ΑΛΛΑΓΗ ΓΡΑΜΜΗΣ
«Παράθυρο» για συναινετικές λύσεις ανοίγει η Κουμουνδούρου
Προβλήματα στρατηγικής δεν έχουν μόνο τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται ότι διαφαινόμενη άρνηση των Βρυξελλών να καταλήξουν σε μία συμφωνία με την κυβέρνηση, αφορά και τους ίδιους, στην περίπτωση που κληθούν να συνεχίσουν εκείνοι τις διαπραγματεύσεις, ενώ φαίνεται ότι ανησυχούν και για το ενδεχόμενο να βρει η κυβέρνηση τους «180» και να χάσουν το σημερινό τους πλεονέκτημα, αν οι εκλογές γίνουν το 2016.
Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, αλλά και καθώς δεν θέλουν να χρεωθούν την αδυναμία συνεννόησης, στο ΣΥΡΙΖΑ (ή σωστότερα κάποιοι στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ) αναζητούν το δικό τους plan b, προκειμένου να απεμπλακούν, αν χρειαστεί, από το «εκλογές τώρα», αφήνοντας «παράθυρα» για συναινετικές λύσεις, κυρίως για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου φαίνεται ότι καταλαβαίνουν πως κάποιοι στις Βρυξέλλες αποφεύγουν να δώσουν λύσεις τώρα, αναμένοντας την κατάληξη των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Αλ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της Π.Γ. την Τετάρτη, αυτό που υπογράμμισε πρωτίστως ήταν πως «όποια προσπάθεια και αν γίνει εκ μέρους της τρόικας και άλλων κέντρων να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα μνημονιακή συμφωνία, αυτή θα πέσει στο κενό».
Είχε προηγηθεί μια επισήμανση του Γ. Δραγασάκη, ο οποίος όταν σε συνέντευξή του ρωτήθηκε για την εμπλοκή των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, τόνισε πως «το πρόβλημα έχει γίνει περίπλοκο και για τους δανειστές». Δηλαδή, πρόσθεσε «δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε διλήμματα και για να δώσω και μία πολιτική ερμηνεία, ενδεχομένως η σκληρή τους στάση δεν αφορά μόνο αυτή την κυβέρνηση. Ίσως θέλουν να δείξουν πώς θα φερθούν και στην επόμενη κυβέρνηση. Εφαρμόζουν μία σκληρή τακτική την οποία ενδεχομένως θα ήθελαν να συνεχίσουν και μετά, εάν τους παίρνει».
Μια άλλη πολιτική
Μέσα σε αυτό το κλίμα έντονου προβληματισμού και ανησυχίας και στην προσπάθεια κάποιων να αναζητήσουν και μια άλλη πολιτική τακτική, έπεσε στο «τραπέζι», κατ΄ αρχήν από τον Δημ. Παπαδημούλη η πρόταση για την αποσύνδεση του χρόνου των εκλογών από την προεδρική εκλογή, σημειώνοντας σε ανάρτησή του στο twitter πως «η τρόικα δεν βιάζεται να γυρίσει και απαιτεί. Απάντηση: Συνάντηση Τσίπρα-Σαμαρά και συμφωνία πακέτο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκλογές και απομείωση του χρέους». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα τόσο στη διαδικτυακή του ανάρτηση, όσο και σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο των εκλογών, αν και πάγια θέση της Κουμουνδούρου ήταν (και παραμένει επισήμως) η άμεση προκήρυξη εκλογών και εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την επόμενη Βουλή.
Ακολούθησε θετική ανταπόκριση της Κουμουνδούρου για το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Σαμαρά-Τσίπρα (ενταγμένη προφανώς στην προσπάθεια να μη χρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την άρνηση συνεννόησης), η οποία απορρίφθηκε από το Μαξίμου, αφού ως προϋπόθεση μιας τέτοιας συνάντησης τέθηκε και πάλι το ζήτημα της άμεσης προσφυγής στις κάλπες.
Οι κινήσεις, ωστόσο, για την εξεύρεση μιας λύσης που θα απεμπλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τον σχεδιασμό των Βρυξελλών συνεχίστηκαν και την Πέμπτη με την πρόταση του Γ. Σταθάκη, που ζήτησε ευθέως να υπάρξει μία συμφωνία που θα αποσυνδέσει τον χρόνο των εκλογών από το πρόβλημα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προσδιορίζοντας μάλιστα ο ίδιος τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες «την άνοιξη και τέλος πάντων, λίγο πριν, λίγο μετά δεν έχει σημασία», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Παρά τη... διευκρινιστική δήλωση που ακολούθησε ότι «η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας μπορεί να προκύψει με συναινετικές διαδικασίες με βάση τους νέους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς», δηλαδή μετά από εκλογές, είναι προφανές πως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ωριμάζουν κάποιες ιδέες που μπορούν να προκαλέσουν άλλου είδους πολιτικές εξελίξεις. Είναι προφανές επίσης ότι η διευκρινιστική δήλωση του κ. Σταθάκη έγινε για τη διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών, καθώς την ίδια άποψη είχε διατυπώσει και την Τετάρτη, όταν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με επιχειρηματίες, μέλη του Ελληνοσουηδικού Επιμελητηρίου, είχε επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμφωνήσει για την εκλογή Προέδρου, εφόσον πρώτα συμφωνηθεί και οριστεί ημερομηνία εκλογών εντός του 2015, χωρίς και εκεί να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο.
Ολες αυτές οι κινήσεις προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, την αντίδραση της «Αριστερής Πλατφόρμας», γι΄ αυτό και ζητήθηκε η διορθωτική δήλωση του κ. Σταθάκη, καθώς τα μέλη της ζήτησαν εξηγήσεις στη συνεδρίαση της Π.Γ. την Τετάρτη, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης ο Παν. Λαφαζάνης. από το βήμα της Βουλής, προειδοποιούσε πως «μία είναι η λύση. Να φύγει αμέσως αυτή η κυβέρνηση. Εδώ και τώρα εκλογές». Ο ίδιος μάλιστα, προφανώς για να τον ακούσουν στην Κουμουνδούρου υπογράμμιζε... «καμία συναίνεση στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, καμία συναίνεση για εκλογή Προέδρου από αυτή τη Βουλή», αφού, όπως είπε, «οι 180 βουλευτές που ζητάνε είναι όνειρο θερινής νυκτός».ΗΜΕΡΗΣΙΑ
No comments:
Post a Comment