ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΕΛΕΤΟ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΟ ΚΡΑΝΙΟ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΓΝΑΘΟΣ
Το DNA δείχνει την ταυτότητα του νεκρού
Παγκόσμιο δέος από τη νέα εντυπωσιακή αποκάλυψη στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου. Οι επιστήμονες πλέον έχουν τη δυνατότητα σε μικρό χρονικό διάστημα να αποκρυπτογραφήσουν το προφίλ του επιφανούς νεκρού.
Το μεγάλο μυστικό του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης και της ταυτότητας του «ενοίκου» του, ξεκλειδώνει ο σκελετός που βρέθηκε σε κιβωτιόσχημο τάφο στο βάθος του τρίτου θαλάμου.
Oι ειδικοί επιστήμονες, με τη μέθοδο της ανάλυσης του DNA και της ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα 14, θα είναι σε θέση σε λιγότερο από τρεις μήνες να δώσουν απαντήσεις στα τέσσερα w -who, why, where, when- (ποιος, γιατί, πότε, πού) αναφορικά με τον νεκρό του τάφου, όπως λέει στο «Εθνος» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Ερευνητικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», Γιάννης Μανιάτης.
Ο τελευταίος είναι μέλος της Ομάδας Ανθρωπολογικών Ερευνών -την αποτελούν έξι επιστήμονες-, της μοναδικής που υπάρχει στην Ελλάδα, και συνεργάζεται εδώ και πάνω από μία δεκαετία με τους αρχαιολόγους στη Βεργίνα που μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν τον σχεδόν ακέραιο σκελετό, δίνοντας απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα. Ετσι θα είναι σε θέση να βρει το γενετικό προφίλ του νεκρού και να εντοπίσει τυχόν συγγένειές του με τους νεκρούς στη Βεργίνα, όπου υπάρχει ήδη βάση δεδομένων.
Ολο το προφίλ του νεκρού, από το πού και πότε έζησε, μέχρι το τι έτρωγε μπορεί να αποκρυπτογραφήσει το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα 14 θα προσδιορίσει τη χρονική περίοδο που έζησε και πέθανε ο νεκρός, με απόκλιση 100-150 χρόνων και αυτό έχει να κάνει «με την κύμανση του ραδιοϊσοτόπου (άνθρακας 14) στην ατμόσφαιρα», όσο πιο σύγχρονο είναι το εύρημα, τόσο μικρότερη είναι η απόκλιση.
Ο ανθρωπολόγος, Θόδωρος Αντίκας, μπορεί άμεσα σε μία μέρα να δώσει το φύλο του νεκρού και σε έναν μήνα το ύψος και την ηλικία του και σ΄ αυτό βοηθά και το γεγονός ότι βρέθηκε τόσο το κρανίο όσο και η κάτω γνάθος του νεκρού. Η ανθρωπολογική εξέταση είναι σχετικά εύκολη, επειδή ο σκελετός προέρχεται από ενταφιασμό και όχι από καύση», δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Αντίκας και συμπλήρωσε ότι η αναγνώριση του φύλου είναι μια σχετικά εύκολη και σύντομη διαδικασία, και προκύπτει από τη μελέτη της γωνίας του σαγονιού, τη σύμφυση της λεκάνης, τα δόντια.
Το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, όπως μας είπε ο διευθυντής του, Γ. Μανιάτης, σε λιγότερο από 3 μήνες θα είναι σε θέση να απαντήσει για το ποια περίοδο έζησε ο νεκρός, με απόκλιση αρχικά 150 χρόνων, που μπορεί όμως να περιοριστεί ακόμη και στα 20 χρόνια αν βρεθεί δείγμα π.χ. ξύλου και γίνει συνδυαστική χρονολόγηση. Και σε επίσης 3 μήνες να δώσουν λεπτομέρειες για το πού έζησε, αν υπέφερε από κάποια ασθένεια και τι διατροφικές συνήθειες είχε.
Ο σκελετός... μιλάει, λένε οι επιστήμονες, και δίνει ακριβείς και πολύτιμες πληροφορίες. Αν δεν είναι πολύ κατακερματισμένος και δεν χρειάζεται πολύ καθάρισμα, η έρευνα είναι πιο εύκολη. «Με τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος (DNA) μπορούμε να βρούμε πολύ σημαντικά στοιχεία για τον νεκρό. Ακόμη και το μικρότερο κοκαλάκι μάς βοηθά να μάθουμε πληροφορίες για αυτόν και τη ζωή του», μας είπε ο κ. Αντίκας.
«Σε λιγότερο από 3 μήνες μπορούμε να πούμε το πότε έζησε και πέθανε, ενώ ο συνδυασμός της ραδιοχρονολόγησης με τις αναλύσεις DNA θα μας πουν για το γενετικό προφίλ του νεκρού. Και μπορούμε να αντλήσουμε στοιχεία από την τράπεζα δεδομένων της Βεργίνας, για τυχόν συγγένεια με τη βασιλική οικογένεια, επίσης να κρατήσουμε γενετικό υλικό που να ταυτιστεί με άλλες ταφές που ίσως βρεθούν στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε: «Τα συνευρήματα είναι πολύτιμα για μας και η έρευνα των αρχαιολόγων στα κτερίσματα και τα λοιπά αντικείμενα θα βοηθήσει σημαντικά».
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, των τριών μηνών, οι έρευνες του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα. Πού ζούσε, πώς ζούσε, τι έτρωγε, πώς κινούνταν, αν υπέφερε από κάποια ασθένεια. Η αιτία θανάτου είναι ένα ζήτημα που μπορεί να απαντηθεί σχετικά εύκολα αν υπάρχει εμφανές εύρημα λ.χ. μια τρύπα στο κρανίο ή τραύμα, διαφορετικά θα απαιτηθεί λίγος χρόνος για να βρεθούν τα ακριβή αίτια - κυρίως αν είναι παθολογικά.
Πειραματικές και εργαστηριακές αναλύσεις με σταθερά ισότοπα (άνθρακας 13) θα δώσουν στοιχεία για τη διατροφή. «Αν για παράδειγμα έχει χαλασμένα δόντια και τερηδόνα, σημαίνει ότι έτρωγε πλιγούρι και γενικά η διατροφή του ήταν φτωχή, ενδεχομένως και ο ίδιος να ήταν φτωχός, αν όμως τα δόντια του είναι σε καλή κατάσταση, αυτό σημαίνει ότι έτρωγε ψάρια και κρέας», σημείωσε ο κ. Αντίκας και συμπλήρωσε: «Η ομάδα μας έχει τεράστιες δυνατότητες. Μπορούμε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να δώσουμε απαντήσεις ακριβείς σε μια σειρά καίριων ερωτημάτων.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ - ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ
Η ειδική ανάλυση του DNA γίνεται σε θάλαμο με ειδικές συνθήκες πίεσης (clean room) στο Ινστιτούτο Βιομοριακών Μελετών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με το οποίο συνεργάζεται ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και εκεί θα απευθυνθεί το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, αν του ανατεθεί το έργο της εξέτασης του σκελετού της Αμφίπολης.
Η ειδική ανάλυση του DNA γίνεται σε θάλαμο με ειδικές συνθήκες πίεσης (clean room) στο Ινστιτούτο Βιομοριακών Μελετών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με το οποίο συνεργάζεται ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και εκεί θα απευθυνθεί το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, αν του ανατεθεί το έργο της εξέτασης του σκελετού της Αμφίπολης.
Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα 14 θα προσδιορίσει τη χρονική περίοδο που έζησε και πέθανε ο νεκρός. Αρχικά με απόκλιση 100-150 χρόνων και αυτό έχει να κάνει «με την κύμανση του ραδιοϊσότοπου (άνθρακας 14) στην ατμόσφαιρα». Οπως εξηγεί όσο πιο σύγχρονο είναι το εύρημα, τόσο μικρότερη είναι η απόκλιση. Ομως αν βρεθούν και δείγματα ξύλου στον τάφο, τότε συνδυαστικά αυτός ο χρόνος μπορεί να μειωθεί και στα 20 χρόνια. Η Ομαδα Ανθρωπολογικών Ερευνών βρίσκεται εδώ και πάνω από μία δεκαετία στη Βεργίνα και τα τελευταία 2-3 χρόνια μελετά συστηματικά τα ευρήματα του τάφου ΙΙ, του Φιλίππου.
- Διαβάστε ακόμη
No comments:
Post a Comment