ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Γεννημένη στην Αθήνα και με καταγωγή από την Κεφαλλονιά, η Ελπίδα Δεστούνη μιλά με ιδιαίτερη αγάπη για τη Θεσσαλονίκη όπου ζει από το 1976. Και όπως λέει στον «ΑτΚ», δεν μπορούσε να διανοηθεί πως η αγαπημένη της πόλη θα γιόρταζε και αυτά τα Χριστούγεννα βουτηγμένη στη μιζέρια, με πρόχειρες κατασκευές και χωρίς τον απαραίτητο φωτισμό και χριστουγεννιάτικο διάκοσμο στο κέντρο.
«Ηταν για μένα όνειρο ζωής ο στολισμός της Αριστοτέλους», λέει η επιχειρηματίας και συνιδιοκτήτρια του Magic Park, η οποία ανέλαβε φέτος να δώσει εορταστικό χρώμα στο κέντρο της πόλης με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και τη στήριξη της δημοτικής αρχής. «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η ωραιότερη πλατεία της Ευρώπης θα βρίσκεται στο περσινό χάλι με την προχειρότητα και τη μιζέρια να λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση του κόσμου στο κέντρο», είπε στον «ΑτΚ» η κ. Δεστούνη, η οποία είχε στόχο όχι μόνο να στήσει ένα Χριστουγεννιάτικο Χωριό με τα Δημιουργικά Εργαστήρια και τα παιχνίδια στον άξονα της Αριστοτέλους, αλλά να βάλει στο γιορτινό κλίμα με τον ανάλογο στολισμό, την οδό Αγίας Σοφίας, την Ερμού, την περιοχή μεταξύ Λευκού Πύργου και Βασιλικού Θεάτρου αλλά και το δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης.
60 χρόνια σάς
διασκεδάζουμε...
Γνώριζε βέβαια εξαρχής ότι εν μέσω κρίσης δεν επρόκειτο να κάνει απόσβεση της επένδυσης. Ωστόσο ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει στο δαπανηρό εγχείρημα, γιορτάζοντας ταυτόχρονα τα εξηκοστά γενέθλια της επιχείρησης που είναι συνυφασμένη με τα παιδικά χρόνια χιλιάδων Θεσσαλονικέων οι οποίοι ανέβηκαν στη ρόδα και την μπαλαρίνα, έκαναν κόντρες στην πίστα με συγκρουόμενα αυτοκίνητα, διασκέδασαν στα καρουζέλ ή δοκίμασαν την τύχη τους στη σκοποβολή στο πρώτο λούνα παρκ που γνώρισε η πόλη. «Εξήντα χρόνια διασκεδάζουμε τους Θεσσαλονικείς», λέει η κ. Δεστούνη θυμίζοντας ότι το σημερινό πάρκο ψυχαγωγίας Magic Park αποτελεί μια μετεξέλιξη του πρώτου λούνα παρκ που δημιούργησε ο πατέρας της στη Θεσσαλονίκη το 1952 και το οποίο για δεκαετίες ήταν σήμα κατατεθέν της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Η γνωστή επιχειρηματίας είχε συμμετάσχει και στο εγχείρημα που έγινε κατά την περσινή εορταστική περίοδο στο κέντρο της πόλης, αναλαμβάνοντας μόνο τη λειτουργία κάποιων παιχνιδιών. Η ίδια κάθε άλλο παρά ικανοποιημένη έμεινε με το αποτέλεσμα της περσινής διοργάνωσης κι όπως λέει «έβαλα στόχο να κάνω την ωραιότερη πλατεία που θα προσελκύσει όχι μόνο τους Θεσσαλονικείς αλλά και τους κατοίκους των γύρω περιοχών». Εκείνο, όμως, για το οποίο είναι περήφανη σήμερα είναι η κατασκευή -στον άξονα της Αριστοτέλους- των Δημιουργικών Εργαστηρίων όπου όλες οι δραστηριότητες για τα παιδιά είναι δωρεάν. «Μπορεί να έρθει μια οικογένεια για να διασκεδάσει για δυο και τρεις ώρες χωρίς να πληρώσει ούτε ευρώ», λέει χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας παράλληλα το χαμηλό εισιτήριο -στα 2 ευρώ- για τα περισσότερα παιχνίδια που έχουν στηθεί στην περιοχή, ενώ στα 2,5 ευρώ είναι το εισιτήριο για τα μεγάλα παιχνίδια. Είναι χαρακτηριστικό πως το περασμένο Σαββατοκύριακο επικράτησε το αδιαχώρητο στο «Σπιτάκι της Κυρά Βασιλικής» όπου τα παιδιά διασκέδασαν φτιάχνοντας περίπου 5.000 γλυκά που μοιράστηκαν στον κόσμο. Σύμφωνα δε με την κ. Δεστούνη, «παρά τις κακές καιρικές συνθήκες η κίνηση ήταν ικανοποιητική και τα χαμόγελα πολλά», ενώ θετικές είναι και οι εντυπώσεις για το Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Αριστοτέλους που περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικο δένδρο, φάτνη, παιχνίδια (παγοδρόμιο, καρουζέλ, τροχό, κυματοειδή κούνια κ.λπ.), διακοσμητικά φώτα σε δένδρα και κολόνες, χιονόμπαλα και βέβαια το σπίτι του Αϊ-Βασίλη, τα σπιτάκια των δημιουργικών εργαστηρίων για παιδιά (μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, ζωγραφικής, χειροτεχνίας κ.λπ.) αλλά και τα σπιτάκια στα οποία ΜΚΟ ανθρωπιστικού χαρακτήρα επικοινωνούν με τον κόσμο. Τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα συμπληρώνουν και άλλα δρώμενα όπως ζογκλέρ και ξυλοπόδαροι αλλά και μουσικές μπάντες.
Σύμφωνα με την κ. Δεστούνη, οι επαγγελματίες του κέντρου εμφανίζονται ικανοποιημένοι και ελπίζουν ότι ο φετινός στολισμός στο κέντρο θα δώσει μια νότα αισιοδοξίας στους καταναλωτές, των οποίων η ψυχολογία βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στο ναδίρ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Και θα οδηγήσει τα βήματα των Θεσσαλονικέων -και όχι μόνο- στο κέντρο για ψώνια και διασκέδαση.     aggelioforos