Sunday, December 23, 2012

ΜΕ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝΓια την αστική ανάπλαση
22/12/2012

Τη στήριξη έργων αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία μέσω της πρωτοβουλίας Jessica ενέκρινε η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το ελληνικό και το βουλγαρικό καθεστώς συνάδουν με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

Το ταμείο χαρτοφυλακίου JESSICA Holding Fund Greece, με προϋπολογισμό ύψους 258 εκατ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, χρηματοδοτείται εν μέρει από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. και εν μέρει από την εθνική δημόσια χρηματοδότηση. 

Πέντε ταμεία, τα οποία επιλέχθηκαν με ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, θα παράσχουν δάνεια και επενδυτικά κεφάλαια υπό ευνοϊκούς όρους για έργα αστικής ανάπτυξης.

Κάθε έργο πρέπει να διαθέτει ένα επιχειρηματικό σχέδιο που να εξασφαλίζει την αποπλήρωση των δημοσίων επενδύσεων. Επαγγελματίες και ανεξάρτητοι διαχειριστές κεφαλαίων θα εξασφαλίσουν τη λήψη συνετών επενδυτικών αποφάσεων και θα εγγυηθούν την οικονομική βιωσιμότητα των ταμείων, βάσει εγκεκριμένης επενδυτικής στρατηγικής. 

Επιπλέον, οι ιδιώτες επενδυτές θα χρηματοδοτήσουν το κόστος κάθε σχεδίου (τουλάχιστον το 30% στην Ελλάδα), δημιουργώντας έτσι αποτέλεσμα μόχλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι τη διάθεση ποσού άνω των 1,2 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση 23 ιδιαίτερα καινοτόμων ευρωπαϊκών έργων επίδειξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποφάσισε την προηγούμενη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα χρηματοδότησης NER300. 

Τα έργα θα συγχρηματοδοτηθούν με τα έσοδα που προέρχονται από την πώληση των 200 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπής από το απόθεμα για νεοεισερχόμενους (NER) του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ.

Τα έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών στον τομέα των ΑΠΕ: βιοενέργεια (συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων βιοκαυσίμων), συστήματα συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας, γεωθερμική ενέργεια, αιολική ενέργεια, ωκεάνια ενέργεια και διαχείριση κατανεμημένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (έξυπνα δίκτυα).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, από τη στιγμή που θα αρχίσουν να λειτουργούν τα έργα αυτά θα αυξηθεί συνολικά η ετήσια παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ευρώπη κατά περίπου 10 TWh, ποσότητα ενέργειας που αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση καυσίμων άνω του ενός εκατομμυρίου επιβατικών αυτοκινήτων.

Το σημαντικότερο είναι ότι επιδιώκεται η επιτυχής επίδειξη τεχνολογιών που στη συνέχεια θα συμβάλουν στην σημαντική αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές σε ολόκληρη την Ε.Ε., τονίζει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

«Τα Χριστούγεννα ήρθαν φέτος νωρίτερα: η σημερινή απόφαση αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πολιτική της Ε.Ε. για το κλίμα», δήλωσε η αρμόδια για την κλιματική δράση Επίτροπος Κόνι Χέντεγκορντ.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα NER300, είπε πως είναι ένας μηχανισμός «Ρομπέν των Δασών», ο οποίος υποχρεώνει τους ρυπαίνοντες να πληρώνουν για μεγάλης κλίμακας επίδειξη νέων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα. 

Σύμφωνα με την κ. Χέντεγκορντ, οι επιχορηγήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ - που καταβάλλουν οι ρυπαίνοντες - θα συμβάλουν στη μόχλευση περαιτέρω ποσού 2 δισ. ευρώ υπό μορφή ιδιωτικών επενδύσεων στα 23 επιλεγμένα έργα επίδειξης χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. «Αυτό θα βοηθήσει την Ε.Ε. να διατηρήσει την πρωτοπόρο θέση της όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να δημιουργήσει άμεσα θέσεις εργασίας στην Ε.Ε.», ανέφερε.                            dw de

No comments:

Post a Comment