Thursday, December 20, 2012


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ «ΔΙΧΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ»Ιβάνοφ εναντίον ΕΕ
20/12/2012

Για «διχαστικές αντιλήψεις» και «αναχρονιστικές νοοτροπίες» στα Βαλκάνια, που εξακολουθούν να υφίστανται και καθορίζουν τις αποφάσεις της ΕΕ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γιόργκι Ιβάνοφ από το βήμα της Βουλής του γειτονικού κρατιδίου.

Ο κ. Ιβάνοφ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έδωσε ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρα του και δήλωσε:

«Το μήνυμά μου προς όσους συνέβαλαν στη διαμόρφωση αυτών των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, είναι ότι έπραξαν λανθασμένα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ είπε ότι η χώρα του προσεγγίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία «με ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση» και πως αναμένονται νέες συνομιλίες με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Υποστήριξε τέλος ότι αμοιβαία αποδεκτή λύση μπορεί να βρεθεί «μόνο αν δεν τεθούν τελεσίγραφα και απαιτήσεις εις βάρος των εθνικών συμφερόντων» της χώρας του.

Στο μεταξύ για ελληνο-βουλγαρική Σύνοδο κατά της ΠΓΔΜ έκαναν λόγο τα ΜΜΕ των Σκοπίων στις εκτενείς αναφορές τους για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ και τη Σύνοδο του Β' Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας.

«Ελληνο-βουλγαρική Σύνοδος κατά της Μακεδονίας», ανέφερε στο πρωτοσέλιδό της η Utrinski Vesnik, επισημαίνοντας πως οι κ.κ. Σαμαράς και Μπορίσοφ απέστειλαν ηχηρό μήνυμα προς την ΠΓΔΜ ότι αν δεν υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις καλής γειτονίας, θα παραμείνει στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας «πήρε κατά κάποιον τρόπο τη μορφή χαρακτήρα κατά της Μακεδονίας», ανέφερε η Dnevnik επικαλούμενη έμπειρους διπλωμάτες της ΠΓΔΜ.

Τα ΜΜΕ των Σκοπίων προέβαλαν επίσης την επισήμανση του κ. Σαμαρά ότι η αρχή του σεβασμού της καλής γειτονίας αναγνωρίζεται πλέον (μετά και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.) ως προϋπόθεση για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. - κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Μπορίσοφ κατά τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Τέλος, από τα ΜΜΕ των Σκοπίων προβάλλεται η ιδιαίτερη αναφορά του κ. Μπορίσοφ στην ταινία «Τρίτο Ημίχρονο» του σκηνοθέτη Ντάρκο Μίτρεφσκι, στην οποία εμφανίζεται ο βουλγαρικός στρατός κατοχής στην ΠΓΔΜ να συλλαμβάνει και να στέλνει στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης τους Εβραίους που ζούσαν στα Σκόπια.

Η ταινία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Βουλγαρία.

Στο μεταξύ, κατά της απόφασης δικαστηρίου της ΠΓΔΜ για έξωση από τα γραφεία τους στην πόλη των Σκοπίων διαδήλωσαν 1.000 βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και υποστηρικτές τους.

Οι βετεράνοι παρτιζάνοι της περιόδου 1941-1944, κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι βρίσκεται πίσω από την επίμαχη απόφαση του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, καλούνται να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους στα οποία στεγάζονται τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Οι παρτιζάνοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν δείχνει κανένα σεβασμό στις θυσίες και στους αγώνες κατά του φασισμού και δεν μπορεί να ξεπεράσει τις ιδεολογικές προκαταλήψεις της.

Οι βετεράνοι κρατούσαν ένα τεράστιο πανό στο οποίο αναγραφόταν «No Pasaran», ενώ στη διάρκεια της διαδήλωσης ακούγονταν παρτιζάνικα και πατριωτικά τραγούδια.

Οι βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου απέστειλαν και επιστολή προς τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην οποία εκφράζουν την αγανάκτηση τους για την «ντροπιαστική και άνευ προηγούμενου απόφαση».

Στη διαδήλωση αυτή παραβρέθηκαν και βουλευτές της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
 www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment