Tuesday, December 11, 2012


Συνεδριάζει σήμερα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Σφραγίζει τη στροφή προς το κέντρο ο Αλ. Τσίπρας

Web only
11/12/2012  08:53
45
 

Ads by Google
Parkway Honda DealsSee our new Honda Vehicles. Enjoy a higher level of sophistication!www.parkwayhonda.com



Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Τρίτης, καθώς είναι η πρώτη σύγκληση του οργάνου μετά την μετεξέλιξη του πολιτικού σχήματος σε ενιαίο κόμμα, αλλά, κυρίως, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει ένα ακόμη δείγμα της πολιτικής στροφής προς το κέντρο και την κεντροαριστερά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί αυτό τον καιρό, έχοντας ενισχυθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από τις διαδικασίες ενιαιοποίησής του, να διαμορφώσει μία νέα, μετριοπαθή στρατηγική, με σαφή στόχο να προσελκύσει κοινωνικά στρώματα, που κινούνται πολιτικά «δεξιότερα» της ριζοσπαστικής αριστεράς, προέρχονται δηλαδή κατά κύριο λόγο από το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα επιχειρεί να δημιουργήσει γέφυρες συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, εγκαταλείποντας τη λογική των μονομερών ενεργειών κατά των δανειστών και υιοθετώντας πλήρως την τακτική της συνεννόησης, μέσα από μία σκληρή επαναδιαπραγμάτευση, στη γραμμή, που κινούνται κι άλλοι ισχυροί παράγοντες στη διεθνή σκακιέρα για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους.

Στην εσωτερική πολιτική σκηνή ο κ. Τσίπρας αναμένεται να δώσει συνέχεια στην απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από σενάρια περί «αριστερής κυβέρνησης» με το ΚΚΕ και να επιχειρήσει ανοίγματα προς δυνάμεις της κεντροαριστεράς – ακόμη και με έμμεσα ανοίγματα στη ΔΗΜΑΡ και άστεγες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας – χωρίς πάντως να αφήσει το περιθώριο για τυχοδιωκτική εισροή φθαρμένων στελεχών.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η αναμενόμενη εκταμίευση της δόσης θα αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα, καθώς θα πείσει και τους τελευταίους για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, όμως ταυτόχρονα θα προκαλέσει και μία διαδικασία άγριας φθοράς της τρικομματικής κυβέρνησης, εξαιτίας των ανταλλαγμάτων (π.χ. νέα σκληρά μέτρα), που αυτή εκχώρησε προκειμένου να εξασφαλίσει την καταβολή της. Υπό την έννοια αυτή, εκφράζονται απόψεις περί γρήγορης εξάντλησης του πολιτικού κεφαλαίου της τρικομματικής κυβέρνησης και άρα ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι έτοιμος σύντομα για παν ενδεχόμενο, δηλαδή να πείσει ότι μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Η κυβερνησιμότητα είναι το μεγάλο στοίχημα της Κουμουνδούρου πλέον, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Εντός της εβδομάδας επίσης και πέρα από τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ, θα συγκληθεί και η νεοκλεγείσα πανελλαφική συντονιστική επιτροπή, που προέκυψε από την πρόσφατη συνδιάσκεψη, για να εκλέξει μία 35μελή πολιτική γραμματεία και ένα 9μελές διευθυντικό όργανο – τύπου «πρωινού καφέ».

Περιοδεία στη νότια Αμερική

Με εμφανή πλέον τη στροφή προς την Ευρώπη και την αναζήτηση συμμαχιών, ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αποδοχή των προσκλήσεων που είχε ο Αλέξης Τσίπρας από ηγέτες της λατινικής Αμερικής ήταν περίπου επιβεβλημένες και για συμβολικούς λόγους: Επί χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει σε παραδείγματα χωρών της περιοχής αυτής και διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Κρίθηκε λοιπόν ότι μία περιοδεία αυτό τον καιρό θα ήταν ένα καλό αντίβαρο στη στροφή του κόμματος προς πιο ρεαλιστικές ή «συστημικές» θέσεις, ώστε να μην χάσει το αριστερό και ριζοσπαστικό ακροατήριό του.

Το ταξίδι θα ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου, θα διαρκέσει δέκα ημέρες και θα περιλαμβάνει κυρίως επίσημες επισκέψεις σε Αργεντινή και Βραζιλία – το ακριβές επίσημο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα. Αναμένονται πρωτίστως επαφές με αριστερές δυνάμεις, που εμφανίζουν νέες μορφές δράσεις και ακτιβισμού, λειτουργώντας συχνά ως πρωτοπόρες για την αριστερά σε όλο τον κόσμο.                         ΠΡΩΤΟ  ΘΕΜΑ

No comments:

Post a Comment