Monday, December 3, 2012

Αγωνία για την επαναγορά ομολόγωνΈνα σχέδιο καταδικασμένο να επιτύχει

ΦΩΤΟ: ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Με συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και ανησυχία για την επιτυχία του εγχειρήματος, ξεκινά σήμερα η διαδικασία της επαναγοράς ομολόγων που πρέπει να είναι απόλυτα εθελοντική.

Η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 13 Δεκεμβρίου και από την επιτυχή έκβασή της θα εξαρτηθεί η εκταμίευση του ποσού που συμφωνήθηκε στο Eurogroup.

Η Ελλάδα βρίσκεται για άλλη μια φορά στο μικροσκόπιο των δανειστών της – κυρίως του ΔΝΤ – αν και ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως τα χρήματα θα δοθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων δια της οποίας θα επιτευχθεί νέα απομείωση του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, δηλώνει βέβαιος ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα πετύχει, υπεραμύνεται των αποφάσεων που έλαβαν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για την Ελλάδα και διακηρύσσει πως στο τέλος αυτού του δρόμου βρίσκεται ο αποκλεισμός της «Grexit». 

Στην Ευρώπη επιμένουν πως δεν υπάρχει «Σχέδιο Β» και ότι το πρόγραμμα θα πετύχει, πλην όμως αναγνωρίζουν ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα υπάρξει πρόβλημα και βεβαιώνουν πως στην περίπτωση αυτή η Ευρωζώνη «δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα». 

Οι ανησυχίες, όμως, δεν κρύβονται και σήμερα συγκαλείται και νέο Eurogroup, προκειμένου ακριβώς να συζητηθεί το θέμα της επαναγοράς ομολόγων.

Σ’ αυτό το νέο έκτακτο Eurogroup ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος, για την καταληκτική ημερομηνία του, καθώς και για τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα, το εσωτερικό μέτωπο ταλανίζεται και πάλι με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο, λόγω των σοβαρών και δικαιολογημένων ενστάσεων όσον αφορά στην άρση του αφορολογήτου για τα παιδιά.

Και για άλλη μια φορά αναζητούνται ισοδύναμα στο παραπέντε…

Ο Αντώνης Σαμαράς


Με δύο συνεντεύξεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς δίνει το στίγμα της επόμενης ημέρας, δηλώνει ότι η συμφωνία είναι βιώσιμη και βεβαιώνει πως δεν θα γίνουν άλλες περικοπές αν εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο πρωθυπουργός τονίζει πως αν η Ελλάδα εφαρμόσει όσα υπέγραψε και κυρίως τις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν θα γίνουν άλλες περικοπές, δηλώνει ότι η διαδικασία της επαναγοράς των ομολόγων δεν αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία και υποστηρίζει ότι τα χρήματα που θα μπουν στην αγορά το 2013, είναι περισσότερα από τα μέτρα λιτότητας, ενώ εξασφαλίζεται η επάνοδος της ρευστότητας και σπάει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης. 

«Δεν θα αφήσουμε τη διαφθορά να κάνει πάρτι εις υγείαν των κορόιδων», υπογραμμίζει προσθέτοντας πως αντιδρούν όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε ενώ εκτιμά ότι αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, τα πράγματα θα ήταν «τρισχειρότερα με χειρότερα μνημόνια».

Αναφερόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους, αναφέρει τέλος: «Ντρέπομαι που υπάρχουν πολιτικοί που έδειξαν καθαρά πως θα χαίρονταν αν δεν είχαμε πάει καλά». 

Στη συνέντευξή του στα «Νέα-Σαββατοκύριακο», ο κ. Σαμαράς δηλώνει: «Κερδίσαμε μια μεγάλη ευκαιρία, που είναι στο χέρι μας να την αξιοποιήσουμε», υπογραμμίζοντας ότι «ήδη μέσα στο Δεκέμβριο μπορεί να αρχίσει η καταβολή των οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες», ενώ οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, θα μπορούν να δίνουν νέα δάνεια, η επιστροφή των καταθέσεων θα επιτρέψει ακόμα μεγαλύτερη ρευστότητα και η εξάλειψη της δραχμοφοβίας θα επιτρέψει την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Πλαίσιο που επιτρέπει τη στροφή στην πραγματική οικονομία, στον δρόμο για την έξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη και την απασχόληση, χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Eurogroup ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας το Σάββατο στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συντακτικού Συνεδρίου του Κινήματος.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», δηλώνει ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδίσουμε ως έθνος το χαμένο έδαφος, σε στέρεη βάση και για αυτό τόνισε την ανάγκη για ένα μεγάλο εθνικό στόχο: Κανονικό κρότος, κανονική οικονομία, κανονική κοινωνία.

Μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ζητήματα κοινωνικής συνοχής, όπως είναι τα μέτρα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ακόμα μίλησε για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, σοβαρά θέματα θεσμών, με κορυφαίο το ζήτημα της Δικαιοσύνης και τέλος το φαινόμενο ρατσιστικής, φασιστικής, ξενοφοβικής βίας. 

Για τη Χρυσή Αυγή, είπε ότι είναι ένα αντισυνταγματικό κόμμα, ναζιστικό, φιλοχουντικό, προκλητικό και εκτίμησε πως υπάρχουν θεσμικοί τρόποι αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου και στο επίπεδο της νομοθεσίας και στο επίπεδο του κανονισμού της Βουλής.

Ο Φώτης Κουβέλης 

«Οι αποφάσεις του Eurogroup αποτελούν αποφασιστικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση» και «δημιουργούν μια βάση επανεκκίνησης», τονίζει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στην ίδια εφημερίδα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, εκτιμά ότι «η συνέχιση της χρηματοδότησης, η ένταξη του χρέους σε φάση σημαντικής μείωσης και η σαφής πολιτική δέσμευση για παραμονή της χώρας στο ευρώ, δημιουργούν προϋποθέσεις σταθεροποίησης και ανάκαμψης».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αναφέρεται σε έξι κύριες παρεμβάσεις για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη:

- Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα με κινητικότητα και μετατάξεις.
- Υλοποίηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και παροχή ρευστότητας στην αγορά, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
- Δημιουργία ασπίδας κοινωνικής προστασίας που θα στηρίξει πολίτες οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
- Δημιουργία θέσεων κατάρτισης, μαθητείας και απασχόλησης.
- Υποστήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού με διακανονισμούς των φορολογικών υποχρεώσεων, ουσιαστική ελάφρυνση των δανειακών βαρών, αντιμετώπιση της ακρίβειας στην πράξη.
- Καθιέρωση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, με δικαιοσύνη, με αναδιανεμητικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα. 

Η Άγκελα Μέρκελ
Την αισιοδοξία της ότι η Ελλάδα θα αντεπεξέλθει τώρα στις υποχρεώσεις της, εκφράζει η Αγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της που θα δημοσιευθεί αύριο στην εφημερίδα «Bild am Sonntag».

Όπως αναφέρει η γερμανίδα καγκελάριος, κατανοεί τον σκεπτικισμό πολλών πολιτών καθώς η Ελλάδα απογοήτευσε τους εταίρους της συχνά κατά τα τελευταία χρόνια. Πολλά από αυτά τα οποία η ελληνική ηγεσία είχε υποσχεθεί, δεν τα τήρησε, δηλώνει η καγκελάριος ωστόσο εμφανίζεται αισιόδοξη ότι αυτό τώρα θα αλλάξει.

Η βοήθεια για την Ελλάδα, υποστηρίζει, είναι και προς το γερμανικό συμφέρον, αφού όλα τα μέτρα λαμβάνονται με το βλέμμα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και επομένως υπηρετούν κάθε κράτος-μέλος και τη Γερμανία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισημαίνει ότι διακυβεύονται πολλά περισσότερα από το νόμισμα. «Πρόκειται για το ιστορικό ευτύχημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης των τελευταίων δεκαετιών. Εγώ θέλω η Ευρώπη, ως ήπειρος της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, να έχει ένα καλό μέλλον και να παραμείνει ελκυστική για όλους στον κόσμο», σημειώνει.

Η κ. Μέρκελ αντικρούει και τις κατηγορίες των Σοσιαλδημοκρατών, ότι δεν λέει στους πολίτες την αλήθεια για τις επιβαρύνσεις που έρχονται, διαβεβαιώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Γνωρίζω το καθήκον μου και για αυτό λέω στους πολίτες ξανά και ξανά πώς είναι η κατάσταση. Θα συνεχίσω να κάνω αυτό το οποίο είναι καλύτερο για τη Γερμανία και την Ευρώπη και το οποίο κρατάει τις οικονομικές συνέπειες όσο το δυνατόν πιο περιορισμένες και δεν μας εκθέτει σε υπερβολικούς κινδύνους», καταλήγει.

Στρίμωξαν τον... μηχανισμό!
Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η εκ μέρους του οίκου Moody's υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) από την κατηγορία Aaa, στην Aa1.

Ο οίκος συνδέει την υποβάθμιση αυτή με τους πιστωτικούς κινδύνους που παρουσιάζονται σε σχέση με ορισμένους βασικούς χρηματοδότες των δύο μηχανισμών. Η κίνησή του αυτή, που από πολλούς ήταν αναμενόμενη, δεν αποκλείει στο μέλλον να προχωρήσει και σε νέες υποβαθμίσεις.   elzoni.gr

No comments:

Post a Comment