Wednesday, December 5, 2012


Επισκόπηση τύπου

Οι «27» σε αναζήτηση λύσεων

Ενόψει του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες, οι Γερμανοί σχολιαστές διακρίνουν πολιτικά αδιέξοδα σε επίπεδο ΕΕ και διατυπώνουν επιφυλάξεις για το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σημειώνει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξωθηθεί στο παρασκήνιο. Η εμπιστοσύνη στην κοινότητα έχει περιοριστεί και μάλιστα ραγδαία, γεγονός που δεν εκπλήσσει. Τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών μπλέχτηκαν τους προηγούμενους μήνες σε αναρίθμητα σχέδια, τα οποία δεν χρησίμευαν ως διέξοδος από την κρίση, αλλά πρωτίστως διασφάλιζαν τη δική τους εξουσία. Και οι 27 αρχηγοί (σ.σ. κρατών και κυβερνήσεων) δεν φαίνονται ούτε πρόθυμοι, ούτε ικανοί να λάβουν οποιαδήποτε κοινή απόφαση. Στην πέμπτη χρονιά της κρίσης (…) οι εκκρεμείς διαδικασίες συσσωρεύονται».

Η αρθρογράφος αποδίδει αυτή τη στασιμότητα σε ένα μείγμα απώλειας εμπιστοσύνης και ανάδυσης εθνικών συμφερόντων στην Ευρώπη ενώ, όπως σημειώνει, «πρόσθετο στοιχείο επιβάρυνσης είναι ότι έχει διαταραχθεί η ευρωπαϊκή πολιτική ισορροπία. Οι γερμανογαλλικές διαφωνίες συμβάλλουν σημαντικά στη στασιμότητα στο πεδίο των αποφάσεων». Εστιάζοντας στην Ελλάδα, η SZ σχολιάζει: «Η προσπάθεια να βοηθηθεί η Ελλάδα, ώστε να σταθεί στα πόδια της, προσωρινά απέτυχε. Σήμερα τα χρέη είναι υψηλότερα και οι πολίτες φτωχότεροι από ό,τι ήταν στην αρχή του ελληνικού δράματος. Ήδη η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει ένα δεύτερο κούρεμα. Η Αθήνα εξακολουθεί να μην έχει φορολογικό σύστημα, υποτάσσεται όμως στις υπαγορεύσεις των δανειστών, στοιχείο το οποίο δεν έχει μεγάλη σχέση με τη δημοκρατία».

Αμφιβολίες για την επαναγορά χρέους
Οι γερμανογαλλικές διαφωνίες διαταράσσουν τις πολιτικές ισορροπίες στην ΕΕΟι γερμανογαλλικές διαφωνίες διαταράσσουν τις πολιτικές ισορροπίες στην ΕΕ
«Ποιος θα σώσει του διασώστες;» διερωτάται σε τίτλο της ηFrankfurter Allgemeine της Κυριακής και σημειώνει: «Πώς αλλιώς, αν όχι κούρεμα, να ονομάσει κανείς το κοκτέιλ που προσφέρεται στην Ελλάδα; Το ταχυδακτυλουργικό κόλπο του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων δεν είναι τίποτα άλλο από ‘εθελοντική’ παραίτηση των δανειστών από το ένα τρίτο των απαιτήσεών τους». Η FAS εγείρει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος επαναγοράς ελληνικού χρέους και σχολιάζει την υποβάθμιση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody ‘s: «(σ.σ. η υποβάθμιση) αντικατοπτρίζει αμφιβολίες. Ότι δηλαδή το πακέτο βοήθειας δεν θα σταθεροποιήσει την Ελλάδα, αλλά μακροπρόθεσμα θα αποσταθεροποιήσει τους δανειστές (κυρίως τη Γαλλία)». Σχολιάζοντας την αναποτελεσματικότητα που παρουσιάζουν μέχρι σήμερα τα μέτρα εξυγίανσης για την Ελλάδα, η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα δεν πρέπει μόνο να παίρνει μέτρα λιτότητας, αλλά και να κάνει μεταρρυθμίσεις (από το φορολογικό σύστημα, μέχρι την αγορά εργασίας) και να σκεφθεί καλά αν θα μπορούσε να γίνει πιο ανταγωνιστική ταχύτερα χωρίς το ευρώ».

Η Badische Zeitung σχολιάζει τις δηλώσεις της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Bild της Κυριακής, όπου φάνηκε να μην αποκλείει το ενδεχόμενο νέου κουρέματος για το μέλλον. «Στο τέλος η Γερμανία και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι θα παραιτηθούν από μέρος των χρημάτων τους, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν. Τιμά την καγκελάριο το γεγονός ότι παραδέχεται κάτι τέτοιο σχεδόν ένα χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές. Παράλληλα (σ.σ. η Γερμανίδα καγκελάριος) παραδέχεται ότι η βοήθεια για την Ελλάδα ξεκίνησε το 2010 με εσφαλμένες εντυπώσεις. Η χώρα στηριζόταν οικονομικά με την υπόθεση ότι αντιμετωπίζει προσωρινή οικονομική στενότητα. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα είχε πτωχεύσει».

«Τρικ» με ρίσκο
«Παιχνίδι σύγχυσης» οι πολιτικές εξυγίανσης της Ελλάδας«Παιχνίδι σύγχυσης» οι πολιτικές εξυγίανσης της Ελλάδας
«Παιχνίδι σύγχυσης» διακρίνει στο ζήτημα της Ελλάδας, δημοσίευμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Tageszeitung του Βερολίνου, αναφερόμενο στις χθεσινές δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ, οι οποίες δείχνουν μία ξαφνική στροφή της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα ενός δεύτερου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Σχολιάζοντας το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων σημειώνει: «Προκειμένου να αποτρέψουν ένα δεύτερο κούρεμα που θα έπληττε τους φορολογούμενους, οι πιστωτές επιχειρούν ένα νέο τρικ: να αγοράσει η Αθήνα ελληνικά ομόλογα σε χαμηλή τιμή και να μειώσει το χρέος. (…) Για να πετύχει αυτό θα πρέπει αρκετοί επενδυτές να αποχωριστούν τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο πολλοί ειδικοί αμφιβάλλουν ότι θα λειτουργήσει, καθώς hedge funds και άλλοι κερδοσκόποι θα μπορούσαν να αρνηθούν να πουλήσουν τα ομόλογά τους σε ειδική τιμή. Στη χειρότερη περίπτωση θα κινδύνευε έτσι η εκταμίευση των 44 δισ. ευρώ στην Αθήνα, η οποία εξαρτάται από την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς. Σε τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε ήδη φέτος».

Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής

Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη                            dw de

No comments:

Post a Comment