Wednesday, December 5, 2012


Επισκόπηση τύπου

«Η CDU κρατιέται στη ζωή από τη Μέρκελ»

H θριαμβευτική επανεκλογή της Ά. Μέρκελ στην προεδρία της CDU, κυριαρχεί στα ρεπορτάζ και τα σχόλια του γερμανικού τύπου. Πολλές είναι οι αναφορές στην ελληνική «πρωτιά» στο πεδίο της διαφθοράς.
«Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, CDU, συντηρείται στη ζωή από την Άγκελα Μέρκελ», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και προσθέτει: «Αυτή η καγκελάριος βρίσκεται στο απόγειο της δόξας της. Δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει προσπάθειες στο συνέδριο του κόμματός της. Το συνέδριο είναι αυτό που θα πρέπει να προσπαθήσει να την κερδίσει. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση είναι ευγνώμων για όλα όσα της δίνει η πρόεδρός της…Υπήρχε μια εποχή, στην οποία οι σύνεδροι της CDU ήταν υπερήφανοι να εκπροσωπούν ένα σοφό κόμμα. Σήμερα είναι ευγνώμονες για το γεγονός ότι εκπροσωπούν αυτό το κόμμα με μια επιτυχημένη καγκελάριο», επισημαίνεται στο σχόλιο.
Η Stuttgarter Zeitung παρατηρεί για το ίδιο θέμα: «Η CDU δεν διαθέτει προφίλ και αναγνωρισιμότητα. Αντίθετα διαθέτει τη δημοτικότητα της Μέρκελ. Ωστόσο αυτή δεν προκύπτει από το ρόλο της ως προέδρου του κόμματος, αλλά από το γεγονός ότι προσλαμβάνεται περισσότερο ως ακομμάτιστη πρόεδρος της Δημοκρατίας και λιγότερο ως χριστιανοδημοκράτισσα πολιτικός».
«Η καγκελάριος τόλμησε να επιδοθεί στην αναδιάρθρωση της ΕΕ»
Η καγκελάριος, στην οποία επιρρίπτεται ότι αποφεύγει το ρίσκο, τόλμησε να επιδοθεί στην αναδιάρθρωση της ΕΕΗ καγκελάριος, στην οποία επιρρίπτεται ότι αποφεύγει το ρίσκο, τόλμησε να επιδοθεί στην αναδιάρθρωση της ΕΕ
Στα πολιτικά προσόντα της καγκελαρίου αναφέρεται το σχόλιο της συντηρητικής Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία παρατηρεί μεταξύ άλλων: «Η καγκελάριος, στην οποία επιρρίπτεται ότι αποφεύγει το ρίσκο, τόλμησε μετά από αξιολόγηση των κινδύνων και των ευκαιριών να επιδοθεί στην αναδιάρθρωση της ΕΕ. Και ανεξαρτήτως της έκβασης του, το εγχείρημα αυτό θα παραμείνει συνδεδεμένο με το όνομά της. Ήδη σήμερα κάποιοι αγανακτισμένοι πολίτες της επιρρίπτουν εξαπάτηση του λαού και εσχάτη προδοσία. Ωστόσο, η πλειονότητα των Γερμανών φαίνεται πως την πιστεύει, όταν αυτή ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν ανώδυνες και γρήγορες λύσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ. Ακόμη και η αντιπολίτευση, η οποία θα ήθελε πολύ να την κατηγορήσει για άσκηση εσφαλμένης ευρωπαϊκής πολιτικής, ψηφίζει κάθε φορά τη γραμμή της με βαριά καρδιά», τονίζει η εφημερίδα.
Τέλος, η αυστριακή Der Standard, υποστηρίζει ότι ο θρίαμβος της Μέρκελ έχει και μια άλλη όψη: καλύπτει τη σιωπή που επικρατεί πίσω από την καγκελάριο και πρόεδρο του κόμματος. Αν κοιτάξει κανείς καλύτερα θα δει τα προβλήματα της CDU. Δεν έχει πλέον επιρροή στις μεγάλες πόλεις, δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης της φτώχειας στην τρίτη ηλικία και δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη με ποιο τρόπο θα υλοποιήσει τη στροφή στο πεδίο της ενέργειας. Πολλοί στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα στηρίζονται υπερβολικά πλέον στην λάμψη της Μέρκελ.
«Η διαφθορά στην Ελλάδα αυξάνεται δραματικά»
Η Διεθνής Διαφάνεια μελέτησε τη διαφθορά του δημόσιου τομέα σε 170 χώρεςΗ Διεθνής Διαφάνεια μελέτησε τη διαφθορά του δημόσιου τομέα σε 170 χώρες
«Η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ», «Η Ελλάδα καταρρέει στον δείκτη διαφθοράς» και η «Η διαφθορά στην Ελλάδα αυξάνεται δραματικά», είναι μερικοί από τους τίτλους των ρεπορτάζ στις online εκδοχές των γερμανικών εφημερίδων που σχολιάζουν την έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας για τη διαφθορά. Το Der Spiegel αναφέρει σχετικά: «Δωροδοκημένοι δημόσιοι υπάλληλοι, αγορασμένοι πολιτικοί: Η Διεθνής Διαφάνεια μελέτησε τη διαφθορά του δημόσιου τομέα σε 170 χώρες. Ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η κατάσταση έχει κάπως βελτιωθεί».
«Πισωγύρισμα» διαπιστώνει και Die Welt του Βερολίνου, που παρατηρεί: «Σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης η διαφθορά δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Διαφάνειας. Με μόνο 36 στους 100 βαθμούς, όπως αναφέρεται στον δείκτη διαφθοράς για το 2012, η υπερχρεωμένη χώρα είναι ουραγός στην Ευρώπη».
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος              dw de
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

No comments:

Post a Comment