Thursday, November 6, 2014

Παράθυρο για συνεννόηση στα εθνικά θέματα από ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΩΤΗ ΑΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Παράθυρο για συνεννόηση στα εθνικά θέματα από ΣΥΡΙΖΑ

Ψυχραιμία και όχι πλειοδοσία στα εθνικά θέματα συνιστά ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας παράθυρο για συνεννόηση ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει σε οποιοδήποτε συμβούλιο αρχηγών, ακόμα και αν πρόκειται για εθνικά θέματα ή για το χρέος.

Ο εκπροσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης με τους δημοσιογράφους στη χθεσινή πρώτη ενημέρωση
Ο εκπροσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης με τους δημοσιογράφους στη χθεσινή πρώτη ενημέρωση
Στην πρώτη άτυπη εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης συνέστησε ψυχραιμία αλλά και ωριμότητα στα θέματα των σχέσεων της χώρας μας με την Τουρκία.
Ζήτησε να μην εμπλακούν τα εθνικά θέματα στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, κάνοντας λόγο για «νηφαλιότητα και όχι πλειοδοσία, αλλά ούτε στο όνομά τους να υποτιμάται η οικονομική κρίση». Μάλιστα, σε σχετικό ερώτημα για το εάν μπορούν να προκληθούν εκλογές με την επίκληση των εθνικών θεμάτων είπε πως «το απεύχομαι».
Σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε πρόσκληση σε όλα τα κόμματα να προσέλθουν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, την ερχόμενη Δευτέρα, λέγοντας ότι «αν οι αρχηγοί θέλουν περαιτέρω ενημέρωση για τα εθνικά θέματα, είναι καλοδεχούμενοι».
Στην εφ' όλης της ύλης ενημέρωση ο Πάνος Σκουρλέτης επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει καμία συμφωνία με τους δανειστές, πριν από τις εκλογές, ενώ προειδοποίησε ότι «αυτά που λέμε είναι σήμα προς όλους».
Ωστόσο, εκτίμησε ότι πριν από τις εκλογές δεν θα υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία για το θέμα του χρέους.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και ανεξάρτητα από την πρόταση που κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος διευκρίνισε ότι ΣΥΡΙΖΑ θα μετάσχει, ανεξάρτητα από το θέμα που μπορεί να συζητηθεί, αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα ότι, για οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων στο θέμα του χρέους, θα πρέπει οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να αποδεχθούν ότι το σημερινό χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Αλλο η συναίνεση με περιεχόμενο και άλλο η συνενοχή. Αυτή δεν θα τη βρουν σε εμάς», είπε χαρακτηριστικά.
Για τον Αντ. Σαμαρά
Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ακόμη ότι «ο κ. Σαμαράς δεν αντέχει ούτε μία μίνιμουμ επικοινωνία». Ανέφερε ως παράδειγμα και την ελάχιστη παρουσία του στη Βουλή όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ χαρακτήρισε ως «μόνιμη τακτική εκ μέρους του» τη «στρατηγική έντασης», η οποία προέβλεψε ότι θα αποτελέσει και αναπόσπαστο μέρος του τρόπου με τον οποίο θα πολιτευτεί ως τις εκλογές. «Πολλές φορές φλερτάρει με ακραίες απόψεις και θέσεις που παραπέμπουν στο παρελθόν» σημείωσε.
«Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός μιλά για ανάγκη συναίνεσης τώρα, ζητώντας να βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναιρεί τον εαυτό του για την επόμενη Βουλή που θα είναι και πιο αντιπροσωπευτική», είπε, δεσμευόμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσεγγίσει το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας με λογική συναίνεσης στην επόμενη Βουλή, όπου εκτιμά ότι θα έχει την πλειοψηφία. Μάλιστα άφησε ανοικτό να εκλεγεί πρόεδρος, ακόμη και μη πολιτικό πρόσωπο, ενώ, σε ερώτημα αν θα μπορούσε να είναι πολιτικός που υπηρέτησε μνημονιακές πολιτικές, είπε ότι «δεν πάσχουμε από πρόσωπα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι κράτησε αποστάσεις από την πρόταση του Π. Καμμένου για παραίτηση του Κάρολου Παπούλια, σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο, καταθέτοντας την πρόταση για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Economist: Νίκη και συνεργασία με Ποτάμι
Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με 33% αλλά και συνεργασία με το Ποτάμι αναφέρει ο Economist, σε άρθρο του με τον τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απόλυτη πλειοψηφία, αλλά οι στρατηγικοί αναλυτές του κόμματος προβλέπουν ότι θα πάρει το 33% των ψήφων. Αποκλείοντας τη Νέα Δημοκρατία, ο Economist γράφει ότι ο ΣΥΡΙΖA μπορεί να συνεργαστεί με κάποια από τα υπόλοιπα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το Ποτάμι.
Παναγιώτης Τσούτσιας   ethnos

No comments:

Post a Comment