η δε ελάχιστη διάρκεια της μίσθωσης είναι σήμερα 12 ώρες και προτείνεται να μειωθεί στις 6, χωρίς να αποκλείονται, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, περαιτέρω βελτιώσεις.
Κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου επί του σχεδίου νόμου για τα εμπορικά πλοία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ρώτησε τον πρόεδρο, βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Βλάχο αν έχει υπόψη του πότε θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου, δεδομένου ότι η επεξεργασία του θα γίνει από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Η απάντηση του κ. Βλάχου ότι «δεν έχει ενημέρωση», πυροδότησε τις αντιδράσεις των βουλευτών όλων των πτερύγων, με το Θάνο Μωραϊτη (ΠΑΣΟΚ) να μιλάει για «μεγάλη ξεφτίλα», αφού «αυτή την ώρα δεν έχει κανείς από μας εικόνα νομοσχεδίου».
«Δεν ξέρουμε τι περνάνε και τι υπάρχει και κάποιοι περνάνε από την πίσω πόρτα τα θέματα τους. Αυτό είναι η επιτομή του πελατειακού κράτους και η επιτομή του πελατειακού κράτους έχει συγκεκριμένο εκπρόσωπο», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
«Οι κτηνοτρόφοι, επειδή είναι ο μόνος κλάδος που επικοινώνησε μαζί μας, δεν έχουν καμία επικοινωνία. Με ένα μνημόνιο ζητούν να συμμετέχουν στον διάλογο. Χθες έκαναν μια εποικοδομητική πρόταση, για την οποία από την πρώτη στιγμή είπα πως έχω εναλλακτική πρόταση. Υπονόησα κάτι παρόμοιο με αυτό που είπαν οι κτηνοτρόφοι και το οποίο πρέπει να είναι η τελική λύση», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος.
Ο Χρ. Κατσώτης από το ΚΚΕ, είπε ότι οι βουλευτές λειτουργούν κατά πληροφορίες και αυτό χρειάζεται να εκτιμηθεί από τον ελληνικό λαό για το πώς έρχονται στη Βουλή νομοσχέδια με τέτοιες ρυθμίσεις, που ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις και καταστρέφουν μικρούς παραγωγούς. «Δηλαδή εδώ οι βουλευτές είναι μαριονέτες», ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης προέβη χθες σε δήλωση, σύμφωνα με την οποία «οι ρυθμίσεις που προωθούνται στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ είναι ρυθμίσεις που θα λειτουργήσουν προς όφελος των καταναλωτών».
Όπως σημείωσε, «δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ψηφίσουμε στη Βουλή των Ελλήνων να έχουμε στην πατρίδα μας ακριβό γάλα, ακριβά φάρμακα, ακριβά είδη πρώτης ανάγκης. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι για τους πολλούς ανυπεράσπιστους καταναλωτές, είναι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες, η Κυβέρνηση τις προχωρεί και είμαι βέβαιος ότι πολιτικά θα τις πιστωθεί».
Στο μεταξύ, δυσκολίες αντιμετωπίζει και η πρόταση των κτηνοτρόφων το γάλα των πέντε ημερών να ονομαστεί «γάλα ημέρας», με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θ. Σκορδά να δηλώνει πως «η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και νομίζω ότι εμείς θα πάμε στη Βουλή με την πρόταση που έχουμε καταθέσει. Στο τέλος της ημέρας η Βουλή είναι αυτή η οποία αποφασίζει... Αλλαγή στην ουσία της συμφωνίας δεν μπορεί να υπάρχει».
Για τις αλλαγές στα φαρμακεία και τα φάρμακα είπε ότι «εντός των φαρμακείων απελευθερώνονται τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα», ενώ, όπως είπε, ένα διοικητικό εμπόδιο που διαφοροποιείται είναι αυτό που έλεγε ότι για να ανοίξει ένα φαρμακείο αν είναι συνεταιρικό έπρεπε υποχρεωτικά να είναι 50-50, «δηλαδή μπορεί το ποσοστό να μην είναι ισοκατανεμημένο μεταξύ των εταίρων», και «το δεύτερο έχει να κάνει με τις ελάχιστες αποστάσεις», εκτιμώντας ότι δεν θα «πάει κανείς να κολλήσει δίπλα από κάποιο άλλο φαρμακείο, αν σε μια τοπική αγορά υπάρχει υπερκάλυψη και υπερπροσφορά».
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής, επιμένει στην άποψη ότι η επιμήκυνση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις τόσο στην υγεία των καταναλωτών, όσο και στην πρωτογενή παραγωγή και απαιτεί τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος στο φρέσκο γάλα.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιθυμεί να έχουν λυθεί όλα τα θέματα ως την 1η Απριλίου, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει στην Αθήνα το Eurogroup, ενώ στο Eurogroup της 5ης Μαΐου, όταν πια θα έχει επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat, η Ελλάδα θα απαιτήσει από τους εταίρους της ευρωζώνης την τήρηση των δεσμεύσεών τους.
Επομένως, θεωρείται βέβαιο ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις των βουλευτών, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για τις εκταμιεύσεις των δόσεων από Ευρωζώνη (τουλάχιστον 8,3 δις ευρώ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (3,6 δις ευρώ). elzoni.gr
No comments:
Post a Comment