Thursday, November 27, 2014

Ο Πάπας για την «κουρασμένη» Ευρώπη

Επισκόπηση τύπου

Ο Πάπας για την «κουρασμένη» Ευρώπη

Η ομιλία του Πάπα στο Ευρωκοινοβούλιο, η νέα αναταραχή στο Φέργκιουσον και τα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου, στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης.
Την ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχολιάζει η ιταλική La Stampa: «(…) Για άλλη μια φορά ο επίσκοπος της Ρώμης, ο οποίος γεννήθηκε στην Αργεντινή (…), δεν περιορίστηκε σε κανένα κλισέ. Πρόβαλε ιδέες οι οποίες απηχούν τις απόψεις των πιο πεπεισμένων υποστηρικτών της ενωμένης Ευρώπης, οι οποίες ανταποκρίνονται όμως παράλληλα και στους φόβους των αντιευρωπαϊκών κινημάτων. (…) Η Ευρώπη την οποία αντίκριζε χθες, δεν αποτελεί πλέον το κέντρο του κόσμου. Πρόκειται για μια κουρασμένη ήπειρο, η οποία από ‘μητέρα Ευρώπη’ έγινε η ‘γιαγιά Ευρώπη’. (…) Η Ευρώπη δεν αποτελεί πλέον το κέντρο του κόσμου, αλλά στον κόσμο του σήμερα η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε. Αυτό έπρεπε να μας υπενθυμίσει ένας Πάπας που γεννήθηκε στην Αργεντινή».
«Η Αμερική έχει πρόβλημα αστυνομικής βίας»
«Σε πολλές περιοχές οι αυθαίρετοι έλεγχοι της αστυνομίας σε βάρος μειονοτήτων είναι η πραγματικότητα»
«Σε πολλές περιοχές οι αυθαίρετοι έλεγχοι της αστυνομίας σε βάρος μειονοτήτων είναι η πραγματικότητα»
Με αφορμή την απαλλαγή του αστυνομικού που πυροβόλησε θανάσιμα τον 18χρονο Αφροαμερικανό στο Φέργκιουσον και τη νέα αναταραχή που ακολούθησε, η γερμανικήSüddeutsche Zeitung σχολιάζει: «(…) Η ποινική ευθύνη του αστυνομικού αποτελεί μόλις μια πτυχή της υπόθεσης Μάικλ Μπράουν. Πίσω από αυτήν κρύβονται πολύ πιο θεμελιώδη ερωτήματα: γιατί καταλήγουν συχνά θανάσιμα τέτοιες συμπλοκές; Γιατί βγάζουν οι αστυνομικοί τόσο γρήγορα το όπλο και το χρησιμοποιούν ακόμη και όταν οι υποτιθέμενοι εγκληματίες είναι άοπλοι; Γιατί σε πολλές φτωχές, κοινώς μαύρες, συνοικίες, η αστυνομία θεωρείται δύναμη κατοχής; Γιατί συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο; Και φυσικά, γιατί είναι τόσο συχνά τα θύματα νεαροί μαύροι άνδρες; Η Αμερική, και αυτό δεν ισχύει από το Φέργκιουσον, έχει πρόβλημα αστυνομικής βίας».
Η Nürnberger Nachrichten παρατηρεί: «Το γεγονός ότι οι μαύροι γίνονται πιο σπάνια αστυνομικοί, αλλά καταλήγουν πιο συχνά στη φυλακή έχει φυσικά πολύ βαθύτερα αίτια. Προκειμένου να επιτύχουν την έξοδό τους από τις φτωχογειτονιές, απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις στην εκπαίδευση. Οι δυνατότητες κοινωνικής ανόδου είναι κακές, ιδιαίτερα σε υποβαθμισμένες συνοικίες και σχολεία. Ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα εμφανίστηκε ως συμφιλιωτής, εντούτοις ειδικά τώρα η ισότητα φαντάζει ως κάτι πολύ μακρινό».
Για το ίδιο θέμα η Kölner Stadt-Anzeiger: «Το γεγονός ότι μια τεράστια πληθυσμιακή ομάδα δεν εμπιστεύεται το σύστημα δικαίου, συνιστά υπαρξιακό πρόβλημα για μια δημοκρατία. Το χειρότερο όμως είναι ότι η κριτική αυτή έχει ουσία. Σε πολλές περιοχές οι αυθαίρετοι έλεγχοι της αστυνομίας σε βάρος μειονοτήτων είναι η πραγματικότητα. Στη μάχη κατά του ρατσισμού και της βίας υπό τον πρώτο μαύρο πρόεδρο, οι ΗΠΑ δεν σημείωσαν δυστυχώς πρόοδο. Το σημαντικότερο τώρα είναι να αντιληφθεί η λευκή Αμερική ότι η πρόοδος αυτή είναι περισσότερο προς το δικό της συμφέρον. Γιατί, δεδομένης της δημογραφικής εξέλιξης, κάποια στιγμή θα αποτελούν μια απλή μειονότητα οι ίδιοι οι λευκοί».
H «δικτατορία» του Ολυμπιακού
«Το γεγονός ότι ακούγεται και το όνομα του Ευάγγελου Μαρινάκη δεν φαίνεται να εκπλήσσει κανέναν στην Ελλάδα»
«Το γεγονός ότι ακούγεται και το όνομα του Ευάγγελου Μαρινάκη δεν φαίνεται να εκπλήσσει κανέναν στην Ελλάδα»
Τα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου με αφορμή την πρόσφατη διακοπή του πρωταθλήματος μετά την επίθεση που δέχθηκε ο Χριστόφορος Ζωγράφος, σχολιάζει η γερμανικήTageszeitung υπό τον τίτλο «Ο δικτάτορας». Αναφερόμενη στις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και στις έρευνες που διεξάγονται, η εφημερίδα παρατηρεί:
«Το γεγονός ότι ακούγεται και το όνομα του Ευάγγελου Μαρινάκη δεν φαίνεται να εκπλήσσει κανέναν στην Ελλάδα. Με τον αμφιλεγόμενο έλληνα εφοπλιστή, ιδιοκτήτη και πρόεδρο του Ολυμπιακού που έχει κατακτήσει 41 φορές το πρωτάθλημα, η δικαιοσύνη ασχολείται εδώ και καιρό. Η ελληνική εισαγγελία επιρρίπτει στον Μαρινάκη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δωροδοκία, εκβιασμό και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Στη βάση μιας έκθεσης της UEFA με αντικείμενο τη διαφθορά και αλλοιώσεις αποτελεσμάτων στην Super League, οι ελληνικές αρχές διεξάγουν ήδη από τον Ιούνιο του 2011 έρευνες σε βάρος του Μαρινάκη και 68 ακόμη υπόπτων. Η εισαγγελία εικάζει ότι χρησιμοποιεί ένα μαφιόζικο δίκτυο αστυνομικών, δικαστών, πολιτικών και άλλων παραγόντων, προκειμένου να διασφαλίσει την κυριαρχία του Ολυμπιακού στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό δεν ακούγεται και τόσο παράξενο. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης συγκρίνει την ποδοσφαιρική πρωτοκαθεδρία του εσαεί πρωταθλητή Ολυμπιακού με μια δικτατορία. Ο παράγοντας της ΑΕΚ όμως έχει παρόλα αυτά μια μικρή ελπίδα: ‘Δεν υπάρχει δικτατορία σε αυτό τον πλανήτη που να μην έχει πέσει. Και αυτή θα πέσει, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρή είναι’, είπε την περασμένη εβδομάδα. Επί δεκαετίες ο Ολυμπιακός κατάφερε να οικοδομήσει στην Super League μια τρόπον τινά ακλόνητη μονοπωλιακή θέση. Για την παραδοσιακή ομάδα του Πειραιά η κατάκτηση του εθνικού πρωταθλήματος έχει εξελιχθεί σε ζήτημα επιβίωσης».
Όπως εξηγεί προς την εφημερίδα ο δημοσιογράφος Κώστας Καλφόπουλος, με αυτό τον τρόπο και την απευθείας πρόκριση στο Champions League που του εξασφαλίζει 16 εκατομμύρια, χρηματοδοτείται όλη η ομάδα. Το πρωτάθλημα, όπως λέει, δεν αποφέρει πλέον κέρδη ενώ ο αριθμός των θεατών επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Παράλληλα, όπως σημειώνεται, με μια έξυπνη πολιτική μετεγγραφών ο Ολυμπιακός καταφέρει να περιορίσει τις απώλειες που καταγράφονται σε εθνικό επίπεδο.
Κώστας Συμεωνίδης dw de

No comments:

Post a Comment