Friday, November 21, 2014

«ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΗ»

«ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΗ»

Χαρδούβελης: Σύγκλιση με τρόικα αλλά πιέζουν για τον προϋπολογισμό

«Παλεύουμε. Υπάρχει σύγκλιση αλλά πιέζουν για τον προϋπολογισμό. Έχουνε κάνει λάθη», είναι η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Είπε ακόμη ότι η τρόικα δεν δίνει ποσό για το «δημοσιονομικό κενό».

Χαρδούβελης: Σύγκλιση με τρόικα αλλά πιέζουν για τον προϋπολογισμό
Στην ερώτηση πότε επιστρέφει η τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αν θέλει μπορεί να έρθει σε μια ημέρα».
Στην ερώτηση αν έχει τεθεί ζήτημα παράτασης του προγράμματος για ένα έτος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια επίσημη θέση».

Νωρίτερα, ο κ. Χαρδούβελης παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, το οποίο προβλέπει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης 2,9% της ελληνικής οικονομίας και πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ.
Πρόκειται για τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε ότι αφορά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα σημειώσει νέα πτώση στο 22,6% από 24,8% φέτος.
Χθες, παρά την τετράωρη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, με βασικό «αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό για το 2015, οπότε παραμένει ανοικτή η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «εξακολουθεί να υπάρχει από αυτούς η θέση τους για το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό» (σ.σ. η τρόικα το προσδιορίζει σε 2,6- 3,6 δισ. ευρώ). Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε οι σωστοί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια».

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015 και με τη συγκεκριμένη παραδοχή κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός.
Ερωτηθείς δε εάν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, απάντησε χαρακτηριστικά «δεν έχουμε ημερομηνία ακόμη», αλλά «συνεχίζονται οι συζητήσεις».

Ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε, επίσης, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη άνοιξε όλη η γκάμα των θεμάτων και πως «συμφωνήσαμε σε πολλά», προσθέτοντας ότι για την κυβέρνηση παραμένει ως ορόσημο η συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου. «Προέχει να κλείσουμε τον τρέχοντα έλεγχο για να πάμε παρακάτω. Για εμάς προέχει να κλείσουμε την αξιολόγηση», συμπλήρωσε.
Στην τηλεδιάσκεψη, που άρχισε με περισσότερες από τρεις ώρες καθυστέρηση (στις 11.30 το βράδυ της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα), μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι παραμετρικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που απορρίπτει η ελληνική πλευρά, ο συνδικαλιστικός νόμος και το λοκ άουτ, όπου υπάρχει σύγκλιση θέσεων, οι αλλαγές στον ΦΠΑ που σύμφωνα μετην κυβερνητική θέση δεν είναι απαραίτητες.  ethnos

No comments:

Post a Comment