Sunday, March 30, 2014

Αρνείται το Κίεβο την πρόταση Λαβρόφ για ομόσπονδη Ουκρανία

Αρνείται το Κίεβο την πρόταση Λαβρόφ για ομόσπονδη Ουκρανία

Ξεκίνησε απόψε στο Παρίσι η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης στην ουκρανική κρίση.

Αρνείται το Κίεβο την πρόταση Λαβρόφ για ομόσπονδη Ουκρανία
Οι δύο άνδρες συναντώνται στην κατοικία του ρώσου πρεσβευτή στη γαλλική πρωτεύουσα προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση στην Ουκρανία και να τερματιστεί η αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και των χωρών της Δύσης μετά την ένωση, στα μέσα Μαρτίου, της Κριμαίας με τη Ρωσία.
Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει αιτήματα Αιτήματα για μια ουδέτερη και ομοσπονδιακή Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει προσαρτήσει την Κριμαία ενώ υπάρχουν αναφορές για χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες συγκεντρωμένους κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Ουκρανία από την πλευρά της κατήγγειλε τα αιτήματα του Λαβρόφ ωςαίτημα για «πλήρη συνθηκολόγηση».

Ο Λαβρόφ αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέδια για εισβολή. Τόνισε όμως πως η Μόσχα θα προστατεύει τα δικαιώματα των Ρώσων και των Ρωσόφωνων μετά τις διαμαρτυρίες των Ουκρανών που οδήγησαν στην αποπομπή του προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Λίγες ώρες πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες στο Παρίσι που θα πραγματοποιηθούν στην κατοικία του Ρώσου πρέσβη, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε στην ρωσική κρατική τηλεόραση πως η Ουκρανία θα πρέπει να καταλήξει με ένα νέο σύνταγμα που «θα προβλέπει ομοσπονδιακή δομή» και ουδετερότητα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενεργήσουν ως ομάδα υποστήριξης για το Κίεβο προκειμένου να ξεκινήσει ένας πανεθνικός διάλογος που δε θα περιλαμβάνει τους «ενόπλους ριζοσπάστες». Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι φασίστες έχουν καταλάβει την εξουσία στην Ουκρανία, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των ρωσόφωνων.

Σε συνέντευξή του το Σάββατο, δήλωσε πως η Ρωσία είχε εξαπατηθεί όταν της υποσχέθηκαν πως «δε θα υπήρχε μετακίνηση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα σύνορά μας».

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για τις «συγκαταβατικές» παρατηρήσεις του κ. Λαβρόφ.

«Με το χέρι στα αυτόματα όπλα, αυτός ο επιτιθέμενος απαιτεί μόνο ένα πράγμα – την πλήρη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας, τη διάσπαση και την καταστροφή της ουκρανικής κρατικής υπόστασης» αναφέρει η δήλωση που μεταδόθηκε από το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν προειδοποίησε την Κυριακή πως η κυβέρνηση της Ρωσίας «περιφρονούσε την αρχή πως κάθε κράτος είναι κυρίαρχο και ελεύθερο να επιλέξει τη μοίρα του».

Ο Πούτιν από την πλευρά του πιστεύεται πως απαιτεί από την Ουάσινγκτον να αποδεχθεί την ανεξαρτησία της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Επίσης, η Μόσχα είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει το ζήτημα της Υπερδνειστερίας, μιας φιλορωσικής αυτονομιστικής περιοχής της Μολδαβίας στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ουκρανίας. Κατηγορεί δε την Ουκρανάι και τη Μολδαβία πως «μπλοκάρουν» την περιοχή, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ τηρούν σιγή ιχθύος.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι διχασμένοι σχετικά με το κατά πόσο ο Πούτιν επιδιώκει να μειώσει την ένταση στην περιοχή ή αν σχεδιάζει περαιτέρω στρατιωτική δράση, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι, Κρίστιαν Φράζερ.

Το Πεντάγωνο πιστεύει πως η Μόσχα έχει παρατάξει χιλιάδες στρατεύματα κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Τρόφιμα, φάρμακα και ένα νοσοκομείο εκστρατείας είναι μεταξύ αυτών που έχουν ήδη μεταφερθεί στα σημεία αυτά, σύμφωνα με αξιωματούχους, τα οποία όμως δε προμηνύουν απαραίτητα κάποια στρατιωτική άσκηση.
Πηγή: BBC

No comments:

Post a Comment