Monday, December 24, 2012


Πολιτική

Αλληλεγγύη ζητά από τους Γερμανούς ο πρόεδρος Γκάουκ

Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ καλεί τους Γερμανούς να επιδείξουν αλληλεγγύη και αγάπη προς τον πλησίον. Αλληλεγγύη με την Ελλάδα ζητά η Ευαγγελική Εκκλησία.
Ο πρόεδρος της Γερμανίας απευθύνει έκκληση στους συμπατριώτες του να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Στο χριστουγεννιάτικό μήνυμά του ο Γιόαχιμ Γκάουκ υπενθυμίζει ότι «ένα μέρος των πολιτών της χώρας αισθάνεται ανασφάλεια» από τις αλλαγές που σημειώνονται στην καθημερινή ζωή. Υπογραμμίζει ότι «η ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλουσίων ανοίγει» και ότι «απαιτούν νέες απαντήσεις η κλιματική αλλαγή και η κοινωνία που γηράσκει».
Όπως σημειώνει ο Γιόαχιμ Γκάουκ, τον ανησυχεί η έξαρση της βίας, παραπέμποντας «στους σταθμούς του μετρό ή στους δρόμους, όπου άνθρωποι δέχονται επιθέσεις επειδή τα μαλλιά τους είναι μαύρα και το δέρμα τους σκούρο». Ενόψει αυτής της κατάστασης, η Γερμανία «δεν χρειάζεται μόνο ενεργούς πολιτικούς αλλά και ενεργούς πολίτες».
Αρκεί η πολιτική βούληση για τη συνοχή της Ευρώπης;
Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ ΓκάουκΟ πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ
Ο πρόεδρος της Γερμανίας επιθυμεί στροφή των ανθρώπων προς τους συνανθρώπους τους. «Στη γλώσσα της πολιτικής αυτό λέγεται αλληλεγγύη. Στη γλώσσα της πίστεως αυτό λέγεται αγάπη προς τον πλησίον και στη γλώσσα των ανθρώπινων αισθημάτων αυτό λέγεται αγάπη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιόαχιμ Γκάουκ, προσθέτοντας: «Η Γερμανία θέλει να είναι μια χώρα, στην οποία συμβιώνουν ηλικιωμένοι και νέοι, αυτόχθονες και μετανάστες. Ναι, θέλουμε μια χώρα της αλληλεγγύης».
Αναφερόμενος στην κρίση χρέους, ο γερμανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η «ευρωπαϊκή ιδέα» διασφάλισε για περισσότερα από 60 χρόνια την ειρήνη στην Ευρώπη. «Τώρα όμως το ερώτημα είναι: Θα μπορέσει η πολιτική μας βούληση να διατηρήσει τη συνοχή πραγμάτων που πολιτισμικά και οικονομικά είναι τόσο διαφορετικά». Ο Γιόαχιμ Γκάουκ επανέλαβε ότι η Γερμανία αντιμετώπισε με επιτυχία την κρίση και έδωσε έμφαση στην πολιτική σταθερότητα της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι «τα ακραία κόμματα δεν κατάφεραν να αντλήσουν οφέλη από την ανασφάλεια που χαρακτηρίζει ένα μέρος των ανθρώπων».
«Κυρίως η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη μας»
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας Νικολάους ΣνάιντερΟ πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας Νικολάους Σνάιντερ
Έκκληση για επίδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας Νικολάους Σνάιντερ. Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο επικεφαλής των γερμανών Διαμαρτυρομένων υπογράμμισε: «Πολλές ευρωπαϊκές χώρες υποφέρουν από μια οικονομική κρίση, η οποία θα πιθανόν να οξυνθεί την επόμενη χρονιά. Κυρίως η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες χρειάζονται τη βοήθεια και την αλληλεγγύη των Γερμανών».
Όπως τονίζει ο Νικολάους Σνάιντερ, «η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από ένας οικονομικός χώρος, είναι ένα πρότζεκτ ειρήνης». Τα έθνη, συμπλήρωσε δεν επιτρέπεται να είναι στραμμένα αποκλειστικά στα υλικά τους πλεονεκτήματά. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας κάλεσε όλους τους Χριστιανούς να αγωνιστούν για κοινωνική δικαιοσύνη και για τους ανθρώπους που περιθωριοποιούνται κοινωνικά.
Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου                            dw de

No comments:

Post a Comment