Thursday, December 13, 2012

ΣΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙΣτοπ μέσω Σόφιας
13/12/2012

Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται οι σχέσεις Σκοπίων-Σόφιας, καθώς η Βουλγαρία «έβγαλε απαγορευτικό» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – ΠΓΔΜ, ανακοινώνοντας την απόφασή της με τον πιο επίσημο τρόπο, αλλά και αναφέροντας τα Σκόπια ως «Μακεδονία». 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Γραμματεία Τύπου του προέδρου της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ για το θέμα, αναφέρονται τα ακόλουθα: 

«Οι κ.κ. Ρόσεν Πλέβνελιεφ και Μπόικο Μπορίσοφ είναι κατηγορηματικοί ότι η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Δημοκρατίας της «Μακεδονίας», αλλά η βουλγαρική υποστήριξη δεν είναι άνευ όρων και εξαρτάται από την εκπλήρωση των κριτηρίων προσχώρησης, μεταξύ των οποίων θέση προτεραιότητας κατέχουν οι σχέσεις καλής γειτονίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. 

«Η ενταξιακή προοπτική θα ξεκινήσει όχι με προπαγάνδα και καμπάνιες μάρκετινγκ, αλλά με ουσιαστικές ενέργειες εμπέδωσης των σχέσεων καλής γειτονίας ανάμεσα στη Βουλγαρία και τη 'Μακεδονία'», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Σόφια έχει προτείνει στα Σκόπια την υπογραφή Συμφώνου Φιλίας, Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας «που να στηρίζεται στις αρχές της Διακήρυξης του 1999, να φτάσουμε σε συνεννόηση για εορτασμό από κοινού των προσωπικοτήτων και των επετείων της κοινής ιστορίας μας, όπως και να παύσει η αντι-βουλγαρική εκστρατεία και η αποκατάσταση των ιστορικών γεγονότων».

Το βουλγαρικό «όχι» στις ενταξιακές των Σκοπίων είχε αφήσει να διαφανεί ο πρόεδρος Πλέβνελιεφ κατά την πρόσφατη συνάντησή του, στη Σόφια, με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση επίτροπο της Ένωσης Στέφαν Φούλε, ενώ στο σεβασμό του κριτηρίου της καλής γειτονίας είχε αναφερθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Μλαντένοφ.

«Για τη Βουλγαρία είναι σημαντικό να γίνει πράξη αυτό για το οποίο εμείς επιμένουμε εδώ και χρόνια να δούμε σαν πρακτικό αποτέλεσμα: η έμφαση να δοθεί στις σχέσεις καλής γειτονίας με τη χώρας μας, να παύσει η αντι-βουλγαρική εκστρατεία και η καθημερινή αυτή παρενόχληση, την οποία η βουλγαρική κοινωνία αναγκάζεται να δέχεται από τους γείτονες μας. Όλα αυτά δεν ευνοούν με κανένα τρόπο την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας ούτε εντάσσονται στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ ο κ. Μλαντένοφ.

«Κανένας δεν έχει συμφέρον, η 'Μακεδονία' να είναι σε απομόνωση και να πάει προς τα πίσω. Όλοι θέλουμε να πάει μπροστά, αλλά αυτό σημαίνει πως η χώρα αυτή θα πρέπει να τηρεί σχολαστικά τις δεσμεύσεις της», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας. 

Αντίθετα, την πάγια θέση της Βιέννης ότι η διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην προσέγγισή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέλαβε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αυστρίας, Ράινχολντ Λοπάτκα, εκτιμώντας ότι «ωρίμασε ο χρόνος για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη "Μακεδονία"». 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», κατά την πρόσφατη Σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων των «27» για το θέμα της ΠΓΔΜ, προκλήθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην ΕΕ, πρέσβη Θεόδωρου Σωτηρόπουλου, και του αντιπροσώπου της Αυστρίας Βάλτερ Γκράχαμερ.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, κατά τη συνεδρίαση ο κ. Γκράχαμερ παρουσίασε «συμβιβαστική λύση» με τη στήριξη 14 χωρών, με τον Έλληνα πρέσβη να απαντά ότι η Αυστρία δεν είναι πια αυτοκρατορία και δεν μπορεί πλέον να επιβάλλει απλά την πολιτική της στα Βαλκάνια.        ELZONI.GR

No comments:

Post a Comment