Tuesday, December 11, 2012

Λήγει σήμερα η προθεσμία για τα ομόλογαΜε διαδικασίες εξπρές το νέο φορολογικό

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, μετά από διεργασίες και διαβουλεύσεις των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς επήλθε μια κατ’ αρχήν συμφωνία και οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και στην Ολομέλεια.

Ο νέος φορολογικός νόμος αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης και ήδη έχουν προγραμματιστεί οι αναγκαίες συνεδριάσεις, ώστε αυτός να έχει ψηφιστεί ως την Πέμπτη, προκειμένου να μην υπάρχει άλλη εκκρεμότητα για το Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, «κερδισμένοι» βγαίνουν όσοι δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 25.000 ευρώ, ενώ απαλλάσσονται του φόρου εκείνοι των οποίων το εισόδημα είναι κάτω των 9.000 ευρώ. 

Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προέλθει από την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ενώ εξαίρεση από το «μαχαίρι» που θα πέσει αποτελούν οι ιατρικές δαπάνες που θα εξακολουθήσουν να εκπίπτουν αλλά με νέο σύστημα.

Στο μεταξύ, την παράταση της προθεσμίας συμμετοχής στην επαναγορά ομολόγων έως σήμερα, Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, στις 2 μ.μ (12:00 ώρα Λονδίνου), για τους κατόχους σειράς ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ. 

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ομόλογα που είχαν ήδη υποβληθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας, η οποία προκηρύχθηκε στις 3 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωνόταν την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, δεν μπορούν να ανακληθούν. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων να ανέλθει σε 30 δισ. ευρώ. 

Μέχρι χθες είχαν συγκεντρωθεί περί τα 27 δις ευρώ, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί από το τελευταίο Eurogroup είναι τα 30 δις ευρώ. 

Χθες, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν Σάιμον Ο Κόνορ, εξέφρασε την πεποίθηση της Κομισιόν ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω συμμετοχής στο πρόγραμμα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε γνώση της παράτασης που δόθηκε στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχουν περιθώρια πρόσθετης συμμετοχής από διεθνείς και εγχώριους επενδυτές», δήλωσε και υπενθύμισε πως σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, η διαδικασία «αποτελεί καθοριστικό τμήμα της συμφωνίας για τη μείωση του ελληνικού χρέους και προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας». 

Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς ελληνικού χρέους, καθώς αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας.

«Μια επιτυχής επαναγορά χρέους είναι φυσικά συστατικό στοιχείο της συμφωνίας του Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου», δήλωσε η Μαριάνε Κότε, εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών. «Προσβλέπουμε στην επιτυχή εφαρμογή αυτού του μέρους του προγράμματος και στην επιτυχή υλοποίηση αυτής της δράσης με το αντίστοιχο αποτέλεσμα στα επίπεδα του χρέους», πρόσθεσε. 

Τέλος, κατά της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα τάσσεται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, εξηγώντας ότι το ευρωπαϊκό ταμείο έχει ορίσει για τη χώρα τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται και το ίδιο.

«Εάν συνεχίσουν να μειώνονται επιτόκια, τα κράτη μέλη θα πρέπει να πληρώσουν τη διαφορά από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», υποστήριξε ο κ. Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.                                   elzoni.gr

No comments:

Post a Comment